Geslaagde 5e Drentse Fietsers Fietstocht

De 5e Drentse Fietsers Fietstocht zit er op en was tóp!
De dag begon bij brasserie PUUR in Diever. Een fijne plek om deze dag te beginnne. Met een kop koffie of thee maken we kennis met elkaar. Dertien fietsliefhebbers die elkaar niet allemaal kenden, maar samen één passie hebben: lekker fietsen en genieten.
En dat hebben we gedaan.

Vanuit Diever fietsen over de es en al snel is er een eerste stop: Hunebed D52. Vervolgens peddelen we over alleen maar bospaden. Bij Oude Willem is er even een stukje open landschap. We zien hoe het weidegebied hier wordt overgedragen aan de natuur. Waar vroeger de koeien graasden ontstaat nu een ruig natuurgebied. Wanneer we uiteindelijk de bossen uitfietsen zijn we al bijna in Appelscha.

Het bezoek aan de Bosbergtoren is met recht een hoogtepunt. Een enorme toren, verscholen tussen de bomen. Een mooie plek.
Naar boven! De één pakt de trap, de ander de lift. Boven aangekomen zijn we allemaal even overweldigd door het grootse uitzicht over de drie provincies. Geweldige vergezichten dankzij de heldere najaarslucht.

Dan is het tijd voor de lunch. Op het terras van Ijgenweis bij Buitencentrum Drents-Friese Wold is het goed toeven!
Na een klein uurtje stappen we weer op fietse. Gids Jan Roelf Sikkens van Staatsbosbeheer leidt ons naar de volgende uitkijktoren, die op het Aekingerzand.

We klimmen nu állemaal naar boven en met uitzicht op het immense gebied vertelt Jan Roelf over het ontstaan van het landschap waar we nu midden in staan. Over de ontwikkeling en de veranderingen. De zandverstuivingen (de duinen), de flora en de fauna. En het wordt ons duidelijk hoe groot de invloed van de mens op de natuur is.

Dan gaan we weer verder, richting Diever. We pikken nog even een terrasje mee bij Grenzeloos in Doldersum en dan beginnen we aan de laatste 10 kilometer. Net voor Diever bezoeken we een onderduikershol. Midden in het bos, een uitgekiende schuilplek. Onderduikers verbleven hier in de Tweede Wereldoorlog totdat verraad daar een einde aan maakte. Indrukkwekkend wanneer je beseft wat zich hier heeft afgespeeld.

Het is tijd voor de eindsprint. Na bijna 50 kilometer zijn we weer terug in het centrum van Diever.
De fietsen weer achterop de auto’s, nog even nazitten. In ieder geval: nagenieten!

Dank allemaal voor jullie gezelligheid, leuke verhalen en enthousiasme!
We hebben met elkaar een geslaagde 5e editie van de Drentse Fietsers Fietstocht mogen beleven!

Op naar de 6e!!


Een video-impressie van de dag. Fiets je mee?


En de foto’s…