Vier dagen op pad met Fietsklavertje
Vorig jaar fietste Erik één dag (vanuit Darp) mee met Fietsklavertje, een fietsvierdaagse voor mensen met een chronische aandoening of Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Dit jaar was hij er alle vier dagen bij als begeleider/buddy. Vanuit het Nivonhuis de Bosbeek in Bennekom werden door zo’n 50 deelnemers dagelijks mooie fietstochten ondernomen.
Erik:
“Het Fietsklavertje wordt georganiseerd door Omni Sportief Tilburg samen met Hersenletsel on Tour. Alle deelnemers fietsen mee op een aangepaste fiets, zoals een trike, een duofiets, ligfiets of een handbike. De meeste fietsers maken gebruiken van ondersteuning. Petje af voor wie het geheel op eigen kracht (kan) doen!”
Waar hebben jullie gefietst?
“De eerste dag fietsten we rond de Ginkelse en Edese Heide richting Otterloo. We kregen een beste regenbui op ons dak maar dat mocht de pret niet drukken. Gewoon maar doorgaan!
Zaterdag werd er met heerlijk fietsweer koers gezet richting park de Hoge Veluwe. Daar konden de deelnemers kiezen voor een grote of kleine ronde.
Op zondag ging het richting Ede om met een omweg over de Utrechtse Heuvelrug richting Rhenen te fietsen. En dat betekende soms best even klimmen, wat soms best pittig was. Wat me opviel is dat dalen voor de meesten geen probleem is: enkelen gingen sneller dan mij naar beneden!
De laatste dag reden we naar kasteel Doorwerth, waarbij we vlak voor het kasteel nog even de Italiaanseweg namen: een leuke klim door het bos, met twee haarspeldbochten.”
Wat was jouw rol?
“Als begeleider fiets je mee met een groepje van 6 mensen en waarschuw je de fietsers vooral voor achterop komende fietsers en auto’s. En natuurlijk help je waar nodig is.
Sommige fietsers komen alleen, maar ook een aantal komen met een buddy. Verder zijn er ook nog andere vrijwilligers die hun steentje bijdragen. Bijvoorbeeld voor de catering of om te zorgen dat de fietsen het blijven doen. Niet onbelangrijk. 😊”
Wat vond je ervan?
“Ik heb gezien en ervaren dat niet alleen het fietsen belangrijk is, maar vooral ook het sociale aspect. Samen op pad zijn met lotgenoten is belangrijk. Zo fietst bijna iedereen elke dag in een andere groep. Een groot aantal deelnemers kent elkaar al van voorgaande jaren.
Ik heb bewondering voor de manier hoe men met het letsel omgaat. Soms is dat voor de buitenstaander onzichtbaar letsel, wat het niet altijd makkelijk maakt.
Het was vooral een gezellig weekend. Ik heb genoten!”
Over Hersenletsel on Tour:
“Ons voornaamste doel is lekker in beweging te zijn, te genieten van het prachtige landschap en anderen inspireren om in beweging te komen.
Bewegen is goed voor herstel en om vitaal te blijven voor lichaam en geest! Het leven is nog niet voorbij, wanneer niet alles vanzelfsprekend is. En alleen ga je soms sneller, maar samen kom je verder!”.
Het werkt!
Dat spreekt ons natuurlijk aan: anderen inspireren om óok te gaan fietsen. In beweging komen en genieten en beleven. Ónze missie!
En daarbij: Erik heeft na een val (zo’n 8 jaar geleden) ook te maken met NAH. We weten zeker dat het fietsen hem enorm geholpen heeft bij het herstel. In beweging blijven, doen wat je kan en steeds een stukje verder gaan!
Video gemaakt voor Fietsklavertje: