Een geslaagde 1e editie!

Wat ooit begon als een vraag van bedrijfsleider Toni Melenhorst van Boekhandel Pet, “Kunnen jullie een lezing houden over jullie fietsvakanties?”, groeide uit tot deze eerste versie van de Fietsvakantie Inspiratiedag. En wat kijken we met plezier en tevredenheid terug op deze dag!

Bezoekers van overal
Vooraf was er natuurlijk wat spanning. Je bedenkt iets, organiseert het, maakt wat promotie en dan… komt er wel iemand? Ze kwamen! Niet alleen uit Hoogeveen, maar ook uit Beilen, Assen, Emmen, Genemuiden, Dedemsvaart, Borger…. Direct om 10 uur stonden de eerste bezoekers voor de deur van !pet boekverkopers aan de Hoofdstraat in Hoogeveen. Twee van hen kwamen al uit Meppel gefietst!
De hele dag door was er aanloop, soms wat meer soms wat minder. Wij waren blij met élke bezoeker.
Zowel voor de lezingen als voor de ‘markt’. Dit is waar we op hoopten.

Markt
Herqua Sports toonde een ruime collectie fietskleding. Fleurige shirts en hemdjes, petten, helmen, noem maar op. Er was vooral vraag naar de standaard fietsbroeken met zeem en de fietsonderbroeken. Bij Wijbinga de Fietsspecialist stonden de e-bikes te glimmen, ‘aangekleed’ met kleurige fietstassen. Voor iedereen is er een geschikte fiets met bijpassende bagagemogelijkheden. Daar zou een lichtgwicht tent in kunnen van De Tentenwinkel.nl. Met een slaapzak en slaapmatje maakt dat het avontuur voor de fiestskampeerder compleet.

Boekhandel Pet toonde het uitbreide assortiment reisboeken fietsouteboeken. Heelijk om in te bladeren én te lezen en om weg te dromen naar mooie bestemmingen.

Ook aanwezig was de afdeling Hoogeveen/de Wolden van de Fietsersbond. De regio heeft onlansg een herstart gemaakt en maakte van deze gelegenheid gebruik om zich aan een groter publiek voor te stellen.

De vakantiefietsers
Je vindt ze overal, de vakantiefietsers. Ook in Hoogeveen en omgeving en we zijn blij dat Wemmy van Loobergen, Anouk Vos en Henk Nijstad bereid waren om hún verhaal te vertellen als vakantiefietser. Wanneer ze geen lezing gaven waren ze aanwezig op de markt.
Mét hun fiets, bepakt en bezakt. De bezoekers kregen uitleg over de fietstassen, zadels, versnellingen, e-bike ja of nee, etc. Alle info van de ervaren fietser, wat wil je nog mee

Lezingen
Henk fietste op een opoefiets naar Praag en Berlijn en twee keer naar Santiago de Compostella, omdat hij niet tevreden was over de eerste keer. Inmiddels, met een nieuwe fiets, trok hij ook al door Thailand en nu denkt ie na over een reis door Amerika.
Wemmy van Loobergen had veel belangstelling voor haar verhaal over fietskamperen. Hoe doe je dat? Een simpele vraag met een uitgebreid en helder antwoord. Ook tussen de lezingen door heeft ze er veel over verteld én laten zien. Ontelbare keren werd het stoeltje uitgeklapt en het slaapmatje gedemonstreerd én uitgeprobeerd.
Anouk Vos vertelde haar ervaringen over fietsen in Afrika, in Malawi en Zambia. Hoe pak je zo’n reis aan? Dat is wel wat anders dan een Rondje Drenthe. Interessant om te horen met daarbij de mooie beelden. Haar andere lezing had als onderwerp ‘Hoe organiseer je een fietsvakantie, óók met kinderen’. Zelf fietste ze als jong meisje al lange afstanden, ervaring genoeg dus!
Wijzelf namen de bezoekers mee door Noord-Nederland via de routes Rondje Drenthe, Rondje Groningen en Rondje Friesland. En ondanks dat de aanwezigen uit deze regio kwamen hebben we ze veel onbekende plekjes kunnen laten zien. En dát is nou precies waar deze routes voor bedoeld zijn. Nederland nóg beter ontdekken.

Marica van der Meer (Workum) hebben we vooraf met enige trots aangekondigd en dat was niet onterecht. Je krijgt niet vaak de gelegenheid verhalen te horen van een wereldreiziger.
Ze nam ons mee op haar reizen door de wereld, waarvan de laatste vanwege corona afgebroken moest worden. Dwaalspoor, een vrouw op haar fiets, alleen de wereld rond. Alsof we achterop de bagagedrager zaten, we trokken met haar mee en genoten van de indrukwekkende beelden vanuit woestijnen, tropische regenwouden en vanaf de oceaan.
De boeken die Marica over haar reizen schreef zijn een aanrader. Vol avonturen én informatie over de landen, steden en regio’s waar ze doorheen trok. En natuurlijk over de vele ontmoetingen onderweg.

En nu?
Dit verdient en vervolg! We begonnen met een idee, maakten er dit van en het wat goed. Er komt dan ook vast een 2e editie. Maar hoe, wat en waar? Daar gaan we eens rustig over nadenken.
Bij ons borrelt het alweer, we hebben al veel ideeën!
Wie tips voor ons heeft: we horen het graag!!

Uitsmijter
De mooiste opmerking hoorden we van iemand die op de fiets vanuit Emmen was gekomen. Een fijn tochtje, want: wind mee. Over het vooruitzicht dat ie nu zo’n 30 kilometer wind tegen zou hebben was ie stellig: “Na dit verhaal van Marica hoor je mij niet meer klagen, dan stelt zo’n tochtje echt niks voor!”

💯 We kijken terug op een prachtige dag!!

Hieronder een foto-impressie en de video van RTV Drenthe.
Hier het artikel van RTV Drenthe