Elfstatentocht / Rondje Jubbega

In een Streekgids van FietsActief lazen we over de Elfstatentocht III, een route waarbij: “je kennis maakt met de Friese buitenplaatsen, adelijke landgoederen en prachtig aangelegde parken.”
Etappe 3 gaat door Het Andere Friesland. “Hier hadden de Oranjes hun optrekjes, maar ook andere adellijke families wisten dit gebied te waarderen.”

Dit leek ons wel wat. Echter, we hebben weinig tot geen buitenplaatsen gezien. 😅 Landgoed Lauswolt bij Beetsterzwaag was misschien wel de enige… Of hebben we niet goed opgelet?

Dit Landgoed kennen we natuurlijk allemaal nog van de formatieperiode in 2007, toch? “Het koetshuis van Lauswolt, een landgoed in het Friese Beetsterzwaag, was in januari het logeeradres van een ploegje politici. Het geheime beraad bleek het begin van de formatie van ’Balkenende IV’, een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.”(Trouw, 24/2/2007)

Gelukkig was de route ook zonder de ‘staten’ zeer de moeite waard! Met start en finish in Jubbega:
de witte kerk in Hemrik, een boerderij met 6 (!!) ooievaarsnesten, grafkelders, prachtig landschap, veel groen en water, typische boerderijen en fraai opgeknapte arbeiderswoningen, geplons en gespetter bij natuurzwembad de Wispel in Tijnje, verse eieren in de mooiste kleuren, en nog een welverdiend ijsje bij Natuurkampeerterrein minicamping Singel, in het zicht van de haven.

Al met al: een fijn rondje Jubbega van 60 kilometer. Een impressie zie je hier:

19 mei 2024