Waterzwaardfietsroute


De vestingstad Coevorden (Drenthe) en Wasserstad Nordhorn (Dld) vieren in 2023 het 60-jarig bestaan van hun Stedenband. Ter gelegenheid hiervan zijn er in dit jubileumjaar diverse activiteiten georganiseerd.
De stichting ToReCo (Toeristisch-Recreatief Coevorden) behartigt het toerisme en recreatie in Zuidoost-Drenthe en bedacht dat een fietsroute tussen beide plaatsen een gezonde en sportieve aanvulling zou zijn op de feestelijkheden.

Opdracht en prersentatie
We zijn daarop benaderd door Jos Kasten, directeur-bestuurder van TorReCo, en al snel bleek dat onze visie op een fietsroute en een fietsrouteboekje overeen kwamen. We zijn in januari aan de slag gegaan en woensdag 28 juni mochten we de eerste exemplaren van de routeboekjes aanbieden  aan de burgemeesters van beide steden.

Plaats van handeling was net buiten Coevorden, bij het kunstwerk ‘Waterzwaard’ (Adri de Fluiter. Deze staat op de grens van Nederland en Duitsland (in het water) bij de splitsing van het Alte Picardiekanaal met het Schoonebeker Diep. De fietsroute is genoemd naar dit kunstwerk.

Op de linker foto: vlnr Hetty Luppes, burgemeester Renze Bergsma (Coevorden), Jos Kasten (TorReCo), burgemeester Thomas Berling (Nordhorn), Erik Luppes.

De fietsroute: twee etappes vol verrassingen
De route bestaat uit twee verschillende etappes, van Coevorden naar Nordhorn en van Nordhorn naar Coevorden. Beide zijn zo’n 60 kilometer lang en vormen samen een ‘rondje’. Het maakt niet uit waar je begint, je eindigt daar ook weer. Er is een Duits- en Nederlandstalige versie.

Zelf hebben we de route een aantal keren gefietst, in verschillende jaargetijden. Wij begonnen in Coevorden en onvernachtten in Nordhorn. We kenden deze omgeving niet en zijn verrast over de afwisseling. Vlakke voormalige veengebieden, heuvelachtig en bosrijk gebied, historische plaatsen en veel water! En natuurlijk Nordhorn en Coevorden, steden met een enorme geschiedenis. Maar beide knus, gezellig en de moeite waard om te bezoeken.

Fietsknooppunten en GPX
De route is te volgen via fietsknooppunten, zowel in Nederland als in Duitsland. Een GPX-bestand van de route is gratis te downloaden via de website van Welkom in Coevorden.
 In het routeboekje beschrijven we bezienswaardigheden die je langs de route tegenkomt. Dat maakt ook deze route méér dan een gewone fietsroute.

Het boekje is te koop bij de kantoren van Tourist Info, onder andere in Het Arsenaal aan de Haven in Coevorden. De Duitsalige versie is verkrijgbaar via VVV Nordhorn. Het boekje kost € 6,95.

Impressie Nederlandstalige versie

Impressie Duitstalige versie

Dank
We bedanken Jos Kasten en Mariëlle Nederhoed (Communicatie en vormgeving) van ToReCo voor de opdracht en prettige samenwerking. Met jullie hebben we met deze fietsroute een mooie uitbreiding van het fietsnetwerk in Nederland en Duitsland gerealiseerd. We hopen dat velen net als ons gaan genieten én geniessen!

1/7/2023