Artikel in Dagblad vh Noorden over Douwe Mik, de grootste onbekende verzetheld van Drenthe

Grootste bankoverval aller tijden.
“15 november 1944 gaat de boeken in als de dag van de grootste bankoverval aller tijden. Wat er tijdens en rondom de roof allemaal gebeurt, is haast met geen pen te beschrijven, maar Frank Krake lukte dat wonderwel. Zijn reconstructie leest als een spannend jongensboek. Maar dan met echte jongens.
Niet ver hier vandaan, slechts een paar generaties terug.”

Dit is een stukje tekst uit het artikel wat vandaag, 79 jaar na de overval, is verschenen in het Dagblad van het Noorden. De schrijver gaat met name in op Douwe Mik, één van de hoofdrolspelers in het boek. Een Drentse jongen, geboren in Nieuw-Buinen. Een verzetsstrijder, die met zijn vrienden een bankoverval pleegt. In de oorlog, onder het oog van de bezetter. De buit? 46 miljoen gulden.

Boek en fietsroute
Frank Krake schreef een boek over deze overval. De Grootste bankovervak aller tijden, deze verscheen in 2022. Op zijn verzoek maakten we destijds een fietsroute langs de locaties die in het boek in Drenthe voorkomen.
De route begint bij het station van Nieuw-Amsterdam en gaat via onder andere Erica, Weiteveen en Weerdinge naar Westenesch, waar Albert Beens, trouwe vriend van Douwe, wordt vermoord.
De route is te vinden op de website van Drenthe.nl

Over de totstandkoming van deze fietsroute schreven we eerder al een uitgebreid artikel. Dat kun je hier teruglezen.

Lees hieronder het artikel van Pim Siegers te lezen, verschenen in Dagblad van het Noorden, 15 november 2023.