Trots op nieuwe fietsroutes: Rondje Hondsrug

Een feestelijke dag! Voor ons, voor Drenthe, voor de regio Hondsrug, maar vooral voor fietsliefhebbers!

Vandaag zijn op een feestelijke bijeenkomst van Hondsrug Drenthe 7 (zeven!) nieuwe fietsroutes gepresenteerd. Allemaal met als thema De Hondsrug.
Er is een langeafstandsroute van zo’n 284 kilometer en er zijn 6 dagroutes van rond de 60 kilometer. Deze korte routes bestrijken met elkaar óók de hele Hondsrug.

Fietsroute ontwikkelelen is al een feestje
We mochten deze routes ontwikkelen in opdracht van Hondsrug Drenthe. We zij trots op het eindresultaat. Het zijn stuk voor stuk prachtige routes geworden, vol hoogtepunten in de ongerepte natuur en de afwisselende landschappen.

Huneweetjes
Een fietsroute maken betekent vele uren achter de laptop, maar nog veel meer (en veel leukere!) uren op de fiets. De routes rijden, soms weer herzien, nog eens weer rijden en nog eens.. en dan is de route af!

Vervolgens gaan we allerlei wetenswaardigheden die langs de route liggen beschrijven. Allemaal hebben ze te maken met de Hondsrug. Natuurlijk benoemen we de hunebedden, maar ook zijn er Huneweetjes over oude spoorlijnen, karrensporen, kerken, natuurgebieden, een koppelsluis en de betekenis van plaatsnamen…

Méér dan ‘een hoger deel…’
We hebben enorm veel over de Hondsrug geleerd. Voor ons is het niet meer een ‘wat hoger deel van Drenthe’. We zien nu “de glooiende vormen van een oeroud ijstijdenlandschap, de archeologische schatten van onze voorouders en het cultuurlandschap wat in duizenden jaren gevormd is door mensenhanden.” (citaat uit de routeboekjes).

We hopen dat we met deze routes veel fietsers blij maken. Niet alleen vanwege de kant en klare routes, maar vooral om de ervaringen en belevenissen onderweg.

De routeboekjes
Elk route heeft een routeboekje waarin de knooppunten, overzichtelijke kaartjes en natuurlijk de tientallen Huneweetjes! Ook is er een GPX-bestand beschikbaar, binnenkort te downloaden via www.drenthe.nl.De routeboekjes zijn eind deze maand te te koop bij de Toeristische Informatie Punten op de Hondsrug.