Fietsroute ‘De grootste bankoverval aller tijden’

Het is begin mei. Deze dagen herdenken en vieren we de oorlog, de slezhtoffers en de bevrijding.
We mogen en kunnen in vrijheid leven. Iets wat niet ieder mens op deze wereld kan. Ook Nederland heeft zware tijden gekend. We herdenken de oorlogstijd, de slachtoffers, de acthterblijvers, de strijders en de helden. De verzetshelden.

Verhalen herinneren ons

Er zijn ontzettend veel verhalen over en van het verzet. Wat alleen maar kon bestaan omdat er mensn opstonden die zeiden: Ik moet iets doen. Ik accepteer dit niet. Ik voer strijd op mijn manier.

We zijn ons dat nog eens extra bewust geworden bij het maken van een fietsroute die hoort bij het boek De grootste bankoverval aller tijden
Auteur Frank Krake benaderde ons hiervoor omdat we goed bekend zijn in Drenthe én ervaring hebben met het maken van fietsroutes.

Van boek naar fietsroute

Het boek speelt zich deels in Drenthe af. Zijn idee was dat wanneer je ziet waar de hoofdrolspelers hebben geleefd, gewoond en verzet hebben gepleegd, dat je de verhalen nog meer tót je kan laten komen. Dat je nog meer inzicht krijgt in de mensen en de omstandigheden.

We lazen het boek, verdiepten ons in de indringende verhalen. Regelmatig lag de kaart van Zuidoost Dretnhe op tafel. Welke markante punten moeten gezien worden?
Daarna gingen we op pad. Maakten foto’s, spraken met aanwonenden en hadden overleg met het Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe over de website waarop de route nu te vinden is.

Markante punten

De start van de route is bij station Nieuw-Amsterdam, omdat dit in de oorlog het startpunt was van de pilotenlijn. Verzetsstrijders regelden het vervoer van piloten die zich uit neegeschoten vliegtuigen gered hadden. Ze wilden vaak zo snel mogelijk terug naar Engeland. Dat begon met een treinreis vanaf dit station naar het zuiden van Nederland, en daarna natuurlijk nog verder…

Al fietsend zie je de boerderijen waar de verzetsstrijders ondergedoken zaten, de uitgestrekte landerijen, toen woeste en deels bijna ontoegankelijke heide- en veengebieden.

Waar vind je de fietsroute?

De route vind je hier. Er is een routebeschrijving met uitgebreide verhalen over al die markante punten die je onderweg tegenkomt en waarover je ook in het boek leest. Een gpx-bestand is gratis te downloaden.
TIP: Print de beschrijving, zodat je alle informatie onderweg makkelijk bij de hand hebt.

Het boek De grootste bankoverval aller tijden

En dan het boek! In maart werd het gepubliceerd.
Auteur Frank Krake reist heel het land door voor boekpresentaties. Wij waren natuurlijk present tijdens een druk bezochte avond bij Boekhandel Pet in Hoogeveen.
Inmiddels is het boek een bestseller en staat het hoog in de top 10 van best verkochte boeken. En terecht.


En dan het verhaal.
De titel spreekt tot de verbeelding! Het boek gaat over de grootste bankoverval ter wereld en die vond niet plaats in Tokyo, Parijs of Londen. Ook niet in Amsterdam of Rotterdam. Het gebeurde allemaal in 1944 in een slaperig provinciestadje in het oosten van Nederland: in Almelo!

Het is het waargebeurde verhaal van een groep vrienden die in het verzet zijn gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash.
Een plan wordt gesmeed.

Tien verzetsstrijders overvallen een kantoor van De Nederlandsche Bank en maakten 46,1 miljoen gulden buit, nu 300 miljoen euro. Het geld, dat nodig was voor de financiering van de spoorwegstaking, verstopten ze in een hooiberg en vanaf dat moment maakten de nazi’s jacht op ze.

Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn. De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen

Vragen over de route? Stuur gerust een mailtje!