In de pers

10 juni 2023

Artikel en video via RTV Drenthe

Razend druk op Eerste Fietsvakantie Inspiratiedag: ‘Het wordt een leefstijl’

Van de wereld rond tot alleen een rondje Drenthe: fietsvakanties zijn ongekend populair. Want de fiets betekent voor velen vrijheid.

“Vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, de wind door je haren en niet weten waar je terecht komt”, klinkt het op de eerste Fietsvakantie Inspiratiedag, bij boekhandel Pet in Hoogeveen.

Het fanatieke fietsers-echtpaar Erik en Hetty Luppes hebben de dag georganiseerd. “We hebben eerder een lezing gehouden op de fiets- en wandelbeurs in Utrecht. Dat vonden mensen zo leuk dat we door Toni Melenhorst van de boekhandel werden gevraagd dat ook in Hoogeveen te organiseren. Maar er zijn nog zoveel meer van die vakantie-fietsers in de regio, dus die hebben we vandaag ook een podium gegeven.”

Op een opoefiets

Zoals Henk Nijstad. Hij fietste vanaf zijn boerderij in Echten onder meer naar Denemarken, Tsjechië en Duitsland. Tochten van meer dan 1.000 kilometer. “Ik mag graag een eindje fietsen.” Een reis die hij niet snel vergeet is die naar Santiago de Compostella. Dat deed hij op een gewone opoefiets. “Ik was daar aan gewend. Met de kont in het zadel en de handen aan het stuur, mooi rechtop, hield ik het het langst vol.”

‘Even’ naar een verjaardag

Zo simpel kan het zijn. Marica van der Meer greep een uitnodiging voor een verjaardagsfeest van een vriendin aan om de fiets te pakken. Alleen, die vriendin woonde in Australie. “Het wordt een leefstijl. Als je die vrijheid hebt ervaren wil je constant weer.”

De meest recente reis van Nijstad ging door het noorden van Thailand. Ruim 2.500 kilometer legde hij af op zijn, inmiddels nieuwe, toerfiets. “Je komt in zo’n andere cultuur. Ik moest gewoon langzamer fietsen om alles te kunnen zien.”

Niet te moeilijk

Veel, wat oudere mensen, komen op de fietsbeurs af. “Ervaren fietsers, mensen die net beginnen, iedereen wil informatie. Het is razend druk, heel leuk” zegt Luppes.

Tips en tricks worden gedeeld, maar vooral wordt de bezoekers op het hart gedrukt gewoon maar te beginnen. “Het is zo makkelijk. Mensen denken te moeilijk”, vindt Luppes. “Je hebt bijna geen bagage nodig. Twee shirtjes en een goede fietsbroek en misschien wat kleding voor ’s avonds. Basic op vakantie gaan is zo leuk.”

Nijstad vult aan: “Vier de vrijheid en spring gewoon op de fiets.”6 juni 2023

Vandaag mocht Hetty de Fietsvakantie Inspiratiedag ‘pitchen’ in het radioprogramma Anouk in de middag bij RTV Drenthe. Een item in de rubriek ‘Het laatste minuutje’, dus veel tijd had ze niet. 🙂
Luister én kijk hier naar het resultaat.


1 juni 2023

Artikel Dagblad van het Noorden – ‘Fietsvakanties echt niet ingewikkeld’


31 mei 2023

Artikel Hoogeveensche CourantAltijd al op fietsvakantie gewild?


21 mei 2023 – Fietsen is leuk
Fietsplatform Fietsen is leuk(Facebook) / 24Bicylcetv maakte deze promo voor ons. Dank!


20 mei 2023 – Koopman op pad
Koopman op pad is een wekelijkse videorubriek in het Drents met onderwerpen over alles wat speelt in de Gemeente Hoogeveen en omstreken.
De Fietsvakantie Inspiratiedag is zo’n onderwerp en Erik en Hetty zijn uitgebreid geïnterviewd over dit evenement. Niet in het Drents trouwens… 😉.
Ga er maar even goed voor zitten! Een mooi gesprek waarin alles over deze dag besproken wordt!
De video is ook te zien via de website van Koopman op pad.

Peter Aalders van Koopman op pad in gesprek met Erik en Hetty, die mede namens Toni Melenhorst van Pet Boekverkopers het verhaal vertellen van de Fietsvakantie Inspiratiedag.
Henk Boer verzorgde de techniek.