We maakten een Streekgids voor FietsActief

Het bekende fietstijdmagazine FietsActief geeft bij elke uitgave ook een Streekgids uit.
Hierin staan een fietsroute, een begeleidende tekst en allerlei tips en wetenswaardigheden over de route en de omgeving.

Ónze gids
Wij mochten meewerken aan de Streekgids bij de editie van juni 2024.
De route dit wij maakten kreeg als thema Hondsrug en Hunzevallei en heeft Zuidlaren als start-en eindpunt. Bekend terrein voor ons, dachten we. Maar tóch ontdekten we al fietsend weer nieuwe wegen en fietspaden, maar ook leuke adresjes voor een koffie- en lunchstop en musea.

Van de redactie van FietsActief kregen we duidlijke richtlijnen waaraan de route en de teksten moesten voldoen. Op zich was dat niet heel ingewikkeld, maar omdat we nu aan de slag gingen voor een groot landelijk tijdschrift, was er tóch wat extra spanning.

Gelukkig kregen we na het toesturen van de routekaart, foto’s, teksten en de tips en wetenswaardigheden, al snel bericht van de redactie dat het er allemaal goed uitzag!
Een paar weken later ontvingen we al een eerste pdf van het boekje. Dat is toch wel een momentje hoor wanneer je het mooi vormgegeven eindproduct ziet van het materiaal wat jij hebt aangeleverd!

Nog steeds enthousiast!
Op een zonnige dag in juli hebben we de route nog eens gefietst. We wáren al enthousiast, maar zijn dat nu nog meer. Het zijn echt 50 heel afwisselende kilometers door de prachtige natuur van de Veenkoloniën, Hunzevallei, de Hondsrug en alles wat daar tussen ligt. De akkers met wuivend graan en bloeiende aardappelvelden, heerlijke paadjes door de Hunzevallei en het Kniphorstbos. Esdorpen en het langgerekte Kiel-Windeweer.

Streekgids afleveren
In de gids beschijven we o.a. ons bezoek aan museum de Wachter in Zuidlaren. We zijn daar bij het maken van de route uitgebreid tewoord gestaan door de medewerkers en kregen spontaan een rondleiding. Daarover hebben we iets geschreven in de gids en met een exemplaar van de Streekgids in de fietstas reden we ook nu weer naar het museum. We wisten dat het museum gesloten zou zijn, maar je weet maar nooit… en inderdaad was er iemand hard aan het werk met reparaties aan onderdelen van een stoomketel. Het onderhoudswerk (door vrijwilligers) gaat altijd door! Diepe bewondering!

Ook over Aignwies vertelden we iets in de gids. Aignwies is een dagbesteding in Annerveeschekanaal voor ‘alle mensen met een zorgvraag’, zoals op hun website staat vermeld. Ze runnen o.a. een koffie- en theehuisje Dáár gingen we natuurlijk even pauzeren en we werden bediend door één van de Toppers, zoals Wieja en Rianne die Aignwies runnen, hun medewerkers benoemen. Ook hier werd de Streekgids met grote dank en trots in ontvangst genomen!
Het was heerlijk toeven op het gezellige terras, waar het een komen en gaan van gasten was.

En dóór!
Bekijk vooral de video even om een mooie indruk te krijgen van de route. En ga ‘m dan vooral zelf eens fietsen! De Streekgids bijgevoegd bij editie 5, juni 2024 en is te bestellen via de website van FietsActief.

Lees hier nog iets meer over deze fietsroute die wij in opdracht maakten.




.





Trots op nieuwe fietsroutes: Rondje Hondsrug

Een feestelijke dag! Voor ons, voor Drenthe, voor de regio Hondsrug, maar vooral voor fietsliefhebbers!

Vandaag zijn op een feestelijke bijeenkomst van Hondsrug Drenthe 7 (zeven!) nieuwe fietsroutes gepresenteerd. Allemaal met als thema De Hondsrug.
Er is een langeafstandsroute van zo’n 284 kilometer en er zijn 6 dagroutes van rond de 60 kilometer. Deze korte routes bestrijken met elkaar óók de hele Hondsrug.

Fietsroute ontwikkelelen is al een feestje
We mochten deze routes ontwikkelen in opdracht van Hondsrug Drenthe. We zij trots op het eindresultaat. Het zijn stuk voor stuk prachtige routes geworden, vol hoogtepunten in de ongerepte natuur en de afwisselende landschappen.

Huneweetjes
Een fietsroute maken betekent vele uren achter de laptop, maar nog veel meer (en veel leukere!) uren op de fiets. De routes rijden, soms weer herzien, nog eens weer rijden en nog eens.. en dan is de route af!

Vervolgens gaan we allerlei wetenswaardigheden die langs de route liggen beschrijven. Allemaal hebben ze te maken met de Hondsrug. Natuurlijk benoemen we de hunebedden, maar ook zijn er Huneweetjes over oude spoorlijnen, karrensporen, kerken, natuurgebieden, een koppelsluis en de betekenis van plaatsnamen…

Méér dan ‘een hoger deel…’
We hebben enorm veel over de Hondsrug geleerd. Voor ons is het niet meer een ‘wat hoger deel van Drenthe’. We zien nu “de glooiende vormen van een oeroud ijstijdenlandschap, de archeologische schatten van onze voorouders en het cultuurlandschap wat in duizenden jaren gevormd is door mensenhanden.” (citaat uit de routeboekjes).

We hopen dat we met deze routes veel fietsers blij maken. Niet alleen vanwege de kant en klare routes, maar vooral om de ervaringen en belevenissen onderweg.

De routeboekjes
Elk route heeft een routeboekje waarin de knooppunten, overzichtelijke kaartjes en natuurlijk de tientallen Huneweetjes! Ook is er een GPX-bestand beschikbaar, binnenkort te downloaden via www.drenthe.nl.



De routeboekjes zijn eind deze maand te te koop bij de Toeristische Informatie Punten op de Hondsrug.



Online babbelen: hoe is het met Marica en Chepe?

Hoe is het met Marica en Chepe? Op 1 april 2024 vertrokken ze vanuit Workum voor hun reis van 800 dagen rond de wereld. De zon achterna!
De tweede fietsdag leidde naar Hoogeveen, ze hebben bij ons overnacht. Daar lees en zie je hier meer over.

We volgen hen op de reis. Via Polarsteps, Facebook en Instagram (maricavandermeer).
En we spraken Marica via Teams. Even babbelen!

Ze zijn nu 67 dagen onderweg en zijn in Ankara, Turkije. De reis gaat voorspoedig. Na de kou is er nu de hitte en de bergen zijn pittig. En hoe is het met de zadelpijn? Waar overnachten ze en wat was het mooiste moment tot nu toe?

Marica vertelt! Luister en kijk maar mee.
De beeldkwaliteit is niet top, maar het geluid en het verhaal zijn uitstekend!

#maricavandermeer #cheperuiz #fietsen #wereldreis #800dagen #dezonachterna

Even online babbelen.

Warm Showers: Jens op weg naar Trondheim

Jens Rummens. Geboren in Antwerpen, woont en studeeert in Amsterdam. Heeft net z’n bachelor gehaald van z’n studie Filosofie. Gaat nu even andere dingen doen.

Fietsen!
Zaterdag was z’n eerste fietsdag. Eerste einddoel is Trondheim, waar zijn ouders een jaar wonen. Misschien blijven ze er wel voor altijd.
Zondag rijdt hij naar Oldenburg.
Flinke afstanden! Hij wil juist de eerste dagen even flink kilometers maken. Daarna kan even bijkomen, want ergens pakt hij de boot naar Oslo en vervolgt vanaf daar zijn route. Dat wordt het Olavspad van ViaGaia

Triatlon
Na het bezoek aan zijn ouders reist hij naar Denemarken waar hij nog gaat deelnemen aan een halve triathon. Lopen en fietsen is geen probleem. Voor het zwemonderdeel heeft hij (vooral) techniektrainingen gevolgd.

Na Denemarken gaat het richting Griekenland. In Noord-Duitsland krijgt ie een tijdje gezelschap van een vriend. Vanaf Oostenrijk fietst zijn vriendin mee, tot aan de finish.
Zij is een echte fietser en heeft hem aangestoken en gestimuleerd.

In de hangmat
Jens: “Ik fiets best regelmatig, o.a. mooie rondjes in de polders boven Amsterdam. Vorg jaar ben ik op de fiets naar Rome gegaan. Een beetje impulsief eigenlijk. Ik zei steeds dat ik dat ooit nog eens zou gaan doen. En ineens kwam het zo uit: ik ga! Een mooie reis.Ik heb niet een speciale route gevolgd maar zelf de route bepaald. Echt genoten.
Als het kan overnacht ik bij Warm Showers of hang mijn hangmat ergens neer. Op een camping of in het wild. Met een tarp als dak. Gaat prima en scheelt veel bagage.
Ik ben zelf ook een Warm Showers adres, bij mij moet je op de bank slapen. Wel een brede! ” 😊

Zondagmorgen
Weg is ie weer. Via Bakker Plaizier. Leuke gast, geniet van je reis Jens!

2 juni 2024


Elfstatentocht / Rondje Jubbega

In een Streekgids van FietsActief lazen we over de Elfstatentocht III, een route waarbij: “je kennis maakt met de Friese buitenplaatsen, adelijke landgoederen en prachtig aangelegde parken.”
Etappe 3 gaat door Het Andere Friesland. “Hier hadden de Oranjes hun optrekjes, maar ook andere adellijke families wisten dit gebied te waarderen.”

Dit leek ons wel wat. Echter, we hebben weinig tot geen buitenplaatsen gezien. 😅 Landgoed Lauswolt bij Beetsterzwaag was misschien wel de enige… Of hebben we niet goed opgelet?

Dit Landgoed kennen we natuurlijk allemaal nog van de formatieperiode in 2007, toch? “Het koetshuis van Lauswolt, een landgoed in het Friese Beetsterzwaag, was in januari het logeeradres van een ploegje politici. Het geheime beraad bleek het begin van de formatie van ’Balkenende IV’, een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.”(Trouw, 24/2/2007)

Gelukkig was de route ook zonder de ‘staten’ zeer de moeite waard! Met start en finish in Jubbega:
de witte kerk in Hemrik, een boerderij met 6 (!!) ooievaarsnesten, grafkelders, prachtig landschap, veel groen en water, typische boerderijen en fraai opgeknapte arbeiderswoningen, geplons en gespetter bij natuurzwembad de Wispel in Tijnje, verse eieren in de mooiste kleuren, en nog een welverdiend ijsje bij Natuurkampeerterrein minicamping Singel, in het zicht van de haven.

Al met al: een fijn rondje Jubbega van 60 kilometer. Een impressie zie je hier:

19 mei 2024

Met de fietscaravan op pad

Vanochtend zwaaiden we twee bijzondere gasten uit.

Lars en Christy namen contact met ons op via Warmshowers. Of ze met hun fietscaravan in onze tuin mochten overnachten. Dát kon niet, de doorgang naar de tuin is daarvoor te klein. Maar ze waren natuurlijk van harte welkom voor een ‘gewone’ overnachting. Dat aanbod namen ze aan.

Fietscaravan
Met een fietscaravan op pad. Heel bijzonder! Ze begonnen begin mei, vanuit Delden.
De creatievelingen: “We hebben veel bekijks onderweg. De caravans hebben we zelf gemaakt, met dank aan YouTube voor de uitlegvideo’s. De materialen die we gebruikt hebben moesten natuurlijk zo licht mogelijk zijn, daarom is er vooral aluminium en isolatiemateriaal gebruikt. Hoe zwaar de caravans zijn weten we niet. Het is wel de meest gestelde vraag. En waarom met een caravan op pad? Tja, we wilden eens wat anders.”

De reis is het doel
Waar de reis heen gaat weten ze nog niet. “We zien wel wat er op ons pad komt. Nu gaan we eerst naar Noord-Nederland, misschien naar een Waddeneiland. En daarna zien we wel. We hebben de tijd, geen doel.”
Het gaat ze om de reis, niet om de bestemming. We weten er alles van!
Vandaag ging die reis naar Uffelte, zo’n 30 kilometer. Lekker relaxed, rustig tempo, mooie meters.

We wensen Lars en Christy een goede reis, met hopelijk zonder al te veel hekjes en paaltjes op de fietspaden.

16 mei 2024

Regiobijeenkomst Europafietsers

Europafietsers organiseert in de regio’s jaarlijks bijeenkomsten voor de leden. Op 6 april werd ‘onze ‘bijeenkomst gehouden in het Duurzaamheidscentrum in Assen.
Eén van de vaste onderwerpen is dat fietsers vertellen over hun fietsvakanties, dit ter inspiratie voor de aanwezigen.

Ons verhaal
Ook wij kregen spreektijd. Wij hebben verteld over onze fietsroutes Rondje Drenthe, Rondje Groningen en Rondje Friesland. In vliegende vaart gingen we door de powerpoint, met voor de aanwezigen veel herkenbare foto’s uit de noordelijke provincies.

Ook zijn we ingegaan op wie de Drentse Fietsers nu eigenlijk zijn, waarom we onszelf zo noemen én over het ontstaan en van de serie fietsroutes, de Rondjes.
Inmiddels zijn er al langeafstandsroutes langs zés provincies en zijn de zevende en achtste in de maak.
Alle routes worden ondergebracht onder Rondje Fietsen. Een website met webshop waar de routeboekjes van alle Rondjes zijn te bestellen.

We hadden natuurlijk weer veel te weinig tijd….
Uúúren kunnen we immers vertellen over hoe leuk onze fietsroutes zijn, over alle verdere leuke ontwikkelingen, over Rondje Fietsen en over onszelf. 😄
Maar zoals gezegd: we waren niet de enige sprekers, dus was het kort maar krachtig en het was natuurlijk gewoon erg leuk dat we ons verhaal mochten doen! Na afloop kregen we leuke reacties over onze initiatieven, erg leuk!

Dit was óók leuk!
Roel Peerenboom van Peerenboom Fietsen gaf een heel duidelijke uitleg over de mogelijkheden om een vakantiefiets te voorzien van Pendix trapondersteuning. In de pauze heeft Hetty nog even een testrondje gedaan. Nou….dat fietste prima! 💯

De voorzitter van Europafietsers, Henk Vriend, praatte ons bij over alle ontwikkelingen binnen de organisatie. Er zijn goede plannen!
En er waren dus nog een aantal sprekers die vertelden over hun fietsreizen. Inspiratie opdoen, altijd leuk!

Conclusie: een goed bestede middag in het Duurzaamheidscentrum Assen! Dank Europafietsers!

De zon achterna – de wereldreis van Marica en Cheve

De zon achterna. Marica van der Meer en Chepe Ruiz, een Friezin en een Maya-Indiaan, fietsen in 800 dagen de wereld rond. En aan het eind van hun 2e dag reden ze bij ons de oprit op. Maandag begon hun reis in Workum, we zijn een klein onderdeel van hun reis. De 2e overnachting.

Marica en Cheve
We hebben veel gepraat over de reis, het leven, fietsen en social media. Chepe spreekt Spaans, een beetje Engels en een paar woorden Nederlands. Hij ontmoette Marica tijdens haar wereldreis van een paar jaar terug. Hij fietste toen een eind met haar mee. Nu gaan ze samen een vervolg geven aan de reis die toen afgebroken moest worden vanwege corona.

Marica heeft een aantal boeken geschreven over haar reizen. Als je zin hebt in avontuur vanuit de luie stoel: lezen! Check de site van Elmar wandelen, fietsen, reizen.

Druk, druk!
Ze vertelde dat ze elke avond de foto’s overzet op haar laptop en van alles noteert van wat die dag gebeurd is én het onthouden waard. Het leven van een wereldfietser… routes uitzoeken, overnachtingen regelen, foto’s maken, verhalen schrijven…fietsen. En vooral genieten!

Tijdens het avondeten krijgt Marica een appje of ze woensdagochtend live in de Ochtendshow van Radio538 haar verhaal wil doen over deze reis. Natuurlijk!

Vertrek
Na het ontbijt en het interview wordt het tijd voor vertrek. De zon achterna…dat begint vandaag met regen… Chepe poseert nog even tussen de tulpen in onze Keukenhof, daarna rijden ze samen met Erik naar Luppes en Co Tweewielers voor een helm voor Chepe.

En hoe grappig: daar ontmoeten ze een vertegenwoordiger van Trek, die in de auto, onderweg naar Hoogeveen, het interview met Marica hoorde. Hij dacht nog… misschien zie ik ze nog wel fietsen! Komen ze de winkel binnenlopen..

En dan door…. In de regen… op naar Tiendeveen. Daar drinken we met z’n vieren nog een kop koffie en thee, bij golfbaan Golfbaan Martensplek

En dan echt weg.
Het is nagenoeg droog, geen regenjassen meer aan, de route checken, nog even het zadel van Cheve goed zetten. Afscheid nemen.

La vida es linda. Het leven is mooi.
Het levensmotto van Chepe.
Dat zou het van ons allemaal moeten zijn. En van het leven genieten, hoe dan ook!

Marica en Cheve, het ga jullie heel goed!
We zien elkaar in Workum, juni 2026.

Deze 2 volgen? Dat kan via Facebook, Instagram en Polarsteps, zoek maar op Marica van der Meer.

En hier nog een video over dit bezoek.

Artikel in Dagblad vh Noorden over Douwe Mik, de grootste onbekende verzetheld van Drenthe

Grootste bankoverval aller tijden.
“15 november 1944 gaat de boeken in als de dag van de grootste bankoverval aller tijden. Wat er tijdens en rondom de roof allemaal gebeurt, is haast met geen pen te beschrijven, maar Frank Krake lukte dat wonderwel. Zijn reconstructie leest als een spannend jongensboek. Maar dan met echte jongens.
Niet ver hier vandaan, slechts een paar generaties terug.”

Dit is een stukje tekst uit het artikel wat vandaag, 79 jaar na de overval, is verschenen in het Dagblad van het Noorden. De schrijver gaat met name in op Douwe Mik, één van de hoofdrolspelers in het boek. Een Drentse jongen, geboren in Nieuw-Buinen. Een verzetsstrijder, die met zijn vrienden een bankoverval pleegt. In de oorlog, onder het oog van de bezetter. De buit? 46 miljoen gulden.

Boek en fietsroute
Frank Krake schreef een boek over deze overval. De Grootste bankovervak aller tijden, deze verscheen in 2022. Op zijn verzoek maakten we destijds een fietsroute langs de locaties die in het boek in Drenthe voorkomen.
De route begint bij het station van Nieuw-Amsterdam en gaat via onder andere Erica, Weiteveen en Weerdinge naar Westenesch, waar Albert Beens, trouwe vriend van Douwe, wordt vermoord.
De route is te vinden op de website van Drenthe.nl

Over de totstandkoming van deze fietsroute schreven we eerder al een uitgebreid artikel. Dat kun je hier teruglezen.

Lees hieronder het artikel van Pim Siegers te lezen, verschenen in Dagblad van het Noorden, 15 november 2023.

Geslaagde 5e Drentse Fietsers Fietstocht

De 5e Drentse Fietsers Fietstocht zit er op en was tóp!
De dag begon bij brasserie PUUR in Diever. Een fijne plek om deze dag te beginnne. Met een kop koffie of thee maken we kennis met elkaar. Dertien fietsliefhebbers die elkaar niet allemaal kenden, maar samen één passie hebben: lekker fietsen en genieten.
En dat hebben we gedaan.

Vanuit Diever fietsen over de es en al snel is er een eerste stop: Hunebed D52. Vervolgens peddelen we over alleen maar bospaden. Bij Oude Willem is er even een stukje open landschap. We zien hoe het weidegebied hier wordt overgedragen aan de natuur. Waar vroeger de koeien graasden ontstaat nu een ruig natuurgebied. Wanneer we uiteindelijk de bossen uitfietsen zijn we al bijna in Appelscha.

Het bezoek aan de Bosbergtoren is met recht een hoogtepunt. Een enorme toren, verscholen tussen de bomen. Een mooie plek.
Naar boven! De één pakt de trap, de ander de lift. Boven aangekomen zijn we allemaal even overweldigd door het grootse uitzicht over de drie provincies. Geweldige vergezichten dankzij de heldere najaarslucht.

Dan is het tijd voor de lunch. Op het terras van Ijgenweis bij Buitencentrum Drents-Friese Wold is het goed toeven!
Na een klein uurtje stappen we weer op fietse. Gids Jan Roelf Sikkens van Staatsbosbeheer leidt ons naar de volgende uitkijktoren, die op het Aekingerzand.

We klimmen nu állemaal naar boven en met uitzicht op het immense gebied vertelt Jan Roelf over het ontstaan van het landschap waar we nu midden in staan. Over de ontwikkeling en de veranderingen. De zandverstuivingen (de duinen), de flora en de fauna. En het wordt ons duidelijk hoe groot de invloed van de mens op de natuur is.

Dan gaan we weer verder, richting Diever. We pikken nog even een terrasje mee bij Grenzeloos in Doldersum en dan beginnen we aan de laatste 10 kilometer. Net voor Diever bezoeken we een onderduikershol. Midden in het bos, een uitgekiende schuilplek. Onderduikers verbleven hier in de Tweede Wereldoorlog totdat verraad daar een einde aan maakte. Indrukkwekkend wanneer je beseft wat zich hier heeft afgespeeld.

Het is tijd voor de eindsprint. Na bijna 50 kilometer zijn we weer terug in het centrum van Diever.
De fietsen weer achterop de auto’s, nog even nazitten. In ieder geval: nagenieten!

Dank allemaal voor jullie gezelligheid, leuke verhalen en enthousiasme!
We hebben met elkaar een geslaagde 5e editie van de Drentse Fietsers Fietstocht mogen beleven!

Op naar de 6e!!


Een video-impressie van de dag. Fiets je mee?


En de foto’s…


Van Aarhus naar Lissabon

Donderdagochtend. Ping! Er komt een verzoek binnen voor een overnachting via Warm Showers.
Altijd leuk. Dan lezen we dat het gaat om vier personen.
Vier!? Hoelang is het geleden dat we überhaupt zoveel slapers in huis hadden?
Maar we zijn ‘t snel eens. Ze zijn welkom. Ze hebben matjes en slaapzakken bij zich en hebben alleen maar wat ruimte nodig. En een douche. Dat hebben we.

Vier bikepackers
Rond acht uur ’s avonds komen ze de oprit op. Vier jonge meiden. Uit Denemarken, onderweg naar Portugal. Als snel zitten we gezellig met elkaar in de tuin. En dan vertellen ze..

Ze zijn nu zo’n 9 dagen onderweg, of is het al meer? Ze raken de tel kwijt. Nee, nog nooit eerder zo’n fietstocht gemaakt. Dit leek ze een mooi avontuur. Bikepackend naar Portugal. Fietsen aangeschaft, een tentje, lichtgewicht matjes, slaapzak en verder hebben ze niet veel mee eigenlijk. Ja, kleding, maar alles minimaal. Want bikepacking betekent: met drie of vier tasjes aan het frame van je wielrenfiets of gravelbike op pad. En het gaat top!

Zo in het schemerdonker lijken het wel zusjes.
Nee, ze zijn geen familie. Vriendinnen. Elkaar in de laatste jaren van de Folkeskole ontmoet. Wat dat is? Als we ‘t goed begrepen hebben: tot 16 jaar is er leerplicht, iedereen volgt hetzelfde onderwijs. Daarna kun je er nog twee jaar vervolgonderwijs krijgen. Dat kan ook op een boardingschool waarbij je intern gaan. Dan is er aandacht voor de voorbereiding op het vervolgonderwijs, voor sociale vaardigheden en internalisering. Óf je kiest voor gymnasium (havo, vwo,) voor VET (vergelijkbaar met ons beroepsonderwijs) óf je neemt een tussenjaar.
De één had al gymnasium afgerond en begon nu aan een tussenjaar, een ander zat al in het tweede tussenjaar. Die jaren besteden ze goed: werken, cursussen volgen, de wereld én zichzelf ontdekken.
Ze vinden het een goed systeem. Zo kunnen ze goed ontdekken wat ze willen en de juiste keuzes maken.

De wereld ontdekken.
Dat doen ze! Begin twintig, nooit zoiets gedan en nu op weg naar Portugal. Bij Bellingwolde fietsten ze Nederland binnen. “En direct was alles anders! Wat een mooie fietspaden, alles zo netjes en strak. Wat een luxe, echt heerlijk!”.
We hebben wel verteld dat er niet alleen maar fietspaden zijn. Maar dat we in Nederland bevoorrecht zin, dat is een feit.

Welke route?
Hoe ze de route uitstippelden is niet helemaal duidelijk geworden. Misschien op basis van beschikbare overnachtingsplekken. Hoogeveen ligt dan aardig op de route.
Vier slaaplplaatsen kan best eens lastig zijn. Maar de tent biedt natuurlijk altijd uitkomst.
Eerstvolgende doel was Amsterdam. Hoe je daar komt? Hun idee was om via de polders te gaan.
We hebben uitgelegd hoe het fietsknooppuntensysteem werkt en geadviseerd om vanaf Meppel de LF routes NAP en Zuiderzee te gaan volgen. Erik heeft nog een paar kaarten geprint en meegeven en een link naar een gpx gedeeld.

Vrijdagmorgen. Ontbijt, de route doornemen, bidons vullen, het beetje bagage weer in de fietstassen en gáán!

Zo snel als ze kwamen, zo snel zijn ze weer weg. Vier leuke Deense meiden. Die weten wat ze willen. De wereld zien en heel veel meemaken.
Hoogeveen kunnen ze afvinken.

We gaan ze natuurlijk volgen via instagram: fra.aarhus.nok.til.lissabon
( van aarhus naar lissabon?)

Bewondering voor deelnemers Fietsklavertje

Erik heeft een dag meegefietst met het Fietsklavertje. Dit is een fietsvierdaagse georganiseerd door Omnisportief Tilburg samen met Hersenletsel on Tour voor mensen met een chronische aandoening of Niet Aangeboren Hersenletsel. Al deze mensen fietsen mee op een aangepaste fiets.

Maandag 28 augustus was de laatste dag dat de groep vanuit het Hunehuis van het NIVON vertrok. De route was met zo’n 25 km. niet zo heel lang, omdat iedereen hierna huiswaarts zou gaan en er voor velen nog een lange autorit zou volgen.

Bewondering
Erik heeft genoten: “Het was leuk om met een aantal deelnemers op pad te zijn en hun verhalen te horen. Ik neem mijn petje af voor wat allemaal ondernomen wordt. Onlangs fietste een groep in Frankrijk de Grand Ballon. Een geweldige prestatie! Er zijn mooie reportages van te zien op 24bicycleTV.
En binnenkort gaat een aantal de Elfstedentocht fietsen. Het is me wel duidelijk geworden: met elkaar fietsen motiveert, stimuleert en inspireert!!

Aangepaste routes
Ik heb verteld over de fietsroutes die wij hebben ontwikkeld en gemaakt: de Rondjes Drenthe, Groningen en Friesland. Ze waren blij te horen dat we de route van Rondje Drenthe nu ook aangepast hebben voor wie met een fietskar wil fietsen. Dat betekent dat fietsers op driewielers, duo-fietsen en handbikes nu óók Rondje Drenthe kunnen fietsen.
Volgens Sebastiaan van Dijk van OmniSport is er grote behoefte aan routes die hiervoor geschikt zijn Werk aan de winkel dus voor de Drentse Fietsers!”

Genoten
De deelnemers aan het Fietsklavertje hebben genoten van vier dagen fietsen in Drenthe.
Erik heeft genoten van een dagje meefietsen. De volgende keer gaat ie graag mee als begeleider op een duo-fiets.

Onder de foto’s nog een korte video van de route die Erik met de groep heeft gereden.



28/08/2023

Fietsklavertje in Drenthe

We geven graag even aandacht aan een fantastisch initiatief, het Fietsklavertje.

Komend weekend wordt het Fietsklavertje verreden. Startplaats is Darp, vlakbij Havelte.
Het Fietsklavertje is een fietsvierdaagse voor mensen met een chronische ziekte en hersenletsel, waaronder NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). De deelnemers rijden vaak met een aangepaste fiets, zoals een driewielfiets, handbike, duo-fiets, maar ook op gewone tweewielers.

Bewegen is goed voor herstel
Het evenement wordt georganiseerd door Omnisportief Tilburg en Hersenletsel on Tour: “Ons voornaamste doel is lekker in beweging te zijn, te genieten van het prachtige landschap van Drenthe en anderen inspireren om in beweging te komen.
Bewegen is goed voor herstel en om vitaal te blijven voor lichaam en geest! Het leven is nog niet voorbij, wanneer niet alles vanzelfsprekend is. En alleen ga je soms sneller, maar samen kom je verder!”.

Dit sluit wel heel erg aan bij onze missie!
En daarom spreekt ons dit heel erg aan. Anderen inspireren om óok te gaan fietsen. In beweging komen en genieten en beleven. Ónze missie!
En daarbij: Erik heeft na een val (zo’n 7 jaar geleden) ook te maken met NAH. We weten zeker dat het fietsen hem enorm geholpen heeft bij het herstel. In beweging blijven, doen wat je kan en steeds een stukje verder gaan. De zin: “Het leven is nog niet voorbij, wanneer niet alles vanzelfsprekend is.” spreekt ons dan ook enorm aan.

Enthousiast!
We kenden het initiatief van Fietsklavertje niet, maar zijn er heel enthousiast over en gaan ons er nog wel eens verder in verdiepen.

We wensen alle 50 deelnemers én alle begeleiders enorm veel plezier. Jullie gaan genieten van een prachtige provincie!

Fiets mee met de 5e Drentse Fietsers Fietstocht!

Fiets je mee op zondag 8 oktober? Gezellig een dagje op de fiets in Drenthe en dit keer is Diever de startplaats.
De start zal rond de klok van 10 uur zijn. De lengte van de route is zo’n 50-60 kilometer.

Vanuit Diever fietsen we naar Appelscha en weer terug. Laat je verrassen door het afwisselende landschap van het Drents-Friese Wold. Bossen, heide, open vlaktes, soms zelfs glooiend!

Hoogtepunten onderweg!
In Appelscha heb je de gelegenheid om de Bosbergtoren te bezoeken. Pak de trap óf de lift en geniet van een prachtig uitzicht over de drie provincies! Toegang € 2,50.
En ergens onderweg ontmoeten we een gids van Staatsbosbeheer die ons alles zal vertellen over de natuurgebieden waar we fietsen! Daarna kijk je vast en zeker anders naar dit gebied!

Kan ik het tempo bijhouden?
Zeker! Er zijn fietsers mét e-bike en zonder ondersteuning. De fietsers zónder ondersteuning bepalen het tempo. En sowieso zorgen we er samen voor dat we als groep bij elkaar blijven.
Onderweg stoppen we voor koffie/thee en de lunch. Maar ook voor fotomomenten en op mooie plekjes om te genieten van Drenthe.

Wat kost het?
Deelname is gratis. Alle kosten voor koffie/thee/lunch en bezoek aan de Bosbergtoren zijn voor eigen rekening.

Fiets je mee?
Meld je dan even aan via info@drentsefietsers.nl. Maximaal 20 deelnemers
Verdere gegevens omtrent startpunt etc. ontvang je na aanmelding.

Het wordt een mooie dag!

Onze fietsroute naar Venetië in FietsActief

FietsActief is hét blad voor de actieve (vakantie)fietsers. Het was een eer voor ons dat we gevraagd werden voor een interview over onze fietsvakantie van 2022. De route van München naar Venetië en weer terug, via een andere route. We zijn een paar maand geleden geïnterviewd door Jessica de Korte. het artikel is nu te lezen in uitgave nummer 6 – augustus 2023.


Rondje Venetië
In het artikel vertellen we over ons Rondje Venetië. Het is geen bestaande route. Erik heeft drie routes aan elkaar gekoppeld, met nog wat eigen invullingen. We reisden van en naar München met de ICE.
In het blad staan foto’s van onze hand én van de redactie zelf.
Het artikel geeft goed weer hoe we de reis beleefd hebben. Oiok voor ons erg leuk om te lezen.

Inspireren
Super natuurlijk om ons verhaal hier in dit blad terug te zien. Het is precies waar het ons om gaat: andere inspireren om óók te gaan fietsen. Dat we dat nu ook via FietsActief mogen uitdragen is helemaal tóp!

FietsActief
Neem eens een kijkje op hun website, inspiratie volop! Niet alleen over fietsroutes, maar ook als je meer wilt weten over fietsen, materialen en de nieuwste en leukste gadgets: www.fietsactief.nl

Hierbij het artikel, evt te downloaden.

De heide kleurt paars!

Het is nú het moment om de heide op te gaan. De heide staat in bloei en het is alsof er een paars laken is gespannen. Met een week of drie is het alweer gedaan, dus nú eropuit!

Wij reden een rondje over het Dwingelderveld. Gestart bij de Boslounge in Spier (bij vd Valk) en vanaf daar een achtje gefietst, via de Radiotelescoop Dwingeloo, Anderdennen en de Schaapkooi Ruinen. Zo fietsten we beide routes over de heide.

Vooral toen de zon nog scheen was de paarse gloed prachtig! Dus als het kan: ga op een zonnige dag!

Nieuwe route: Waterzwaardfietsroute

Trots!

Op woensdag 28 juni mochten we de eerste exemplaren van de Waterzwaardfietsroute overhandigen aan Burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden en zijn collega Thomas Berling van Samtgemeinde Nordhorn. 

Een mooi moment! Hiermee hebben we een opdracht van de stichting ToReCo (Toeristisch-Recreatief Coevorden) om een fietsroute te maken tussen Coevorden en Nordhorn, op een heel plezierige wijze afgesloten.

Eind 2022 werden we door hen hiervoor benaderd vanwege de 60-jarige stedenband tussen Coevorden en Nordhorn. Een mooie opdracht waar we graag mee aan de slag gingen!

Het officiële moment speelde zich af bij bij het kunstwerk ‘Waterzwaard’ (Adri de Fluiter), net buiten Coevorden. Het staat in het water op de grens van Nederland en Duitsland bij de splitsing van het Alte Picardiekanaal met het Schoonebeker Diep. De fietsroute is genoemd naar dit kunstwerk.

Het boekje is te koop bij de kantoren van Tourist Info, onder andere in Het Arsenaal aan de Haven in Coevorden. De Duitstalige versie is verkrijgbaar via VVV Nordhorn.

In de pers…
Compilatie via social media Welkom in Coevorden


Lees hier het hele artikel:

Artikel van CoevorderNieuws.nl



Ook de verslaggever van www.emsvechtewelle.de was aanwezig, hier lees je een kort verslag en beluister hieronder een opname met interviews.

Testfietsen van Rondje Zeeland

Eind april, begin mei, trokken we erop uit om Rondje Zeeland te testen. We waren vijf dagen onderweg.

We begonnen de route bij de Grevelingendam. Via de vele dammen en langs kanalen kwamen we in Antwerpen, waar we onder de indruk waren van de industrie en bedrijvigheid in de havens. Nadat we de watertaxi hebben genomen reden we richting Doel. Daar was het gedaan met de drukte.

Hier doken we Zeeuws Vlaanderen in met de vele polders. Een heel ander landschap, het deed ons denken aan Noord-Groningen. De routemakers stuurden ons een aantal keren over de grens met België. Je fietst écht langs de provinciegrens. Oók te zien aan de vele grenspalen overigens!

Een van de mooiste plaatsjes was toch wel Sluis en het nabijgelegen Sint Anna ter Muiden. Bij grenspaal 396 bereik je de Noordzeekust en rij je via Cadzand naar Breskens om dan met de fietsferry de oversteek naar Vlissingen te maken.

Daar maak je kennis met het Zeeland zoals veel mensen kennen: de kleine plaatsjes en de vele campings. Via de imposante Oosterscheldekering fiets je naar Schouwen Duivenland en ook hier weer veel toerisme. Maar ook mooie fietspaden, heerlijk door de bossen.

Na Renesse fiets je veel langs de dijken en door polders, langs knusse plaatsjes als Brouwershaven en Bruinisse. Daar tussenin ligt nog het schilderachtige plaatsje Dreischor, een ringdorp met het predicaat van beschermd dorpsgezicht. En terecht!

Al met al hebben we genoten van dit Rondje, die weer zo heel anders is dan de vier andere! Elke provincie en elk Rondje heeft zo zijn charme en dat maakt het fietsen ervan ook zo leuk!

Dank Anita en John, de makers van Rondje Zeeland! Succes met het definitief maken van de route, het routeboeje en de website: www.rondjezeeland.nu

Bezoek de Bosbergtoren!

Het was er nog nooit van gekomen…
De keren dát we aan de voet van de Bosbergtoren stonden, was het óf geen mooi weer óf de toren was gesloten, o.a. vanwege Corona.
Maar nu, onderweg tijdens een fietstoschtje Diever – Appelscha – Diever was het moment daar: stralend weer én “Geopend”!

Klimmen
Een bezoek aan de Bosbergtoren in Appelscha begint met een korte klim de berg op. Op de website van de Bosbergtoren (www.debosbergtoren.nl) lezen we dat dit stuifduin het hoogste punt van het Friese vasteland is, 20 meter hoog.

De toegang bedraagt 2 euro per persoon. Pinnen gaat gemakkelijk en via de draaipoort schuifelen we naar binnen. Daar kun je kiezen: neem je de trap of pak je de lift. Wij kiezen voor gemak en zoeven naar boven, naar de 1e en enige etage.

Geweldig!
Daar schuiven de liftdeuren open en…… we weten niet wat we zien!
Wát een geweldig uitzicht over de drie noordelijke provincies. Wat kunnen we vér kijken! Herkenbare punten, zoals de DOMO in Beilen, de politietoren in Assen, de televisiemast bij Smilde. En dankzij de plaatjes op de railing ontdekken we nog meer.


Balkon
Zonder angst betreden we de glazen balkons. Dat geldt niet niet voor iedereen overigens. We zien iemand stapje voor stapje de glazen vloer opgaan, behoedzaam de voeten op de naden plaatsend.
Wij stappen onbevreesd rond, genietend van het uitzicht en de machtige toren.
Blij dat we hier nu toch eens gestaan hebben.
Een must do!!

Rondje Drenthe en Rondje Friesland
Beide routes passeren de Bosbergtoren, net ten zuiden van Appelscha. Je ziet ‘m eigenlijk niet vanaf de weg, dus let goed op de borden. Een reden waard om even af te stappen!
www.rondjedrenthe.nu en www.rondjefriesland.nu

De legende van de oerboom
Op de plek waar de Bosbergtoren staat, leeft ook een reusachtige ondergestoven eik van ruim 300 jaar oud. Wat jarenlang een volksverhaal was, bleek na recent onderzoek echt waar te zijn. De drie hoofdtakken van deze kolossale boom zijn zichtbaar naast de toren. De rest van de boom is onzichtbaar, verdwenen onder de stuifduin, de Bosberg.
(bron: www.debosbergtoren.nl)


Adres:
Bosberg 2a
8426 GJ Appelscha

Winter in maart!

Een fantatstische zaterdagochtend, 11 maart 2023.
Drenthe wordt wakker in een witte wereld.
Snel op de fiets en een rondje doen door de bossen van Echten.
Genieten!!

Lezing Fietsen in Noord-Nederland

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht worden altijd lezingen gegeven. De onderwerpen zijn divers, maar hebben natuurlijk met fietsen en wandelen te maken. De lezingen worden verzorgd door fietsers, wandelaars, liefhebbers, vaklui, enthousiastelingen, ervaringsdeskundigen, amateurs en professionals.

Logisch dat er altijd veel belangstelling is hiervoor. Een goed moment om je te laten inspireren en/of bij te praten.

Een kleine greep uit het grote aanbod van dit jaar
Fietsen zonder klachten, kan dat? – Jan Glorie
Beleef het Pad van de Vrijheid – Lysbeth Beels en Wim Huijser
Hangmatkamperen in Nederland steeds populairder! – Mike Holkamp
Het Olavspad op twee wielen – Gea van Veen
Beter fotograferen in de bergen – Sean Vos
Fysieke voorbereiding op een meerdaagse wandeltocht – Wanda Catsman
Een fietsreis door het land van de Maya’s – Frank van Rhijn

én Fietsen in Noord-Nederland – Erik en Hetty Luppes

Trots!
We voelden ons zeer vereerd en trots dat we zijn uitgenodigd om deze lezing te geven.
Een teken dat we ‘gezien’ worden als kenners over fietsen in Noord-Nederland. Onze Rondjes zijn in beeld, zijn bekend aan het worden en dan mogen de makers ervan daar dus best iets over vertellen. 💯

Lezing
Tijdens de lezing hebben we Noord-Nedrland verkend aan de hand van de drie routes Rondje Drenthe, Rondje Groningen en Rondje Friesland. Met foto’s, video’s en verhalen namen we de zaal mee door de provincies. Zo gaven we hen een goed beeld van al het moois wat de drie provincies de fietser te bieden heeft.
Maar we vertelden ook over de opzet van de fietsroutes: zoveel mogelijk langs de provinciegrenzen, autoluw, niet altijd de fietsknooppunten volgen en zoveel mogelijk afwijkend van de bekende LF-routes, aandacht voor bezienswaardigheden die je niet in andere gidsen tegenkomt, waar kun je overnachten etc.etc….

Die drie kwartier waren zo voorbij.
Met een aandachtig publiek, leuke vragen en een hartelijk applaus na afloop.

En ja, er wás belangstelling!
We hadden werkelijk geen idee of er wel iemand zou komen. Via de website van de Fiets en Wandelbeurs zijn de lezingen vooraf aangekondigd en natuurlijk ook op de beurs zelf, maar ja….
Niks, maar ja…! De 80 stoelen waren op zaterdag allemaal bezet, we moesten zelfs mensen teleurstellen. Zondag mochten we zo’n 60 aandachtige toehoorders begroeten.
Na de lezing was er geen tijd meer om na te praten, omdat de volgende spreker(s) dan alweer klaarstaat(n). Dát deden we met een aantal toehoorders in de stand. Waar vaak meteen een routeboekje werd aangeschaft.

Leuk om dit te mogen doen, het smaakt naar meer!! 😎

Drie dagen Fiets en Wandelbeurs: een feestje!

Bijna 27000 bezoekers bezochten de Jaarbeurs in Utrecht (24-26 februari) om inspiratie op te doen voor fiets- en wandeluitjes in binnen- en buitenland. Wij waren één van de vele standhouders.
Onder de noemer Rondje Fietsen hebben we vier unieke fietsrondjes gepromoot: Rondje Drenthe, Rondje Groningen, Rondje Friesland en Rondje Utrecht. Deze laatste is ontwikkeld door Jan en Eveline Bremmer van Ga mee fietsen. Ook zij waren alle dagen aanwezig.
Ook konden we aankondigen dat Rondje Zeeland eraan komt! Dit najaar zal deze nieuwe route verschijnen en we merkten nu al dat hier veel vraag naar zal zijn.

Het kon weer!
Wat was het druk! Het was alsof men eraan toe was! Niet online de informatie verzamelen, maar gewoon weer eens iemand spreken! In alle ‘rust’ rondlopen, snuffelen, vragen stellen, een lezing volgen, nog eens een rondje lopen….
Ook voor onze stand was het soms drie rijen dik.
Gelukkig hadden we een goede bezetting en hebben we echt heel veel mensen kunnen spreken en vertellen over de Rondjes.

Enthousiast
Wij hebben genoten. Het is heerlijk om over je passie te mogen praten. Om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses. En hen te mogen vertellen over jouw producten: prachtige fietsroutes.
Wat kregen we leuke reacties! “Wat een goed initiatief!”, “Het zijn echt rondjes, wat handig!”, “Nederland is zo mooi, ik wil nu eerst Nood-Nederland ontdekken.”
De flyers waren nagenoeg op, de stapel routeboekjes bijna. Gelukkig hebben we thuis nog wat voorraad, want maandag na de beurs kwamen de eerste bestellingen al binnen…

“Hé, wat leuk je nu te ontmoeten!”
Een erg leuke bijkomstigheid is dat we persoonlijk hebben kennisgemaakt met een aantal van onze volgers op social media.
Mensen die je alleen van een kleine foto kent, of van reacties onder posts. Of van hun eigen socials en verhalen natuurlijk, want ook wij volgen heel wat fietsliefhebbers.
Ineens sta je tegenover elkaar en je praat ‘in het echt’ verder alsof je elkaar al jaren kent. Erg leuk en inspirerend!

Stories
Wat men vooral van ons waardeert zijn de Insta/facebook-stories die we plaatsen tijdens  onze fietsvakantie, maar ook van korte tripjes. Daarin geven een goed beeld van onze belevenissen.
Niet alleen een opsomming van feiten en wat foto’s, maar ook gekke, gewone en hilarische momenten. Toegegeven…het is best veel werk om dit elke dag te doen, maar we willen graag laten zien hóe leuk fietsen is.
Fietsen en beleven! Het is niet voor niets onze slogan!!

Ervaringsdeskundigen
Op de websites van de rondjes hebben we een pagina Ervaringen. Hierop kunnen fietsers een verslag achterlaten van hun ervaringen tijdens het fietsen. Helaas ontvangen we hier niet veel inzendingen voor. Soms denken we weleens: worden de routes wel gefietst….?
Nou, dat worden ze, want we hebben een aantal fietsers gesproken! Leuk dat jullie even naar de stand kwamen om kennis te maken!
Eén meneer ging ook met de bezoekers in gesprek. Hij zag ze bladeren in de boekjes en begon spontaan te vertellen zijn belevenissen en de routes. En dat ze toch écht een Rondje moeten gaan fietsen. Een prima ambassadeur!

Tot volgend jaar!
Volgend jaar zijn we vast en zeker weer van de partij.
Dan óók met Rondje Zeeland en misschien kunnen we weer nieuwe rondjes aankondigen!

Ontmoet ons op de Fiets en Wandelbeurs!

We verheugen ons erop! Drie dagen lang zijn we aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. Als standhouder én we geven twee keer een lezing met als titel Fietsen in Noord-Nederland. Hierin gaan we natuurlijk uitgebreid in op onze fietsroutes Rondje Drenthe, Rondje Groningen en Rondje Friesland.
Vanuit de stand promoten we deze fietstoutes én Rondje Utrecht. Uiteraard zijn de routeboekjes er te koop.
En: we kunnen een eerste indruk geven van de nieuwe route Rondje Zeeland, die dit najaar zal verschijnen!

Wanneer is de beurs ?
Je bent welkom op 24, 25 en 26 februari. Op vrijdag en zaterdag is de beurs van 10.00 – 17.00 uur geopend en op zondag van 10.00 – 15.00 uur.
Lees hier alles over de beurs.

Wil je onze lezing bijwonen?
Dat kan op zaterdag om 14.30 uur en zondag om 12.30 uur. Beide dagen in Zaal 2. We gaan laten zien hoe mooi Noord-Nederland is. Dus óók de provincie Groningen, waarvan velen denken: ver weg, kaal en veel wind. En dan Friesland: zoveel méér dan de Elfstedenroute. En Drenthe, als fietsprovincie al zó bekend. En tóch gaan we nog mooie pareltjes en plaatjes laten zien!

Drie Rondjes
We volgen tijdens de lezing de routes van de drie Rondjes. Zo kunnen we meteen laten zien hoe de fietsboekjes zijn te gebruiken in combinatie met het GPX-bestand. We vertellen over de markante plekjes langs de route én laten zien hoe je via de website een overnachtingsadres kunt reserveren.

Lees hier alles over de lezing

Nieuwe nieuwsbrief

Onze 3e nieuwsbrief is verschenen. Je kunt ‘m hier lezen.
Abonneren op de nieuwsbrieven? Klik dan hier.

Overnachten bij de Lentemaheerd

Lentemaheerd


De Lentemaheerd ligt nét niet aan de route van Rondje Groningen. Maar voor wie een goede en fijne overnachtingsplek zoekt, zijn die 2 kilometer geen issue. Zelf hebben we er niet geslapen, maar een koffiestop was voor ons voldoende om te zien dat het hier in Uithuizermeeden goed toeven is. Een oase van rust in het al zo rustige Hogeland, met de bedrijvigheid van de boerderij er vlakbij.

lentemaheerd groningen rondje fietsen
Rust en ruimte

Lentemaatje
Anita Oosting is de drijvende kracht achter het familiebedrijf. Ze vertelt met trots en passie:
“Sinds 1986 woon ik samen met Doeke op de boerderij, wij zijn de 3e generatie van dit akkerbouwbedrijf met 50 ha. In die tijd was Groningen nog niet ontdekt als vakantieregio. Als wij een fietser met bepakking voorbij zagen komen dan was dat echt een bijzonderheid. Inmiddels zijn er zoveel mooie routes die door Groningen gaan, van leuke dagtochten tot de ‘North Sea Cycle Route’ de Internationale Noordzeeroute.

Twee kamers
Op de boerderij miste ik het contact en omgaan met mensen, wat ik in mijn eerdere werk in een winkel zo fijn vond.  Daarom hebben we in 1994 in het achterhuis twee kamers gemaakt voor logies met ontbijt. De kamers kregen eigen badkamers, wat voor die tijd heel luxe was.
Mijn lief had niet verwacht dat hij het zo leuk zou vinden om mensen te ontvangen op ons bedrijf. Maar dat veranderde snel, met trots vertelde hij over zijn werk als akkerbouwer.

Verblijfsruimte Lentemaheerd

Groeien
Langzamerhand zagen we het toerisme in Groningen groeien. Ik maakte voor iedere kamer een map met informatie, daardoor bleven de mensen vaak nog een nachtje langer.
Na 5 jaar hebben we onze logiesactiviteiten uitgebreid met een camping en inmiddels hebben we 7 logieskamers, een camping met 25 plaatsen en twee verhuuraccommodaties.

Genieten
Hebben we het allemaal soms niet eens nodig, echte stilte?  ’s Morgensvroeg met je kamerraam open of onder de luifel van je caravan, luisteren naar de wind, vogelgezang en verder niets…
Dat geeft ruimte in je hoofd, dan kom je weer tot rust.
Wanneer ik mijn gasten zie genieten vanuit de comfortabele kamers of op onze camping dan geeft mij dat alle dagen het gevoel dat ik zélf ook een beetje vakantie vier.

Waardering
Wij genieten enorm van de gasten en dat wordt gewaardeerd. Vol trots mogen we zeggen dat we in 2015 door de Vekabo uitgeroepen zijn als Beste Plattelands Logeeraccommodatie van Nederland en dit jaar zijn we door de ANWB genomineerd als Beste Kleine Camping 2023.

Camping

Er gaat niets boven Groningen
Natuurlijk heeft Groningen veel meer dan rust alleen, daarom krijgen alle gasten een leuke tas boordevol informatie. Om er actief op uit te gaan, al fietsend over de dijk langs de Waddenzee Werelderfgoed, naar Noordpolderzijl (kleinste getijdenhaven van Nederland).
De landbouw kleurt het gebied het jaar rond. In de winter de glanzend geploegde akkers, in de zomer de bloeiende aardappelvelden.  Maar ook de kerken, borgen, wierden en vele musea: genoeg voor een ontdekkingstocht op het Hoogeland van Groningen.

Nog eens
De stilte en schoonheid van Noord-Groningen blijft bij veel van onze gasten indruk maken. Voor de meeste mensen een reden om terug te komen:  ‘We hebben nog lang niet alles gezien, maar onze vakantie zit er op’.

Welkom!
Sinds januari zitten onze zoon en schoondochter ook in het bedrijf, dus de gasten voor de Lentemaheerd blijven ook in de toekomst verzekerd van een kamer of kampeerplaats.
Wil je ook kennis maken met Groningen vanaf de Lentemaheerd? Kijk dan op onze site www.lentemaheerd.nl of stuur ons een mail: info@lentemaheerd.nl.

U bent van harte welkom!”

Lentemaheerd
Schapeweg 21
9982 BA Uithuizermeeden

Familie Oosting

Rondje Ronde Hoep

Ronde Hoep fietsen fietsroute

De Ronde Hoep is voor wielrenners een favoriete route van zo’n 16 kilometer over de dijken van de polder Rondehoep.
Daar kwamen we al snel achter toen we op een zonovergoten zomerse zondagochtend in september vanaf ons B&B in Waver op de pedalen stapten.
Vanuit Amsterdam is hun rondje zo’n 16 kilometer fietsplezier. Wij plakten er een stukje bij aan. Met een bezoek aan de Vinkeveense plassen komen we op zo’n 30 kilometer.

Start in Ouderkerk aan de Amstel
We beschrijven de route hier vanaf Ouderkerk aan de Amstel, net buiten Amsterdam. Maar je kan natuurlijk op elk willekeurig punt opstappen.

Langs de Amstel fietsen we zuidwaarts en het is meteen een andere wereld. De rust van de Amstel met een enkel bootje en vissers. Rechts de akkers, boerderijen en groene weilanden waar koeien liggen te herkauwen.

Pontje bij Nes
Net voorbij Nes aan de Amstel maken we gebruik van het pontje en aan de overzijde van de Amstel slaan we linksaf.
Aan je rechterhand, waar de Amstel en Oude Waver bij elkaar komen zie je fort Waver-Amstel (1911).

We volgen nu de Waver, een lieflijk riviertje. De witte brug is een markant punt op de route. Vanaf de dijk genoten we van de prachtige vergezichten met vandaag de typische hollandse luchten.

Vinkeveen
Bij het gemaal slaan we rechtsaf richting Vinkeveen. We hadden verwacht ook wel iets van de Vinkeveenseplassen te zien, maar dat viel tegen. We hebben ons wel vergaapt aan de prachtige woningen, zij aan zij. Met ongetwijfeld een prachtig uitzicht op de meren!
Langamerhand fietsen we naar het geraas van de A2 en we rijden zelfs een stukje evenwijdig aan de snelweg.

Stokkelaarsbrug
Niet te lang gelukkig! We maken een haakse bocht, zeggen de A2 gedag en duiken het groene landschap weer in. We kronkelen mee met de Winkel, een riviertje die overgaat in de Waver.
Dat gebeurt bij Stokkelaarsbrug, waar de brugwachter het deze ochtend maar druk heeft met het bedienen van de twee bruggen.
Vanaf een knus terrasje bij één van die bruggen zien we de plezierjachten rustig aan ons voorbijgaan.

Knallen
Ook de wielrenners pakken dit knooppunt. En wanneer ze na het wachten voor de opengaande brug weer opstappen is het van klik-klik en zoef. Weg zijn ze weer. Wij doen het rustiger aan, maar we genieten vast allemaal evenveel!
Langs de Waver gaan we terug naar Ouderkerk aan de Amstel. De skyline van Amsterdam komt steeds dichterbij, maar blijft net ver genoeg weg.

En nu zelf de route fietsen? Hier vind je een GPX-bestand:
Rondje Ronde Hoep – Recreatieve fietsroute | RouteYou

Meer weten over Rondehoep? Klik hier.
Meer weten over Fort Waver-Amstel? Klik hier

Korte impressie van de route:

Warm Showers: goodbye Mauricio!

Sinds een paar jaar zijn we aangesloten bij Warm Showers, een netwerk voor gastvrijheid tussen fietsers. Het netwerk is actief in 117 landen en vergelijkbaar met CouchSurfing maar dan specifiek gericht op fietsvakanties. 

Warme douche
Het principe: je biedt een warme douche en een slaapgelegenheid. En als je wil ook een maaltijd, ontbijt etc. Voor niks. Wij hebben er zelf nog nooit geburik van gemaakt, maar wel al een hele rij fietsers een warme douche en bed mogen aanbieden.

Verzoek
Deze week ontvingen we een verzoek van Mauricio uit Columbia, al drie jaar onderweg. Wanneer we zoiets lezen worden we wel enthousiast. Zo’n jongen heeft wel wat te vertellen!
Dus het bed nog even opgeschud, handdoeken klaargelegd. Maurcio was welkom!

Mauricio
Na een paar prachtige herfstdagen begon het donderdag te regenen. Rond vier uur kwam er dan ook een nog net niet verregende Maurico de oprit opfietsen, maar wel met een lach op zijn gezicht!
We hadden direct een klik. Een vriendelijke, goedlachse, enthousiaste jongen van 29 jaar. Belangsellend naar ons en ook bereid al ónze vragen te beantwoorden.

Drie jaar
Na het afronden van zijn studie (ICT) en een paar jaar gewerk te hebben bij Decathlon is ie op de fiets gestapt. Eerst in Zuid-Amerika, nog redelijk dichtbij huis.., daarna naar Europa. Zonder fiets, die kocht ie in Madrid bij een filiaal van Decathlon. Over ongeveen een maand vertekt ie vanaf Dusseldorf naar Marokko. En dan? Hij had nog geen idee.

Op de bank
Na de warme douche en de warme maaltijd hadden we een heel gezellige avond met elkaar. Samen op de bank. Mauricio plaatste wat postst op z’n social media, appte en belde met z’n moeder (elke dag), bladerde door onze fotoalbums, wilde alles weten van Lego Technics, fiestroutes naar en in Duitsland, onze vakanties, etc.

Bladzijden vol
Eigenlijk gaat het zo met al onze gasten. We kunnen er bladzijden vol over schrijven. Wat ons bindt is fietsen. En daar hebben we allemaal onze verhalen bij. De één is onderweg naar Marokko, de ander naar de Noordkaap. Weer een ander komt uit Singapore en ‘doet’ een paar weken Europa. Ieder mer zijn of haar eigen verhaal. Echt leuk!

Vertrek
De volgende ochtend had Mauricio alle tijd. Doel was Groningen, of daar ergens in de buurt. Afhankelijk van een slaapgelegendheid. Als Warm Showers niet meer zou lukken, dan zou ie weer gaan wildkamperen. Net als de vorige nacht, ergens in een bos bij Apeldoorn.
Erik fietste een stukje met hem mee en loodste hem naar de Col du VAM, de Drentse berg van 48 meter hoog. In onze fotoalbums had hij er foto’s van gezien en vond het bord geweldig: 4800 cm. Die top wilde hij graag bekimmen!

Wie volgt?
We wachten rustig af. Er komt vanzelf weer een aanvraag. Hoedanook wordt het weer een bijzondere ontmoeting!

In Wijster: tot ziens!
De route Hoogeveen – Col du VAM met Erik en de route terug Erik alleen.


“We” staan in de Drentse Scheurkalender 2023

Erik stuurde ergens deze zomer drie foto’s in voor de Drentse Scheurkalender 2023. Vandaag werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in Assen het eerste exemplaar uitgereikt aan wethouder Bert Jan ten Oever. Maar belangrijker nog: ook de genodigden (allemaal inzenders) kregen een exemplaar uitgereikt.

En dat was een spannend moment, want: heeft mijn foto de kalender gehaald??
Erik was helemaal blij, twee foto’s van hem zijn geplaatst!
En dat is best knap wanneer je weet dat er bijna 1800 inzendingen waren waarvan er 320 geselecteerd zijn. De weekenden hebben 1 foto.

We kijken uit naar 19 januari en 6 oktober 🙂

RTV Drenthe schreef een uitgebreid artikel over de totstandkoming van de kalender, de inzendingen, de beoordelingen en soms de teleurstelling…

De kalender is te koop bij de boekhandel en via www.descheurkalender.nl/drentse

Rondje Col du VAM

col du vam, drenthe, fietsen

Het Rondje Col du VAM begint in Hoogeveen bij winkelcentrum de Weide, maar je kan natuurlijk overal op de route opstappen.

Hoogeveen – Zuidwolde
In Hoogeveen fietsen we een stukje langs de ‘resten’ van de oude Hoogeveensche Vaart. Na het passeren van de oude en nieuwe sluis gaan we naar Zuidwolde, via het gehucht Ten Arlo.

In het centrum van Zuidwolde slaan we af en passeren we via een wildviaduct de N48.

Zuidwole – Tiendeveen
Het fietspad leidt ons door akkers en landerijen, langs boerderijen en door bossen. Op naar recreatiegebied Schoonhoven.

Vanaf hier pikken de we de route op van de langeafstandsfietsroute Rondje Drenthe. Je ziet vast en zeker de kleine ronde stickers die de route aangeven.
Via oude wieken en langs kanalen bereiken we Noordscheschut en gaan we door naar Tiendeveen.

Eén van de wieken
Hoogeveensche Vaart bij Noordscheschut

Tiendeveen – Wijster
Wordt het kouder? Het zou kunnen, want we passeren buurtschap Siberië. 😊
Net na Zwartschaap steken we voor de eerste keer het Oude Diepje over en verderop ter hoogte van de Col du VAM fietsen we in het stroomdal hiervan.

Op naar Siberië

De route loopt langs de Col du VAM, maar sla gerust even af en ga de uitdaging aan van een mooie beklimming naar het Dak van Drenthe!

Wijster – Hoogeveen
Via Wijster vervolgen we de route, deels door de bossen, naar Spier. Na het passeren van de A28 duiken we het Nationaal Park het Dwingelderveld in. Bossen, heide, zover je kan zien.

Via Kraloo gaan we naar Anholt. Daar steken we de N375 over en via de bossen van Gijsselte komen we in Fluitenberg, onder de rook van Hoogeveen.
Nog een keer het Oude Diepje over en we zijn weer in Hoogeveen.

Een impressie van de route:

En nu zelf fietsen? Hier vind je het GPX-bestand: Rondje Col du VAM – Recreatieve fietsroute | RouteYou

Veel plezier!!

Overnachten bij Triënte

Overnachten. Maar waar?
We hebben tijdens het fietsen van onze rondjes al heel wat keren overnacht in één van de hotels, b&b’s of bij Vrienden op de Fiets\ op de routes.

Triënte
Eén van die adressen van Rondje Drenthe is B&B en Appartementen Triënte in Buinen. Een heerlijke plek! Wanneer je er binnen stapt dan overvalt je de rust in de sfeervolle omgeving van de oude boerderij en binnentuin. b

Triënte in Buinen

Gastvrij en bevlogen

We spraken met Willem en Martin, sinds maart 2018 zijn zij de gastvrije en bevlogen eigenaren. Het is hen gelukt om de rust en landelijkheid te combineren met comfort en gastvrijheid.

Willem: “Duizenden jaren geleden wisten ze al waar je moest zijn voor rust en natuurschoon. De Romeinen noemden deze regio Triënte. Tegenwoordig heet het Drenthe. 
Buinen en de hele regio Borger wordt gekenmerkt door rust, gemoedelijkheid en gastvrijheid. Met onze missie “wij ontzorgen en leggen jou volledig in de watten.” zorgen we dat onze gasten zich helemaal thuis voelen.”

Ontzorgen

Martin vervolgt: “Met Triënte is onze droom uitgekomen. Wij ontzorgen en leggen jou volledig in de watten. Eenvoud , knus, intiem en eerlijk is ons motto. Iedereen moet het hier goed hebben. Vele gasten hebben de weg naar Triënte al gevonden. Ook fietsers van Rondje Drenthe overnachten hier graag, we zitten pal aan de route van Paterswolde naar Exloo. Ze komen voldaan aan van een dag fietsen, wij zorgen voor een ontspannen voortzetting van de dag.”

Lounge

Boerderij en binnentuin
Want hoe fijn is het om aan het eind van een goed bestede dag na te genieten in de heerlijke binnentuin? En daarna te overnachten in één van de acht hotelkamers in de oude boerderij of in een appartement in de verbouwde schaapskooi.
De volgende ochtend wordt een rijkelijk ontbijt geserveerd! Natuurlijk met veel streekproducten. Een heerlijke start van de dag, en als het kan: ontbijten in de binnentuin.

Voor elk wat wils
“We ontvangen veel fietsers, maar ook rustzoekers. De Hondsrug is een geweldig natuurgebied om te wandelen en fietsen. En er zijn veel recreatiemogelijkheden in de buurt. Geopark De Hondsrug is op fietsafstand en Emmen is met de auto in 20 minuten te bereiken. Een bezoek aan Wildlands is ook zéér de moeite waard. Voor elk wat wils dus. We hopen je te mogen begroeten!” besluiten de heren.

Hier ook logeren?

Meer info vind je via www.triente.nl of stuur een mailtje naar info@triente.nl

Rondje Westerbork

Wij fietsten deze route van 40 kilometer op een mooie zomeravond. Omdat het voor ons redelijk bekend terrein is, hebben we vlot doorgefietst. Voor wie hier voor het eerst komt: neem alle tijd voor de bezienswaardigheden!

Westerbork

Westerbork is een brinkdorp in de gemeente Midden-Drenth en iedere Nederlander kent de plaats van naam vanwege het voormalige Kamp Westerbork. Kamp Westerbork ligt ongeveer 10 km van het centrum van Westerbork. We hebben deze historische plek in de route opgenomen.

In Westerbork is voldoende parkeergelegenheid voor de auto. Het dorp is een toeristische trekpleister en de terrassen zitten bij mooi weer al snel vol.

Orvelte en boswachterijen
Wij beginnen onze avondrit met een kop koffie op één van die terrassen en daarna fietsen we oostwaarts door een rustig, open landschap. We komen aan in Orvelte, een museumdorp en dat zie en voel je meteen. Afstappen dus: ga even terug in de tijd!

Door een akkerbouwgebied fietsen we naar het Oranjekanaal. Het 48 km lange kanaal is tussen 1853 en 1861 aangelegd ter ontsluiting van de veengebieden in Zuidoost Drenthe Wij volgen het tot aan Wezuperbrug en gaan dan de bossen in. We passeren de prachtige boswachterijen Sleenerzand en Hart van Drenthe.

Kamp Westerbork en radiotelescopen
In boswachterij Hart van Drenthe ligt het Kamp Westerbork. In de Tweede Wereldoorlog werden hier vandaan meer dan 100.000 mensen gedeporteerd naar vernietigingskampen. Kamp Westerbork is opengesteld voor publiek. Een indrukwekkend terrein, altijd weer.

Even indrukwekkend zijn de schotels van de Radiosterrenwacht Westerbork, op hetzelfde terrein.

Als we het bos en het Kamp verlaten fietsen we richting Hooghalen, maar net vóór Hooghalen slaan we af, een fietspad op. Verderop gaan we richting Zwiggelte en volgen we opnieuw een stukje het Oranjekanaal. Hiervandaan fietsen we rustig terug naar het centrum van Westerbork.

Een impressie van de route:

En nu zelf fietsen? Hier vind je het GPX-bestand: Rondje Westerbork Midden Drenthe – Recreatieve fietsroute | RouteYou

Veel plezier!!

Rondje Zuidwest-Drenthe

Je kunt dit rondje van 70 kilometer starten op elke willekeurige punt van de route.

Zuidwolde – Meppel – Havelte – Uffelte

Wij zijn begonnen in Zuidwolde en we verlaten Zuidwolde via klinkerweggetjes en een stukje gravelpad. Deze is goed te berijden.
we komen uit op het fietspad langs de Ommerweg uit. Even verderop slaan we af naar het Steenen Pijppad. Dan komen we in het Reestdal.

De Reest vormt de natuurlijke grens tussen Drenthe en Overijssel. We volgen de rivier tot in  Meppel Stap vooral even af bij havezate Havixhorst, net voorbij De Wijk. Daar is een (gratis toegankelijke) Beeldentuin en iets verder vind je er ooievaarsstation de Lokkerij.

Van Meppel naar Uffelte
In de verte zien we Meppel al, ook wel het Mokum van het Noorden genoemd, je ziet snel genoeg waarom. Meppel heeft een knus centrum, met volop horeca en winkels.

We verlaten Meppel aan de noordkant en rijden via Kolderveen naar Nijeveen, een langgerekt dorp met fraaie boerderijen. Nu gaan we op weg naar Havelte en volgen soms kleine, schilderachtige fietspaden naar het Holtingerveld. Aan het begin van het fietspad liggen twee hunebedden, beide met een bijzonder verhaal! Neem de tijd om hier te genieten van een stukje geschiedenis én het mooie uitzicht. Verderop gaat het fietspad op en neer, we moeten een beetje klimmen! Op de splitsing van fietspaden slaan we rechtsaf naar Uffelte.

Genoten van dit deel van de route, vanaf Zuidwolde? Dit stuk maakt ook onderdeel uit van de langeafstandsfietsroute Rondje Drenthe, een fietstocht van ruim 300 kilometer langs de provinciegrens. Kijk voor meer info op www.rondjedrenthe.nu.

Uffelte – Ansen – Ruinen – Zuidwolde

Bij Uffelte steken we de Drentsche Hoofdvaart over, het kanaal wat Meppel met Assen verbindt en fietsen via Rheebruggen naar Ansen, een klein dorp aan de rand van het Dwingelderveld.
Het Dwingelderveld slaan we nu over, maar is een bezoek méér dan waard!

Aan de horizon verschijnt ‘de ui’ van Ruinen. Op en rondom de brink is het goed toeven. Bij de kerk zie je het beeld van Lammechien, het zusje van Bartje. Bekend van de boeken van Anne de Vries én de televisieserie.

Vanuit Ruinen fietsen we dwars door de bossen naar Echten. Daar steken we de Hoogeveense Vaart over, gaan onder de A28 door en langzamerhand naderen we ons beginpunt Zuidwolde. We hebben 70 mooie kilometers achter de rug!

Een impressie van de route

En nog meer beelden!

En nu zelf fietsen!
Hier vind je een GPX bestand van deze route:
Rondje Zuidwest-Drenthe: Zuidwolde, Meppel, Uffelte, Ansen en Ruinen – Fietsroute | RouteYou

Veel plezier!!

Drie Rondjes

Onze trots, de drie Rondjes, hebben natuurlijk een eigen website. Daar vind je alle informatie over de route en hoe je het routeboekje kan bestellen.

Rondje Drenthe: rondjedrenthe.nu
Rondje Friesland: rondjefriesland.nu
Rondje Groningen: rondjegroningen.nu

Op deze pagina plaatsen we nieuwtjes over de routes.

Drentse Fietsers op TV!

Trots zijn we! We waren te zien op de landelijke tv, in het televisieprogramma Expeditie Nederland van Omroep MAX. de uitzending op maandag 16 mei had als thema Fietsfanaten en dat zijn we wel een beetje….

Je ziet ons met verslaggever Serge Vinkenvleugel van RTV Drenthe op fietse langs een aantal markante punten in Drenthe.
We vertellen van alles, o.a over het onstaan van Rondje Drenthe en de andere twee langeafstandsfietsroutes: Rondje Groningen en Rondje Friesland.

Vol spanning zaten we die 16e mei voor de buis. Hoe is het geworden?
Nou, we waren dik tevreden. Het eindresultaat is echt goed!
Je hoort en ziet ons uitgebreid en natuurlijk zijn er de mooie beelden van Drenthe. O.a. van de Col du VAM, het Dwingelderveld en de grensstreek bij Schoonebeek.

Drentse Fietsers op pad voor Expeditie Nederland

We zijn blij met deze aandacht voor onze fietsroutes.
En daarbij: het is natuurlijk ook een geweldige promotie voor Drenthe, misschien wel de mooiste fietsprovincie!

Is het een leuke route?

Wat is er fijner dan reviews te lezen over de Rondjes Drentge, Groningen en Friesland? Ja, zélf fietsen, inderdaad..
Iedereen klikt weleens op ‘reviews’ en ‘ervaringen’ wanneer je naar iets op zoek bent. Even lezen wat een ander van iets vindt.

Dat doen fietsers ook en daarom zijn we blij met alle verhalen die over de rondjes geschreven worden.
We willen zelf natuurlijk graag weten of jullie de route óók zo mooi vinden. Hebben we niets teveel gezegd? Klopt de routebeschrijving? Wat kan anders?


Wat vond jij ervan?

Dus kom maar op met de verhalen. Het mag een uitgebreid verslag zijn, maar tien zinnen zijn ook oké. Iedereen leest het graag!
Op elke website van de Rondjes staan de verhalen onder de rubriek Ervaringen. vanaf daar kun je ook heel gemakkelijk jouw verhaal insturen.


Een mooi voorbeeld

Erik Ruissen is iemand die graag fietst én schrijft. Tijdens zijn Rondje Drenthe en Groningen plaatste hij al mooie berichten hierover op zijn social media. Op zijn website Fietsen door Europa publiceerde hij mooi artikelen over zijn ervaringen.
De website is sowieso echt de moeite waard. Lees er zijn fietsavonturen, erg leuk en uitgebreid! En inspirerend!
Lees en fiets hier mee met Erik

Wie checkt de routes? Nog een paar vrijwilligers gevraagd!

Iedere fietsroute vergt onderhoud, dus ook onze Rondjes.
We proberen zelf alles goed in de gaten te houden. Voor Drenthe lukt dat nog redelijk, maar met name voor de routes in Groningen en Friesland kunnen we wel wat hulp gebrukten.

Oproep geslaagd, maar…

Na onze oproep in de nieuwsbrief hebben zich al vijf vrijwillgers aangemeld. Echt fantastisch! Maar er kan nog meer bij…

We zoeken nog vrijwilligers voor deze etappes:
Rondje Friesland: Harlingen – Holwerd, Holwerd – Surhuisterveen, Surhuisterveen – Appelscha
Rondje Groningen: Delfzijl – Pieterburen, Zoutkamp – Leek
Rondje Drenthe: Exloo – Coevorden.


Woon je hier in de buurt?

Dan weet je als geen ander wanneer er bv tijdelijke wegomleggingen zijn op de routes. Of er is een pontje uit de vaart…
Deze informatie vermelden we vervolgens op de website van de Rondjes, zodat de fietsers op de hoogte zijn.

Wil jij dit voor ons in de gaten houden?

Dat zou fantastisch zijn!
Stuur een mailtje naar info@drentsefietsers.nl en we gaan overleggen welk deel van de route je voor ons kan ‘adopteren’.


Zorgeloos fietsen

Zo zorgen we er met elkaar voor dat iedereen zorgeloos kan genieten van Rondje Drenthe, Rondje Groningen en Rondje Friesland!! 

Drentse Fietsers in Expeditie Nederland

Super leuk nieuws! We zijn gevraagd mee te werken aan het programma Expeditie Nederland, een programma van MAX.
Het is elke maandag t/m donderdag om 18.30 uur te zien op NPO 2.
Waarschijklijk wordt het maandag 16 mei uitgezonden.

Fietsfanaten op tv

Het thema van onze uitzending is Fietsfanaten. De regionale omroepen verzorgen de vier items in het programma. Serge Vinkenvleugel van RTV Drenthe dacht bij het thema fietsfanaten meteen aan ons. We voelen ons zeer vereerd.

Aan het werk!

In de reportage vertellen we over Rondje Drenthe, over bijzondere plekken op de route en waarom we deze en de andere routes hebben gemaakt.
Er zijn prachtige opnames gemaakt op de Col du VAM, het Dwingelderveld en op de grens van Duitsland, bij Schoonebeek. 

Het was erg leuk om zo’n opnamedag mee te maken. Een hele ervaring!

Promotie

De uitzending is niet alleen een mooie promotie voor onze routes, maar natuurlijk ook voor de provincies! Dank nogmaals aan Serge en RTV Drenthe dat we hieraan mochten meewerken.

Heb je gekeken?

We zijn benieuwd naar jullie reacties. Na de uitzending zal de video ook hier te zien zijn.

Fietsroute ‘De grootste bankoverval aller tijden’

Het is begin mei. Deze dagen herdenken en vieren we de oorlog, de slezhtoffers en de bevrijding.
We mogen en kunnen in vrijheid leven. Iets wat niet ieder mens op deze wereld kan. Ook Nederland heeft zware tijden gekend. We herdenken de oorlogstijd, de slachtoffers, de acthterblijvers, de strijders en de helden. De verzetshelden.

Verhalen herinneren ons

Er zijn ontzettend veel verhalen over en van het verzet. Wat alleen maar kon bestaan omdat er mensn opstonden die zeiden: Ik moet iets doen. Ik accepteer dit niet. Ik voer strijd op mijn manier.

We zijn ons dat nog eens extra bewust geworden bij het maken van een fietsroute die hoort bij het boek De grootste bankoverval aller tijden
Auteur Frank Krake benaderde ons hiervoor omdat we goed bekend zijn in Drenthe én ervaring hebben met het maken van fietsroutes.

Van boek naar fietsroute

Het boek speelt zich deels in Drenthe af. Zijn idee was dat wanneer je ziet waar de hoofdrolspelers hebben geleefd, gewoond en verzet hebben gepleegd, dat je de verhalen nog meer tót je kan laten komen. Dat je nog meer inzicht krijgt in de mensen en de omstandigheden.

We lazen het boek, verdiepten ons in de indringende verhalen. Regelmatig lag de kaart van Zuidoost Dretnhe op tafel. Welke markante punten moeten gezien worden?
Daarna gingen we op pad. Maakten foto’s, spraken met aanwonenden en hadden overleg met het Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe over de website waarop de route nu te vinden is.

Markante punten

De start van de route is bij station Nieuw-Amsterdam, omdat dit in de oorlog het startpunt was van de pilotenlijn. Verzetsstrijders regelden het vervoer van piloten die zich uit neegeschoten vliegtuigen gered hadden. Ze wilden vaak zo snel mogelijk terug naar Engeland. Dat begon met een treinreis vanaf dit station naar het zuiden van Nederland, en daarna natuurlijk nog verder…

Al fietsend zie je de boerderijen waar de verzetsstrijders ondergedoken zaten, de uitgestrekte landerijen, toen woeste en deels bijna ontoegankelijke heide- en veengebieden.

Waar vind je de fietsroute?

De route vind je hier. Er is een routebeschrijving met uitgebreide verhalen over al die markante punten die je onderweg tegenkomt en waarover je ook in het boek leest. Een gpx-bestand is gratis te downloaden.
TIP: Print de beschrijving, zodat je alle informatie onderweg makkelijk bij de hand hebt.

Het boek De grootste bankoverval aller tijden

En dan het boek! In maart werd het gepubliceerd.
Auteur Frank Krake reist heel het land door voor boekpresentaties. Wij waren natuurlijk present tijdens een druk bezochte avond bij Boekhandel Pet in Hoogeveen.
Inmiddels is het boek een bestseller en staat het hoog in de top 10 van best verkochte boeken. En terecht.


En dan het verhaal.
De titel spreekt tot de verbeelding! Het boek gaat over de grootste bankoverval ter wereld en die vond niet plaats in Tokyo, Parijs of Londen. Ook niet in Amsterdam of Rotterdam. Het gebeurde allemaal in 1944 in een slaperig provinciestadje in het oosten van Nederland: in Almelo!

Het is het waargebeurde verhaal van een groep vrienden die in het verzet zijn gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash.
Een plan wordt gesmeed.

Tien verzetsstrijders overvallen een kantoor van De Nederlandsche Bank en maakten 46,1 miljoen gulden buit, nu 300 miljoen euro. Het geld, dat nodig was voor de financiering van de spoorwegstaking, verstopten ze in een hooiberg en vanaf dat moment maakten de nazi’s jacht op ze.

Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn. De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen

Vragen over de route? Stuur gerust een mailtje!

En daar is nummer 3: Rondje Friesland

Half maart hebben we met trots ons derde fietsrondje kunnen lanceren, Rondje Friesland kan gefietst worden!

Omdat er problemen waren met de levering van het juiste papier hebben we wel even geduld moeten hebben. Maar het wachten is beloond. Er ligt weer een fantastisch nieuw routeboekje en er is een praktische en informatieve website.


Eerste exemplaren

Tijdens een gezellige bijeenkomt bij Restaurant en Camping De Drie Provinciën in Een-West hebben we de aanwezige gasten verteld over de totstandkoming van de route.
De eerste exemplaren van het routeboekje zijn aangeboden aan Eddie Huisman van Recreatieschap Marrekrite, Ronald Boels van De Drie Provinciën en Bob de Vries. Hij heeft de route als testfietser gereden.


Waarom bij de Drie Provinciën?

De naam zegt het al: deze gelegenheid ligt precies op de grens van de drie provincies. Een betere plek voor de presentatie was eigenlijk niet te vinden. Alle routes komen hier langs.
En: De Drie Provinciën is door de ANWB gekroond tot dé mooiste charmecamping van Nederland. Niet zomaar een plekje dus!

Op pad!

De bestellingen van de routeboekjes komen vauit het hele land én vanuit België. De eerste fietsers zijn al op pad geweest en de eerste ervaringen zijn te lezen op de website.

Vanuit de provincie Friesland krijgen we ook fijne reacties: “Goed dat er een tweede langeafstandsroute is, naast de Elfstedenroute.”

Lees verder op de website van Rondje Friesland

Mountainbiken op de Col du VAM

Op 30 april en 1 mei 2022 was onze Col du Vam het strijdtoneel van de top van internationale mountainbikers. Hier werden 3 nations wedstrijden verreden.
Eeerlijk is eerlijk, we zijn niet echt goed ingevoerd in het mtb, maar Erik wist wel wat namen van toppers te noemen. Een aantal van hen verscheen aan de start.

We waren wel benieuwd hoe échte moutainbikers zouden knallen over de flanken van de berg. Zondagmiddag namen we een kijkje.


Zelf ook fanatieke mtb-ers

Ooit waren we zelf fanatiek mountainbikers. Crossen door de bossen, smalle paadjes pakken en een regen- of sneeuwbui was geen probleem. De Col du VAM hebben we nooit kunnen bedwingen omdat die ‘vroeger’ nog niet toegankelijk was voor fietsers en wandelaars.
Maar vanaf ons huisadres in Hoogeveen zaten we in 10 minuten op de mtb-route bij Echten/Ruinen.Of we reden iets verder richting Zuidwolde en stapten daar op de route.

Met vrienden maakten we regelmatig uitstapjes, een dagje ergens in Nederland, of een weekend in de Ardennen of de Harz.

Bergop in Oostenrijk

Jaren achtereen kampeerden we in de zomervakantie in Oostenrijk.
Wat hebben we er veel gewandeld. Toppen beklommen. Maar nadat we het mountainbiken ontdekten, namen we de fietsen mee en maakten prachtige tochten over de de alpen. Dit was natuurlijk het echte werk!


Van mtb naar trekking

Inmiddels staan er andere fietsen in de schuur. De trekkingfietsen hebben de plaats ingenomen van de mountainbikes omdat onze interesse naar langere fietstochten ging.
Maar met deze Santos-fietsen pakken we nog regelmatig een stukje mtb-route mee. Dat kunnen ze wel aan en wij vinden dat gewoon heerlijk om te doen. Even knallen!
Sowieso is fietsen over onverharde wegen heerlijk, want gravel- , grind- zandpaden maken het nét even wat avontuurlijker.
Wanneer we bepakt en bezakt onderweg zijn, dan zijn verharde wegen natuurlijk wel erg prettig om over te rijden. Maar (gelukkig) zijn die er niet overal. 🙂


3 nations cup

Terug naar de Col du VAM. Met de fiets te beklimmen via keurig geasfalteerde wegen, een kasseienstrook én er ligt een heel mooi mtb-parcours. De wandelaars volgen slingerende paadjes naar de 48 meter hoge top.
Voor de wedstrijden Op Fietse MTB Race – LJC & XLC 3 Nations Cup was een speciaal parcours uitgezet. De snelste mannen deden ongeveer een kwartier over een ronde. Bergop, bergaf, grind, gravel, zand en flinke obstakels van keien. Smalle paadjes door het bos, over bruggetjes en ook nog een stukje asfalt.
We keken onze ogen uit. Wat een geweld, wat een tempo en durf!
Erg leuk om te zien.

Dit is mountainbiken! Van een iets ander niveau dan onze tochtjes, ooit. Maar ik denk dat zij en wij minstens even plezier hadden én hebben!

We maakten een korte impressie.












Rondje Over de Hondsrug

Een fietstocht van 70 kilometer

Het startpunt van de route is in Odoorn. Daar is voldoende parkeergelegenheid.

Als je Odoorn verlaat zie je al snel de keienwegen die je nog veel in Drenthe ziet. We hoeven er niet over want er ligt een prima fietspad naast. Lekker door de  bossen fietsen en dat wordt afgewisseld met open stukken met heide.
Ees is het eerste plaatsje wat we passeren, op weg naar Borger. Wanneer we Borger verlaten fietsen we al snel de boswachterij in van Gieten/Borger. Hier komen we langs het recreatiegebied het Nije Hemelriek, een mooie plek om even op te steken. Verderop richting Eext passeren we een deel van de oude spoorlijn,  die we later nog eens tegenkomen. Even verderop zien we rechts één van de hunebedden we die vandaag tegenkomen.

Na Eext fietsen we naar het volgende esdorp: Anloo, en via een mooi fietspad gaan we naar Annen te Voor Annen komen we op de route van Rondje Drenthe, die volgen we nu helemaal tot aan Exloo.
Vanaf Gieten fietsen we een stuk over het oude spoortracé richting Drouwen. Eerst nog prachtige vergezichten richting de veenkoloniën en verderop, tussen Drouwen en Bronneger, liggen misschien wel de mooiste hunebedden van Drenthe. Eerst twee, en iets verderop nog drie met twee grafheuvels.

Via Bronneger fietsen we de Hondsrug af en gaan op weg naar Buinen, met deels onverharde fietspaden, maar goed te doen!  Als we Buinen uitfietsen gaan we naar een wel bijzonder gebied. We zien Lofar, onderdeel van de grootste radiotelescoop ter wereld. Een gebied waar techniek en natuur heel goed samengaan.

Dan gaan we de Hondsrug weer op, naar Exloo, en vervolgen de weg naar waar we begonnen: Odoorn.

Via Over de Hondsrug – Fietsroute | RouteYou kun je de route downloaden.

Impressie van de route

Wil je heel Drenthe ontdekken? Dat kan! Fiets Rondje Drenthe, ook gemaakt door de Drentse Fietsers en maak kennis met heel Drenthe. Kijk voor meer info op www.rondjedrenthe.nu

Het hele noorden: meest gastvrije plek van 2022 in Nederland

Booking.com-reizigers beoordeelden hun bestemmingen en nu zijn daar mooie ranglijsten van verschenen.
De meest gastvrije regio’s van 2022 zijn de drie noordelijke provincies!
Drenthe staat bovenaan, gevolgd door Groningen en Friesland.

Top natuurlijk! Helemaal met het oog op de drie Rondjes! Wie hier komt fietsen weet dat het hier goed vertoeven is! Gastvrijheid bovenaan!

Gefeliciteerd noordelingen!

Klik hier voor het bericht van Booking.com, met alle uitslagen.




Rondje Drenthe voor fietsende burgemeester gemeente de Wolden

Vandaag brachten we een bezoek aan burgemeester Inge Nieuwenhuizen van gemeente de Wolden. Ze is sinds december 2021 burgemeester van deze mooie regio in Zuidwest Drenthe, waar ook de route van Rondje Drenthe langs gaat.

Waarom dit bezoek?
In de media lazen we dat de burgemeester graag fietst en voor haar werkbezoeken zoveel mogelijk de fiets pakt. Dat sprak ons wel aan! En we bedachten meteen: met Rondje Drenthe kan ze héél Drenthe ontdekken. We gaan haar het routeboekje aanbieden. Een afspraak was snel gemaakt.

Fietsende burgemeester
De burgemeester reageerde enthousiast, we waren van harte welkom. Ze vertelde dat ze vanuit haar vorige woonplaats vooral genoot van de fietstochtjes rond de Reeuwijkse Plassen. Vorig zomer fietste ze nog in Frankrijk. Allemaal dagtochten. Nu kan ze een langeafstandsroute fietsen, dichtbij huis.

Inge Nieuwenhuizen: “Ik ga dat ook zeker doen! Het lijkt me erg leuk. Nu fiets ik veel in en om Zuidwolde, ik word al herkend aan m’n gele jas of rode regenjas. Fietsen is heerlijk. Het is ontspannend, je legt makkelijk contacten en je komt net wat verder dan wandelend.”

Waardering over en weer
We hebben verteld over het ontstaan van de fietsroute en de twee andere routes! Ze vond het knap hoe we dit allemaal hebben gerealiseerd naast ons werk. En het boekje nodigde nu al uit om op stap te gaan.
Gemeente de Wolden heeft er een top fietsambassadeur bij! Sowieso is deze gemeente goed bezig voor de fietsers. Fietspaden worden aangelegd of worden opgeknapt. Top!

En burgemeester Nieuwenhuizen: dank nogmaals dat we Rondje Drenthe mochten aanbieden! Veel werk- en fietsplezier in Drenthe en we komen elkaar vast nog eens tegen, ergens onderweg!

“Ik ga de route fietsen en zal verslag doen van mijn ervaringen.”

Podcast – Rondje Oostenrijk

podcast Drentse fietsers

Deze zomer fietsten we een Rondje Oostenrijk. Via social media waren we dagelijks goed te volgen. We plaatsten een uitgebreid verslag via Instagram Stories. Over de route, over onze belevenissen, de hoogte- en dieptepunten.

Henrik Kos van Fietskriebels pikte dit op en stuurde een appje: of we vanuit Oostenrijk wilden meewerken aan zijn podcastserie over Fietsvakanties.

Natuurlijk zeiden we ja. Graag delen we onze belevenissen!

Nieuwsgierig? Luisteren maar!

Een Rondje om Ruinen

Het was weer een zonnige zondag.
We planden een route vanuit Hoogeveen. Door de bossen van Echten, met een wijde boog om Ruinen, via Ansen naar Lhee en via het Dwingelderveld weer terug.
Velden vol prachtige pioenrozen bin Lhee en de eerste lelies in een ven in het Dwingelderveld bloeien. Bijzonder hieraan: een bioloog zette ooit een paar lelies uit in dit ven. Jaarlijks bloeien ze volop en kleuren het ven. in dee overige vennetjes in dit gebied vind je geen lelies.
Waar: wanneer je vanaf informatiepunt Spier het fietspad zuidwaarts neemt, het Commissaris Cramerpad. Na enkele kilometers aan je linkerhand.

13/06/2021

Luister naar de Drentse Fietsers

podcast Drentse fietsers

Henrik Kos van Fietskriebels nodigde ons uit om een podcast op te nemen.
Daar gingen we graag op in. Vertellen over onze passie, onze fietstochten en het ontstaan van de Rondjes Drenthe en Groningen, dat wilden we wel.

Drie kwartier waren we in gesprek. We hadden nog wel uren door kunnen praten. Want fietsen is beleven. Heel veel beleven!

Veel luisterplezier! En luister ook naar de andere podcasts. Zéér de moeite waard!

Twee rondjes klaar!

Nederland is twee langeafstandsfietsroutes rijker. Na Rondje Drenthe is er nu ook Rondje Groningen.
Meer dan 700 kilometer fietsplezier in het noorden van Nederland.

Het mooie is: de routes zijn te combineren. Op drie plekken op de route kun je overstappen van de ene naar de andere route. van Rondje Drenthe naar Rondje Groningen, of andersom. En zo kun je je eigen route samenstellen.
Ideaal toch?
En alle routes zijn perfect gedocumenteerd in de routeboekjes en als GPX-bestand te downloaden. Fietsgeluk!!

Lees alles over de routes op eigen websites. Daar kun je ook de boekjes bestellen en de routes downloaden.
www.rondjedrenthe.nu
www.rondjegroningen.nu


Trots op Rondje Groningen

Dinsdag 2 maart hebben we onze tweede fietsroute gelanceerd: Rondje Groningen. We zijn trots! Een jaar na Rondje Drenthe is het ons gelukt om weer een fietsroute van formaat te presenteren.
Op zich was het niet moeilijk. Met de ervaring van het project en proces Rondje Drenthe wisten we goed hoe de aanpak moest zijn. Er stond nu al een goed format voor de website en het routeboekje.

Makkie dus?
Makkelijker dan Rondje Drenthe, maar het was een beste klus. We hebben heel wat uurtjes fietsend doorgebracht in het Groningse. En we hebben heel wat uurtjes besteed aan het bestuderen van fietsroutes op fietskaarten en websites.
Maar: het is onze hobby en passie, doen het met plezier, dus eigenlijk was het een makkie. 🙂

En nu?
Veel promotie! Pers, social media, website up-to-date houden én boekjes vesturen. Want de bestellingen komen alweer binnen.
Fietsers willen fietsen! En nieuwe gebieden en routes ontdekken. Hier is er weer één!!

Meer info: www.rondjegroningen.nu





Miljoenen voor fietsen!

Wat een nieuws!
De provincies Drenthe en Groningen zetten vol in op fietsen.
De persberichten beloven veel goeds voor zowel de zakelijke fietser als de recreatieve fietser. Van beide zijn wij fan, dus we zijn razend enthousiast.

Op de website van RTV Drenthe lezen we o.a. dit:
Drenthe wil de komende jaren tientallen miljoenen steken in het fietsen. Vooral grote kernen moeten betere fietsverbindingen met elkaar krijgen: doorfietsroutes tot in het centrum, met goede stallingsvoorzieningen.
Tegelijk moeten ook meer recreatieve fietsers naar Drenthe worden gelokt.
Gedeputeerde Cees Bijl: “We zien dat mensen in coronatijd meer zijn gaan fietsen. Niet alleen recreatief, maar ook voor woon-werk verkeer en naar school.

Drenthe is fietsprovincie.
Drenthe is al jarenlang de fietsprovincie voor de toerist. Hoe maak je dat dan nog aantrekkelijker? Bijl: “Met een vernieuwend aanbod van fietsproducten en arrangementen, voorzieningen die inspelen op de fietsbeleving, aansprekende fietsevenementen en een uitnodigende marketingcampagne.”

(hele artikel lees je hier)

Rondje Drenthe 2.0
Dit belooft veel! Als bedenkers en makers van Rondje Drenthe, dé langeafstandsfietsroute van Drenthe, gaan we graag in gesprek met de provincie. Want Rondje Drenthe is al een top fietsproduct, maar we hebben nog plannen en ideeën genoeg om het Rondje nog mooier te maken en nog meer op de fietskaart van Nederland te zetten.

En de provincie Groningen?
Ook daar wordt de komende jaren geïnvesteerd in de verbetering van het fietsverkeer.
Het geld wordt vooral gebruikt voor het vernieuwen en verbeteren van de fietsverbindingen, het verbeteren van de verkeersveiligheid en het stimuleren van het gebruik van de fiets.
In verkeersveiligheid wordt 2,4 miljoen euro gestoken. De provincie gaat obstakels op fietsroutes verwijderen, gaat alle fietspaden in de provincie – 230 kilometer in totaal – voorzien van kantmarkering en pakt per direct vijftien onveilige fietsoversteken aan.” (Dagblad van het Noorden, 2/11/2020)

Zijn we óók blij mee. Immers: we zijn nu bezig met het ontwikkelen van Rondje Groningen. Dan is het toch geweldig dat de provincie het fietsen óók wil stimuleren. Daar profiteren we écht allemaal van.
Binnenkort ook maar eens een belletje doen naar de gedeputeerde van de provincie Groningen. Hoe en waar kunnen we elkaar helpen?

Allemaal op fietse!

Rondje Groningen

Nu Rondje Drenthe zo succesvol is, krijgen we vragen om méér. Dan is een Rondje Groningen wel een logisch vervolg. Daarom fietsten we zes dagen langs de provinciegrens van Groningen, om eens te kijken wat wíj van de provincie vinden. Nou, we zijn verkocht. Strak, groots, vriendelijk, verhalen, trots.

Dus gaan we door en gaan nu aan de slag met Rondje Groningen.
Inmiddels hebben we al een goed en informatief gesprek gehad met Routebureau Groningen over de mogelijkheden van een langeafstandsfietsroute Rondje Groningen. Wat mag, wat kan, wat is er al? Wordt vervolgd!
Ons doel, heel voorzichtig: volgend voorjaar is ie klaar. Dus: een route, een website en routeboekje, met aanvullende, informatieve informatie.

In deze video zie je een compilatie van de foto’s die we onderweg maakten. We moesten een selectie maken…
Er gaat niets boven Groningen?!

11/8/2020

Rondje Drenthe is succes!

Op 14 februari lanceerden we bij Café-Restaurant Poortman Rondje Drenthe. De route, het routeboekje en de website, alles is klaar. Rondje Drenthe kan gefietst worden!

Promotie
We hebben er altijd vertrouwen in gehad dat we met iets goeds bezig waren. Een goede, goed gedocumenteerde fietsroute, daaraan is behoefte. Maar als het dan zover is… zou onze verwachting uitkomen?
Ja!
De fietsliefhebbers weten Rondje Drenthe al snel te vinden. Via de website, social media én mond tot mond reclame.
Ook zijn we aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht, het laatste weekend van februari. Vanuit ons piepkleine standje laten we fietsminnend Nederland kennismaken met dé nieuwe fietsroute van Nederland.
We bemerken daar enthousiasme, krijgen leuke reacties:
“Leuk, een nieuwe langeafstandsroute. Drenthe is mooi, daar willen we nog weleens heen. Ach, en het is een róndje, dat is altijd goed, want praktisch!”
De folders vinden gretig aftrek en óók worden er een aantal boekjes gekocht.
Dit geeft ons een goed gevoel.

Corona
Veertien dagen later staat de wereld op z’n kop. Is alles anders. Denken we helemaal niet aan fietsen en Rondje Drenthe. Gezondheid staat voorop.
Wij en heel Nederland wennen langzamerhand allemaal aan thuiszijn, thuiswerken en als we naar buiten gaan: de 1,5 meter.
Er komt steeds meer aandacht aan bewegen. Fit blijven! Wandelen en ook fietsen mag, mits je de regels in acht houdt.

Drenthe wacht op je
Gezond blijven, voldoende bewegen. Ga fietsen. Daar gaat het over in onze communicatie op social media. We zorgen ervoor in beeld te blijven. Hoewel we al het moois van de route graag van de daken zouden willen schreeuwen, het is absoluut niet gepast.
We delen ook graag de beelden van Marketing Drenthe, die een mooie en duidelijke boodschap heeft: “Drenthe wacht op je.”.
Zo krijgen Drenthe en Rondje Drenthe het vertrouwen.

Want langzamerhand gaat het kriebelen. We willen er uit! We willen op pad! Nederland wil fietsen!
Buitenlandse vakanties lijken niet of nauwelijks haalbaar, de fietsliefhebbers blijven in Nederland dit jaar en kiezen onder meer voor óns route Rondje Drenthe.
De website wordt druk bezocht en nadat het magazine FietsActief in een nieuwsbrief en in het blad aandacht besteedt aan het Rondje worden we bij een nog groter publiek bekend.
Vanaf eind april zijn er bijna dagelijks online bestellingen van het routeboekje. Inmiddels zijn er al meer dan 500 boekjes verkocht. Ook is het boekje in meerdere boekhandels te koop.

Ervaringen
En er wordt gefietst!
Ondanks de beperkingen rond overnachten en het bezoeken van horecagelegenheden, fietsers laten zich niet tegenhouden. Tentje mee, een reservering bij Vrienden op de fiets, een B&B of hotel. Altijd is er plek. En als de coronamaatregelen verder versoepelen, is dat helemaal geen probleem meer.

We weten niet hoeveel fietsers inmiddels op pad zijn geweest.
Zo nu en dan krijgen we mailtjes met tips en ervaringen, we zien berichten op social media. Maar één ding is zeker: Rondje Drenthe is lós!

Op fietse!
We hadden er alle vertrouwen in, dit voorjaar. Inmiddels weten we het zeker: Rondje Drenthe voorziet in een behoefte. Dat er belangstelling zou zijn, dat hadden we verwacht. Maar zóveel!?

Fietsen in Drenthe. Niet een dagje, maar meerdere dagen achter elkaar. Kilometers maken, de provincie ontdekken. Natuur en cultuur snuiven.
Het hele jaar door. Ieder jaargetijde is er een nieuw Drenthe.

Wanneer stap jij op fietse?

3/8/2020









Drenthe in VRIJ

VRIJ verkent per fiets de provincie met een rijke geschiedenis

Hiermee begint een artikel over Drenthe in VRIJ, de zaterdagbijlage bij de Telegraaf, van zaterdag 18 april. We wisten dat deze maand een fietsspecial zou verschijnen, waarin ook aandacht voor Drenthe.
Marketing Drenthe kondigde dit aan op hun website: “In het voorjaar komt de Telegraaf al fietsend Drenthe ontdekken”. Toen we dit lazen hebben we meteen contact met hen en de redactie van VRIJ opgenomen en attendeerden hen natuurlijk op Rondje Drenthe. Want als je fietsend Drenthe wilt ontdekken, dan hoef je alleen maar Rondje Drenthe te gaan fietsen, of een stukje ervan.

Zaterdag lag het blad in de bus. Met mooie verhalen, zeker! Onder andere over Jan Janssen en over de Alpe Adria, een fietsroute vanuit Oostenrijk naar Italië.
En over Drenthe dan? Ach, we hadden er meer van verwacht. Gehoopt vooral. Met onze tip is niets gedaan in ieder geval.

Bekend terrein
Eén fotopagina en een pagina redactioneel, waar de kop ‘In de Drentse tijdmachine” direct de toon zet. Logisch blijkt, want het artikel lijkt te horen bij een serie, er staat namelijk ook: “Op pad met… directeur van het Hunebedcentrum.

En dus vertelt de verslaggeefster over haar bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger en een dag later aan Museum de Proefkolonie in Frederiksoord. Prima informatie, heel erg oerdrenthe, maar jammer dat weer voor deze bekende musea gekozen is. Er zijn zoveel meer bekende en onbekende plekken te ontdekken. Tuurlijk , de keuze is reuze, maart toch!

Op fietse!
Gelukkig werd er ook gefietst door de schrijfster, want daar ging het toch om? Eén alinea gaat over de Flintenroute: “..een fietsroute van 41,5 kilometer door de Honsdsrug – Hunzevallei, die je langs 52 (!) andere hunebedden, boerderijen en schaapskooien voert. Wij tellen er achttien en genieten onderweg ook van de prachtig uitgestrekte velden waar vele vogels zijn neergestreken.”

Omdat de schrijfster in Borger al één hunebed gezien had heeft ze het hier over “52 (!) andere”. Maar… 52 hunebedden op de Flintenroute? Dat klopt niet. Misschien de informatie net even verkeerd overgenomen van de website?

Fredriksoord
De tweede dag gaat de verslaggever van Exloo naar Frederiksoord: “We rijden in een uurtje naar Frederiksoord.” Met de auto nemen we aan.
In Frederiksoord bezoekt ze het museum en gaat ze nog fietsen. Ze vertelt dat ze halverwege de fietstocht neerploft en geniet van het uitzicht: “… op de velden en boerderijen, waar mensen uit de steden bijna 200 jaar geleden aan het werk waren. Ik kom als stadsmens zeker terug.”

Dát horen we graag!

En hopelijk worden ook de lezers van dit artikel in VRIJ enthousiast. Kom maar! Ga de rijke geschiedenis van Drenthe, maar ook het Drenthe van nú fietsend verkennen en ontdekken en neem daarvoor iets meer tijd.

Wij weten nog wel een leuke route.

Steengoed idee?

Na Rondje Drenthe ook een Rondje Groningen? Rondje Friesland? Rondje Noord-Nederland?
Best een leuk idee toch? Een aanwinst voor het fietsroutenetwerk van Noord-Nederland.

Drie fietsroutes langs de drie provinciegrenzen en die provincieroutes kun je ook combineren. Fiets je Rondje Drenthe dan ga je in de buurt van Zuidlaren verder met Rondje Groningen. En ergens op de route van Rondje Groningen stap je zo over op Rondje Friesland…
Het borrelt bij ons!! Wat een mogelijkheden!

Rondje Noord-Nederland

Rondje Noord-Nederland is dan het vierde Rondje.. Dat wordt een route langs de buitengrenzen van de drie provincies. Een superronde!

Deze optie hebben we als Steengoed idee* ingediend bij Gezocht: een steengoed idee
Volgens ons is Rondje Noord-Nederland een steengoed idee om straks, wanneer het allemaal weer ietsjes makkelijker wordt, het toerisme in Noord-Nederland een fikse anderhalvemeter-boost te geven!

Vakantie vieren doen we voorlopig alleen in eigen land. En fietsen kunnen we allemaal. Dus: snel Rondje Noord-Nederland opstarten!

Heb je ideeën of tips voor ons over de Rondjes? We horen het graag!
Wordt vast en zeker vervolgd!

Rondje Drenthe is af!

Op 14 februari is Rondje Drenthe officieel gelanceerd. Tijdens een mooie bijeenkomst bij Café Restaurant Poortman in Bloemberg presenteerden we het routeboekje en de website. Een heuglijk moment! Anderhalf jaar fietsen, plannen, routes bedenken, routes wijzigen en een boekje en website maken konden we afsluiten. Het was meteen de start van een nieuwe fase: wat vinden de fietsers van de route? Is het de moeite waard of zijn wij alleen zo enthousiast? We gaan het zien!

Nieuwsgierig? Ga snel naar www.rondjedrenthe.nu

De Hoogeveensche Courant plaatste een mooi artikel over de presentatie.

Nog een paar weken..

En dan is het Rondje àf!
In de Hoogeveensche Courant werd maandag 6 januari een mooi artikel over ons gepubliceerd. Iedereen mag langzamerhand weten dat er echt een heel leuke fietsroute aankomt!

6/1/2020

In de krant…

Een mooi artikel vandaag in de Hoogeveensche Courant! Nog een paar weken dan is ons Rondje Drenthe helemaal klaar. We vertellen in dit bericht over het hoe en waarom…lezen maar!

6/1/2020

Op naar 2020!

De laatste week van 2019, we gaan op naar 2020!
We wensen jullie heel fijne, gezellige kerstdagen toe en vooral ook alle goeds voor 2020.
Maak er mooie dagen van, als het kan samen met familie en vrienden.
En misschien ook nog even een rondje fietsen?
Veel plezier!

Mina Koes, het verhaal bij onze eerste multi-geocache.

mina koes geocache drenthe

We hebben nu ruim 2300 geocaches gevonden. Dat vinden wij heel wat, een ander lacht daar misschien om, want heeft er al duizenden! Hoe dan ook, we hebben toch al dik 2300 keer een moment van euforie gehad: yess, gevonden! Dat blijven mooie momenten. Blij als een kind. 🙂

Wanneer wij onze eerste cache vonden?
Op 15 maart 2008! De cache had als naam Oude Diepje en was er één van een serie die langs deze beek waren geplaatst. Inmiddels bestaat de cache niet meer maar kabbelt de beek gelukkig wel rustig voort.

Eerste cache: Oude Diepje

Bijna veertien dagen later, op 27 maart 2008 vonden we de eerste multi met de naam Mina Koes. Wat is een multi? Voordat je die cache kan gaan zoeken, moet je eerst via een soort van etappes de juiste coördinaten vinden. Puzzeltjes maken, rekensommetjes, vragen beantwoorden, slim denken… en dan krijg je vanzelf de aanwijzingen en coördinaten voor de plek waar de geocache verstopt is. We hadden er dus al een mooie wandeling om het Zwarte Gat opzitten voor we het eindcoördinaat vonden.

Op zoek naar Mina
Dat bleek nog niet zo makkelijk. We waren beginners, immers? 🙂
We zijn zelfs een tweede keer teruggekomen, omdat de cache de eerste keer echt onvindbaar bleef. Maar ’t kriebelde behoorlijk: wààr is Mina Koes? Uiteindelijk toch gevonden en ’t was een mooie!

Annemiek met het logboek Mina Koes

Wie is Mina Koes?
Nu is het verhaal rond Mina Koes niet zo heel mooi.
We kenden haar naam, wisten van een bizar verhaal, maar hoe het precies zat: geen idee. Nu wel, omdat we deze cache gingen zoeken hebben we ons iets verdiept in haar verhaal.

En dat is het leuke van geocachen: je gaat wandelen, fietsen, puzzelen, zoeken, vinden én komt ook nog meer te weten over landschappen en natuur, geschiedenis en cultuur.

Theaterstuk – openluchtvoorstelling
Op de zondag voor Pinksteren, 29 mei 1881, loopt de dan 31-jarige Mina Koes over een heidepad door het Schotter- en Linderveld, ze is op weg naar haar ouderlijk huis.
En wat er dan gebeurt.. dat lees je op de site van www.minakoes.nl.
Je leest dan ook over het theaterstuk wat in augustus 2020 zal worden opgevoerd, bijna op de plaats delict, bij het Zwarte Gat.
De voorbereidingen zijn al in volle gang. Wij gaan die voorstelling zeker bezoeken! Mina Koes blijft ons bezighouden.

De initiatiefnemers van het theaterstuk. (foto: Lo Dijkstra)

Met dank aan de info op de website www.minakoes.nl
1/11/2019

Goed nieuws!

Heel goed nieuws!

We ontvingen bericht van de Provincie Drenthe dat onze subsidieaanvraag voor Rondje Drenthe positief is beoordeeld!

We zijn enorm blij dat de Provincie de waarde inziet van ons initiatief, de eerste langeafstandsfietsroute van Drenthe, òm Drenthe! Voor de recreatieve en sportieve fietsers.

Wij kunnen nu verder met het (laten) maken van een website!

Wordt vervolgd! Op Fietse in Drenthe 🚴‍♀️🚴‍♂️

26 oktober 2019

Fietsen is ontmoeten! #2

“De Achterhoek is mooi, Brabant natuurlijk ook, maar Drenthe is echt prachtig!”
Jos en José Bakker komen uit Koudekerk aan de Rijn en zijn heel stellig. Voor hen is Drenthe dé fietsprovincie. Ze hebben hier dan ook al heel wat vakanties en weekendjes doorgebracht

Ervaren fietsers
We spreken hen aan een picknicktafel tijdens één van de stops van Trappen, happen en stappen. Aan het accent is goed te horen dat ze niet ‘van hier’ zijn.
We zijn nieuwsgierig. Wat brengt ze hier, naar Drenthe?
We hebben al snel door met heel ervaren fietsers aan tafel te zitten. Ze vertellen met plezier over hun fietservaringen.
Jos en José: “Ieder jaar plannen we een aantal fietsvierdaagses, zoals deze. We logeren meestal in een Bed and Breakfast. Zo hebben we fietsend al heel wat van Nederland gezien. Als het ons ergens goed bevalt komen we nog eens terug en dan zet Jos zelf routes uit, o.a. via knooppuntroutes.”

Tijdens de vakanties en weekendjes fietsen ze vanaf hun overnachtingsadres elke dag een route. De afstand ligt altijd zo rond de 50 kilometer. Met de elektrische fietsen is dat goed te doen. “Maar toen we laatst de 10-dorpenroute reden, was het wel zo’n 80 kilometer. Dat vind ik veel te ver. Maar ja, ik fiets mee hè, bemoei me niet met de route, dus mag ook niet klagen.” zegt José lachend.

Rondje Drenthe?
Drenthe vinden ze prachtig, vooral door de afwisseling van landschappen. Ze vertellen enthousiast over “al die mooie dorpjes”: Ruinen, Dwingeloo, Orvelte, Odoorn, Assen en omgeving. Het Dwingelderveld vinden ze fantastisch.

Wanneer we vertellen over ons Rondje Drenthe worden ze enthousiast. Ondanks dat het een rondje is van meer dan 300 kilometer, toch iets meer dan 50, 60 of 80 kilometer… je bent zo een dag of vijf onderweg.
Maar ze zien direct mogelijkheden wanneer we er meer over vertellen. Fietsen van plaats naar plaats, elke dag een andere plek om te slapen. Twee fietstassen, paar setjes kleding, nog wat spulletjes en weg. Lekker slapen bij Vrienden op de Fiets, een B&B of een hotelletje. Best leuk eigenlijk!

Wat een rust
Ze logeren deze week in Fluitenberg. Jos en José: “Echt een heel mooi B&B in een rustig dorp. Drenthe is sowieso heel rustig. Een snelweg of autoweg zie je hier bijna niet. Dat is bij ons zo anders. En soms zijn de winkels op maandag gesloten. Het overkwam ons laatst nog in Tiendeveen. Geen probleem hoor, maar voor ons best bijzonder

Dank Jos en José voor de leuke ontmoeting. Geniet van het fietsen en van Drenthe!

Fietsen is ontmoeten!

Fietsen is ontmoeten! #1

fietsen ontmoeten derenthe


Hetty deed vandaag een ‘rondje Veeningen’. Ze ging alleen op pad, maar kwam toch met een leuk verhaal thuis.

“Ik was net onderweg, fietste bij de sluis en zag een paar honderd meter voor me twee fietsers met goed gevulde fietstassen. Het leken me vakantiefietsers en dus trapte ik even iets harder. Nieuwsgierig/belangstellend als ik ben naar wie en wat en waar …

In gesprek
Ze fietsten heel relaxed, dat zag ik al van afstand. Gewone kleding, geen wielrenoutfit, geen fietsbroeken, geen klikpedalen. Zij voorop, hij achter en met hem begon ik al fietsend een leuk gesprek.

Hoe je zo’n gesprek begint? Ik haal een beetje in, houd dan de benen stil en geef de ander de kans om te zien wie er ineens naast hem fietst. Dan gaat het al snel over en weer: ‘Hoi, goedemorgen!’ en stel ik de vraag: waar komen jullie nu vandaan, of: waar gaan jullie naar toe?
Dan komen de verhalen wel.

Waar komen jullie vandaan?
In dit geval vertelde hij over hun fietsrondje wat in Gouda begon en ook zal eindigen. Via Noord-Holland, langs de kust naar Den Helder en bij Den Oever met de bus de Afsluitdijk over. Twee dagen Ameland en vervolgens via het Groningerland Drenthe in. Ze kwamen nu vanuit Elp en waren op weg naar Dalfsen. Uiteindelijk weer naar Gouda, eindpunt en woonplaats.

Elke dag leggen ze zo’n 60 tot 80 kilometer af op de elektrische fietsen. Een Stella en Gazelle. Nee, geen Garmin op ’t stuur, elke avond bedenken ze zelf een route via Google, knooppunten en LF-route. Dat wordt een briefje genoteerd en dat is het. Ook zo kun je prima fietsen, zonder boordcomputer.

Even stilstaan
Inmiddels waren we aangekomen op het punt waar ik wilde afslaan. We stopten, bekeken elkaars fietsen nog eens goed en ze vertelden verder over hun eerdere fietstochten en hoe lekker relaxed een fietsvakantie is.
Wat ze van Drenthe vonden? “De mooiste provincie om te fietsen. Zoveel bossen, zoveel fietspaden, alles is hier mooi.” Dat deed me goed. 🙂

Terwijl we daar zo stonden te praten bedacht ik me hoe leuk zo’n ontmoeting toch is en dat ik hierover eens iets zou moeten posten.
Ik vertelde hen over de Drentse Fietsers en het Rondje Drenthe, de website, Facebook en Instagram…. en vroeg of ik een foto van ze mocht maken, voor dit blog. Dat wilden ze wel en ik beloofde hen natuurlijk de foto’s toe te sturen.

Op fietse
Onze wegen scheidden zich. Zij gingen rechtdoor en fietsten Zuidwolde binnen. Ik sloeg af, het fietspad op richting camping de Falieberg en had weer genoeg gehoord en gezien om over na te denken.

Fietsen is ontmoeten!

25 augustus 2019

Rondje Drenthe in het Dagblad van het Noorden

Er zijn meerdere initiatieven in Drenthe voor langeafstandsroutes. Het Dagblad van het Noorden berichtte al over twee routes, speciaal voor wielrenners.
Maar: Vandaag haalden wij de krant en was er aandacht voor ons Rondje Drenthe, dè route voor de recreatieve fietser.
We zijn trots!!

Via de mail en Twitter hebben we al leuke reacties en likes op de publicatie ontvangen, o.a. van gedeputeerde Henk Brink en Jan Zwiers, wethouder in Coevorden en voorzitter Recreatieschap Drenthe. Als zij ons initiatief waarderen, dan zegt dat wel wat, toch?


29 juli 2019

Het Rondje Drenthe is in de maak. Een nieuwe en unieke fietsroute!

Want:
* 300 kilometer fietsen langs de grenzen van Drenthe
* de eerste langeafstandsroute van Drenthe
* speciaal voor de recreatieve fietser
* volledig bewegwijzerd
* bepaal zelf de lengte van de dagetappe
* beginpunt mogelijk op iedere plek van de route
* beschikbaar via GPS en routeboek
* fietsend Drenthe van álle kanten beleven
* geschikt voor elke jaargetijde

Liefhebbers van langeafstand routes kunnen hun hart ophalen. In een kleine week Drenthe doen. Bepaal zelf waar je begint. Opstappen kan overal.
Maar ook losse etappes fietsen is natuurlijk mogelijk.

The making of…
Als Drentse Fietsers hebben we al heel wat ‘rondjes’ gefietst: rondje Ruinen, rondje Zuidlaren, rondje Coevorden, noem maar op. Maar hét rondje ontbrak: het Rondje Drenthe.

In november 2018 besluiten we daarom een eigen fietsroute te ontwikkelen. Een route langs de grenzen van onze eigen provincie: een Rondje Drenthe.
We pakken de kaart van Drenthe, markeren de wegen langs de grens, zetten de route in een GPS en stappen vervolgens zo vaak we kunnen op de fiets om de bedachte route te checken.

Er zijn een aantal criteria waaraan de route moet voldoen:
* zo dicht mogelijk over de grens van Drenthe
* zoveel mogelijk autoluwe wegen, maar niet alleen maar fietspaden
* voor jong en oud geschikt
* zoveel mogelijk (onbekende) highlights
* voldoende horeca- en overnachtingsmogelijkheden

Wanneer fietsen?
De route is zo goed als klaar. We zetten de puntje op de i.
Wijzelf én testfietsers controleren de route en de routebeschrijvingen en de vormgever gaat aan de slag met het boekje.

We snappen dat je staat te popelen om op te stappen. Maar: nog even geduld! Streven is dat jullie voorjaar 2020 de route kunnen rijden!

maart 2019

Look right and left

fietsen londen gevaar buitenland left right links drentse fietser

Fietsen in het buitenland. Dat is toch anders dan op de pedalen staan in eigen land. Ik volg op Instagram een aantal fietsende wereldreizigers. Indrukwekkend. Wat een tochten, belevenissen en verhalen. Met bewondering kijk ik vanuit een luie stoel naar avonturen door soms onherbergzame gebieden en over onbegaanbare wegen.

Bicyclejunkies – Instagram

Goed geregeld
Als wij eens hier in Nederland, over een hobbelig fietspad gaan, omdat het asfalt door boomwortels wordt omhooggeduwd, dan roep ik al iets van: hier mogen ze wel eens wat doen. We zijn verwend.
Want we hebben hier echt niks te klagen. Wordt er ergens een nieuwe weg aangelegd? Er wordt aan de fietsers gedacht. Een fietspad ernaast, of een fietsstrook. Een tunneltje, viaduct of veilige oversteekplaats. Fietsverkeersborden, knooppunten, bewegwijzerde routes en over het algemeen heel goed begaanbare wegen. Wat goed geregeld!

Centimeters
Tijdens onze trips naar Praag, Rome, Nice en Boedapest hebben we natuurlijk ook ervaren hoe goed we het hier als fietser hebben. Fietspaden zijn schaars, slecht onderhouden wegen die niet op fietsers zijn ingericht zijn er des te meer.
Op de binnenwegen van Tsjechië, Polen en Italië fietsten we met een helm op, achter elkaar en met veel ruimte tussen ons in, soms het licht aan. Niet alle chauffeurs houden rekening met jou op die fiets, zullen we maar zeggen. Ze knallen langs je heen, je mag blij zijn als er vaart wordt verminderd. Ik snap het ook wel. Ze hebben zelf nog nooit op een fiets gezeten en hebben geen idee hoe het voelt wanneer een auto je voorbijraast. Op centimeters afstand soms.

Uiteindelijk kiezen wij er zelf voor om daar te gaan fietsen, dus houden wij rekening met de omstandigheden. Maar ’t is soms best eng, het is steeds opletten en jij kunt nog zo voorzichtig doen, maar als die ander….

Londen
We waren een paar dagen in Londen en hebben er veel gelopen en gebruik gemaakt van trein, metro en bus. Niet gefietst, hoewel er een groot aanbod was van huurfietsen en we ook genoeg fietspaden hebben gezien. Maar het razende verkeer, de hectiek van de stad, het links moeten rijden… we hebben de fietsen laten staan.

Ik had het idee dat de huurfietsen sowieso weinig gebruikt werden. Overal zagen we volle fietsenstallingen van Santander. Waren er dan helemaal geen fietsers? Zeker wel. Locals, een enkele toerist, fietskoeriers en groepjes toeristen die met een gids de stad aan het ontdekken waren. Dát hadden wij ook nog willen doen, maar alles was vol.

Fietsen in Londen schijnt steeds meer gepromoot te worden. Ook Londen City moet af van die vreselijke verkeerschaos. De stad moet verkeersveiliger, alleen dan zal men op de fiets stappen verwacht men. Er zijn al wel gemarkeerde fietsbanen en is zelfs een fietsroute die de toeristische attracties van Londen met elkaar verbindt. Maar lekker rustig en relaxed fietsen, dat is nu nog niet mogelijk.

Oliver

In memory of Oliver Speke – 11 mei 2018

In Greenwich zag ik deze fiets staan.
Het deed wat met me. Ik dacht aan de fietser, een man op weg naar zijn familie, vrienden, werk, sport. Een man die op de fiets stapte en nooit aankwam.

Two men
Ik googelde zijn naam en las onder meer dit:
Earlier this year, two men were killed within weeks of each other on the A206 in east Greenwich, fueling demands for a protected cycle lane along the main route between Greenwich, Charlton and Woolwich. Oliver Speke, aged 46, was killed after he was struck by a lorry on 9 May on Romney Road, Greenwich; while Edgaras Cepura, 37, was killed in a collision with an HGV a mile east at Woolwich Road roundabout on 18 May.
(
http://www.853london.com/2018/11/28)

Ruimte
Er moet nog een boel gebeuren om de verkeersveiligheid in Londen te verbeteren. En in meer steden en landen!
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om begrip hebben voor elkaar. Elkaar willen zien en elkaar ruimte geven. Ook in het verkeer.
Drentse fietser
Die wereldfietsers lachen me waarschijnlijk uit omdat ik niet in Londen ging fietsen. Daarom ben ik ook geen wereldfietser. 😊

Fietse!

Hetty

Nieuwe fietsroute: Rondje Drenthe

We hebben iets leuks bedacht: een eigen fietsroute. Een rondje Drenthe!

Hij staat al in grote lijnen ingetekend op de kaart van Drenthe. We zijn nu bezig ‘m fietsen, te beschrijven, checken, nafietsen én dan publiceren.
Dat is een hele klus, maar wel een lekkere uitdaging!

Ruim 300 kilometer fietsen door Drenthe. Wie gaat ‘m straks fietsen?

Meer nieuws over Rondje Drenthe lees je hier.

november 2018

“Hier kom ik weg”, zingt Daniël Lohues. We kennen zijn liedjes en lezen zijn verhalen. Vaak gaan ze over zijn Drenthe, de zuidoosthoek, Erica. Daar komen we vandaag net niet langs, maar de sfeer herkennen we overal.

Wat een mooie streek is dit. Waarom weten we dit niet? Dat moet echt aan onszelf liggen. De blik te vaak naar het noorden en westen, dat is duidelijk.
Maar vandaag fietsen we hier. En met een doel, want we zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe fietsroute. Die van òns! Daarover later meer. Vandaag doen we veldwerk. Op de fiets. Op de pedalen. We checken fietspaden bekijken, leuke plekjes en horeca. En beslissen vooral welke paden en wegen goed genoeg zijn om in onze route te mogen worden opgenomen.

Zuidoost Drenthe. Een bezoek waard!

We beginnen in Klazienaveen. Het is druk in het langgerekte dorp. Markt! We fietsen in noordelijke richting, langs de Norit-fabriek. De rookpluimen uit de grote pijpen zien we we de hele route. Dan weer in de verte, dan weer dichtbij.

Norit-fabriek in Klazienaveen, met op de voorgrond aardappelen onder de groene zeilen.

Onder de A37 door en dan de bossen in, vol in de herfstkleuren. De zon warmt onze ruggen. Mooi hier! Het Koning Willem Alexanderkanaal steken we via een sluis over.  Verder noordwaarts, tot aan de Tweede Groenedijk. Jagers in de velden voor ons. Honden rennen hen vooruit.
We slaan af, in oostelijke richting. Een wandelaar in de verte. Waar we denken af te willen slaan blijft hij net even stilstaan. We praten wat en hij geeft ons goede tips voor het vervolg van onze route. Een ‘local’, die weet wat hier de goede routes zijn.

Koning Willem Alexanderkanaal

Die kleuren!

“…en dan links, tweede weggetje rechts….”

We gaan richting Noord-Klazienaveen. Het klinkt groots, het is er klein. Langs het Scholtenskanaal Oostzijde. Buren ruimen met elkaar het herfstblad van de groenstroken voor hun tuinen. De één met de bladblazer, de ander met hark en een kruiwagen.

Dan moeten we een keuze maken. Nou ja, moeten, moeten… er moet niets natuurlijk, maar er zijn twee mogelijkheden om een volgend knooppunt te bereiken. Erik gaat via het Veenpark, net voor Barger Compascuum, en dan door het Rundedal. Ik vervolg de route langs het kanaal en fiets verderop dwars door een kleine ‘glazen stad’. Kassen! Volop glastuinbouw  in deze regio.
Wanneer we elkaar weer treffen vertellen over onze ervaringen. Beide de moeite waard. Later gaan we beslissen welke route we opnemen in de Drentse Fietsersroute.

Richting Zwartemeer nu. Langs de Lange Runde, opnieuw onder de A37 door en even later steken we ‘onze’ Hoogeveensche Vaart over. We zijn weer ter hoogte van Klazienaveen, maar gaan nog een eindje zuidelijker.
Zwartemeer ligt nagenoeg tegen de grens met Duitsland aan. We slaan al snel af, een woonwijk in. Waar ook de sporthal staat van Hurry-Up, de succesvolle handbalclub.

Hoogeveensche Vaart bij Zwartemeer

Brug over de vaart

En dan… dan ligt daar ineens een imposant natuurgebied aan onze voeten…  Het Bargerveen.

Wanneer we stoppen om foto’s te maken,  spreken we een mevrouw die ons bij praat over het hoe en waarom van dit gebied. Ook de uitbaatster van Theetuin d’ Aoale Pastorie, heeft alle tijd voor ons, ondanks dat ze in haar eentje acht dames een Drentse theetied moet serveren. Een high tea in drie gangen. Ze geeft ons fietskaarten, vertelt van alles over de theetuin en het theehuis en de ontwikkeling van het Bargerveen. Èn we moeten ook zeker naar de nieuwe schaapskooi in Weiteveen, waar haar dochter de horeca runt.

De kachel is warm, een boxer ligt aan onze voeten, de koffie en het appelgebak smaken meer dan goed.

Bouw schuilhutten Bargerveen bij Zwartemeer

Bouw schuilhut bij Zwartemeer

Koffietijd in de d'Aole Pastorie

Koffietijd in de d’Aole Pastorie

Wat weten we nu: Het Bargerveen is een uniek natuurgebied van 2100 hectare. Een van de laatste nog overgebleven hoogveengebieden in Noord-West Europa. Begin deze eeuw ontstaan er problemen: het Bargerveen loopt langzaam leeg omdat het grondwater weglekt naar de lager gelegen gronden. Daardoor klinkt de veengrond in en kan het veenmos niet meer groeien. En dus kan er geen nieuw veen worden gevormd. De noodklok luidt en er komt geld beschikbaar. Er worden drie Bufferzones gerealiseerd: de Buffer Noord bij Zwartemeer, een Buffer bij Weiteveen en een Buffer Zuid bij Nieuw-Schoonebeek. Gebieden met een hogere waterstand, bedoeld om wegstromend water op te vangen en te reguleren. Daarmee krijgt het grondwaterpeil tegendruk en kan het veenmos weer groeien. Dat zijn de plannen in 2013. (bron: Bargerveen Schoonbeek, Natuurlijk Naoberschap).

Nu, in 2018 is er heel veel gerealiseerd, het is een prachtig natuurgebied geworden.
Waar heel goed over is nagedacht: de mens. De bewoners van deze regio, de gasten, de wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers. Wat hebben wij met z’n allen een mooi gebied cadeau gekregen! Kijk ook maar eens op de site van Staatsbosbeheer.

Heerlijk land!

Heerlijk land!

Langs de grens van Nederland en Duitsland

Langs de grens van Nederland en Duitsland

Vanaf de theetuin, net na Zwartemeer gaan we verder zuidwaarts en fietsen over een nieuwe aangelegd fietspad. We zoeven erover.  Het loopt deels precies over de grens Nederland-Duitsland. Vijf meter naar links en er wordt Duits gesproken.
Met de aanleg van nieuwe paden zijn ook de knooppunten gewijzigd. Zelfs de website is nog niet aangepast, zo nieuw. Een slagboom en grenspalen zijn wel oud en uiteindelijk buigt het pad af en al slingerend gaan we langzamerhand westwaarts, tussen het water door. Het is overigens erg droog. Het water staat ook hier nog steeds erg laag.

Herfst in Bargerveen

Herfst in Bargerveen

Ineens rijden we weer op een gewone weg, de Doctor Ingenieur H.A. Stheemanstraat. De weg vormt de zuidelijke grens van het natuurgebied. We fietsen naar het westen, dan na een paar kilometer naar rechts, weer een prachtig fietspad op, rechtstreeks naar Weiteveen. We willen eigenlijk de nieuws schaapskooi bezoeken, maar het is 16.00 uur. De zon zakt al aardig en we moeten nog een eindje. Die bestemming slaan we voor nu over. We fietsen nog kilometers lang noordelijk door het afwisselende landschap. Een enkele wandelaar of fietser zeggen we gedag. Het wordt kouder. Er is veel te zien onderweg, maar we stoppen niet meer. We komen zeker nog eens terug!

Windmolens in Duitsland

Windmolens in Duitsland

Wat een kleuren!

Wat een kleuren!

Op de Verlengde Scheperweg gaan we linksaf. In de verte zien we Klazienaveen. En we zien en horen veel wilde eenden in de lucht. Soms grote groepen die in v-vorm aan komen vliegen, soms kleinere groepjes. Ineens zien we waarom ze hier boven ons rondcirkelen. Ze maken zich op voor een landing in een veld, waar al honderden eenden zijn aangekomen en zich klaar maken voor de nacht. Eten en uitrusten. We stoppen even en kijken toe. Het is alsof we bij de landingsbaan van een vliegveld staan. De vogels gaan steeds langzamer, steeds lager, en dan: geland.

Suikerbieten

Suikerbieten

Wij fietsen Klazienaveen binnen. De marktkooplui ruimen op. De laatste klanten worden geholpen .
De fietsen gaan achterop de auto en ook wij gaan huiswaarts.

Wat een heerlijke, verrassende middag. Het was al even na twaalf uur dat we vertrokken. Onwetend over wat ons te wachten stond. wat maakte het nou zo mooi? Een combinatie van de heldere lucht, de heerlijke frisheid, de rust, het water, de zon, het afwisselend landschap en de mensen. En het onbekende. Zo dicht bij huis.

#hierkomikterug

Wil je deze route zelf fietsen?
Kijk dan op onze pagina van Routeyou. Even de route downloaden en dan wegwezen! Veel plezier!

Homepage

Herfst in Bargerveen

Bekijk ook de route beschreven in deze blog: Rondje Klazienaveen

Het is de zondag van de TT. Het jaarlijks motorsportevenement, waar de brullende motoren veel sportliefhebbers in vuur en vlam zullen zetten. Motorsport-minnend Nederland rept zich dan ook rap naar Assen deze ochtend.

Wij mengen ons ook op de A28, tussen de snelle jongens en een enkele dame op hùn motoren.

Bij Dwingeloo verlaten we de snelweg en gaan via de N855 richting Dwingeloo, steken bij Dieverbrug de Drentse Hoofdvaart over en komen dan in Diever. Startpunt van óns rondje. We parkeren de auto achter de kerk, maken de fietsen klaar, Garmin op ’t stuur en wegwezen. Even een stukje fietsen.

Rondje Diever op de zondagmorgen

Het is bijna 9.30 uur, we zijn mooi op tijd. In Diever heerst zondagmorgenrust. Via een smal fietspad verlaten we het dorp. We gaan vandaag ook een aantal caches zoeken. Erik heeft de coördinaten ingevoerd in zijn Garmin, deze zijn de basis voor de fietsroute vandaag. Niet zo’n lange route dit keer. Een mooi ommetje.

Onze eerste stop is bij Onderduiksershol Diever . Een vorige keer hadden we al eens een bord zien staan met verwijzing hiernaar. Nu gaan we er een kijkje  nemen. Diep verscholen in het bos. Als je ’t niet weet…dan zie het niet. En dat was natuurlijk ook de bedoeling.

We lopen naar binnen, moeten erg wennen aan de donkerte, zien bijna geen hand voor ogen. Onbegrijpelijk dat zich hier soms wel twintig mensen hebben schuilgehouden. Goed dat dit in stand wordt gehouden. je beseft eens te meer hoe gruwelijk de oorlogstijd is geweest, ook zo dichtbij huis.

Het is een heerlijke zondagmorgen. Drenthe is topvorm vandaag! Zon, strak blauwe lucht! Groene bossen, akkers vol wuivend graan en mais.

We begroeten nu steeds vaker wandelaars en fietsers. Er op uit! Wandelen, fietsen en flierefluiten.

En spelen op een hunebed. Bij Diever ligt hunebed D52. Er is een discussie gaande over hoe je met een hunebed omgaat. Mogen kinderen er op spelen? Of is dat gebrek aan eerbied, het was immers een graf? Hier in Diever werd er volop gespeeld.

Geocachen

We vinden vandaag een aantal leuke caches. Er is werk van gemaakt!

Bij De Steenkist van Diever gaat het natuurlijk om de archeologische opgravingen die hier in 1929 zijn gedaan. Notabene door Albert Egges van Giffen, die in zijn jeugd in Diever woonde. Leuk gedaan, met echte scherven in het blikje.

Hier vlakbij, diep in het bos vinden we De laagvlieger.

Het Eekhoornvriendje is weer een oppikkertje, maar leuk uitgevoerd.

Weer terug in Diever stuiten we op een grote stenen bank. Hier gaan we op zoek naar Een kei van een cache. Nou dat was het zeker, voor ons best een lastige. Bijna opgegeven, maar dan toch, ineens, dan zie je het..

Het gaat hier trouwens om de Burgemeester van Os bank. Zit vast een mooi verhaal achter, zoeken we nog eens goed op.

Wel even een plaatje van vroeger, gevonden op Dievers Archief.

De laatste cache vinden we in hartje Diever, Het gouden ei.

Inmiddels is het volop zondag. Terrassen zitten vol, de ijscoboer kan het bijna niet aan en fietsers schieten je links en rechts voorbij. Wij lopen nog een rondje over de rommelmarkt. Er zijn best leuke spullen te koop. Deze hebben we laten hangen, maar het was best origineel. Kan me voorstellen dat liefhebbers van trekkers er gek op zijn.

Wil je deze route zelf fietsen?

De route is te vinden via routeyou.com. Het is echt een leuk rondje voor een paar uurtjes fietsen. ’s Avonds na het eten, of op een zondagmorgen. Ga je ook geocachen, dan ben je iets langer onderweg.