We maakten een Streekgids voor FietsActief

Het bekende fietstijdmagazine FietsActief geeft bij elke uitgave ook een Streekgids uit.
Hierin staan een fietsroute, een begeleidende tekst en allerlei tips en wetenswaardigheden over de route en de omgeving.

Ónze gids
Wij mochten meewerken aan de Streekgids bij de editie van juni 2024.
De route dit wij maakten kreeg als thema Hondsrug en Hunzevallei en heeft Zuidlaren als start-en eindpunt. Bekend terrein voor ons, dachten we. Maar tóch ontdekten we al fietsend weer nieuwe wegen en fietspaden, maar ook leuke adresjes voor een koffie- en lunchstop en musea.

Van de redactie van FietsActief kregen we duidlijke richtlijnen waaraan de route en de teksten moesten voldoen. Op zich was dat niet heel ingewikkeld, maar omdat we nu aan de slag gingen voor een groot landelijk tijdschrift, was er tóch wat extra spanning.

Gelukkig kregen we na het toesturen van de routekaart, foto’s, teksten en de tips en wetenswaardigheden, al snel bericht van de redactie dat het er allemaal goed uitzag!
Een paar weken later ontvingen we al een eerste pdf van het boekje. Dat is toch wel een momentje hoor wanneer je het mooi vormgegeven eindproduct ziet van het materiaal wat jij hebt aangeleverd!

Nog steeds enthousiast!
Op een zonnige dag in juli hebben we de route nog eens gefietst. We wáren al enthousiast, maar zijn dat nu nog meer. Het zijn echt 50 heel afwisselende kilometers door de prachtige natuur van de Veenkoloniën, Hunzevallei, de Hondsrug en alles wat daar tussen ligt. De akkers met wuivend graan en bloeiende aardappelvelden, heerlijke paadjes door de Hunzevallei en het Kniphorstbos. Esdorpen en het langgerekte Kiel-Windeweer.

Streekgids afleveren
In de gids beschijven we o.a. ons bezoek aan museum de Wachter in Zuidlaren. We zijn daar bij het maken van de route uitgebreid tewoord gestaan door de medewerkers en kregen spontaan een rondleiding. Daarover hebben we iets geschreven in de gids en met een exemplaar van de Streekgids in de fietstas reden we ook nu weer naar het museum. We wisten dat het museum gesloten zou zijn, maar je weet maar nooit… en inderdaad was er iemand hard aan het werk met reparaties aan onderdelen van een stoomketel. Het onderhoudswerk (door vrijwilligers) gaat altijd door! Diepe bewondering!

Ook over Aignwies vertelden we iets in de gids. Aignwies is een dagbesteding in Annerveeschekanaal voor ‘alle mensen met een zorgvraag’, zoals op hun website staat vermeld. Ze runnen o.a. een koffie- en theehuisje Dáár gingen we natuurlijk even pauzeren en we werden bediend door één van de Toppers, zoals Wieja en Rianne die Aignwies runnen, hun medewerkers benoemen. Ook hier werd de Streekgids met grote dank en trots in ontvangst genomen!
Het was heerlijk toeven op het gezellige terras, waar het een komen en gaan van gasten was.

En dóór!
Bekijk vooral de video even om een mooie indruk te krijgen van de route. En ga ‘m dan vooral zelf eens fietsen! De Streekgids bijgevoegd bij editie 5, juni 2024 en is te bestellen via de website van FietsActief.

Lees hier nog iets meer over deze fietsroute die wij in opdracht maakten.




.