Van Aarhus naar Lissabon

Donderdagochtend. Ping! Er komt een verzoek binnen voor een overnachting via Warm Showers.
Altijd leuk. Dan lezen we dat het gaat om vier personen.
Vier!? Hoelang is het geleden dat we überhaupt zoveel slapers in huis hadden?
Maar we zijn ‘t snel eens. Ze zijn welkom. Ze hebben matjes en slaapzakken bij zich en hebben alleen maar wat ruimte nodig. En een douche. Dat hebben we.

Vier bikepackers
Rond acht uur ’s avonds komen ze de oprit op. Vier jonge meiden. Uit Denemarken, onderweg naar Portugal. Als snel zitten we gezellig met elkaar in de tuin. En dan vertellen ze..

Ze zijn nu zo’n 9 dagen onderweg, of is het al meer? Ze raken de tel kwijt. Nee, nog nooit eerder zo’n fietstocht gemaakt. Dit leek ze een mooi avontuur. Bikepackend naar Portugal. Fietsen aangeschaft, een tentje, lichtgewicht matjes, slaapzak en verder hebben ze niet veel mee eigenlijk. Ja, kleding, maar alles minimaal. Want bikepacking betekent: met drie of vier tasjes aan het frame van je wielrenfiets of gravelbike op pad. En het gaat top!

Zo in het schemerdonker lijken het wel zusjes.
Nee, ze zijn geen familie. Vriendinnen. Elkaar in de laatste jaren van de Folkeskole ontmoet. Wat dat is? Als we ‘t goed begrepen hebben: tot 16 jaar is er leerplicht, iedereen volgt hetzelfde onderwijs. Daarna kun je er nog twee jaar vervolgonderwijs krijgen. Dat kan ook op een boardingschool waarbij je intern gaan. Dan is er aandacht voor de voorbereiding op het vervolgonderwijs, voor sociale vaardigheden en internalisering. Óf je kiest voor gymnasium (havo, vwo,) voor VET (vergelijkbaar met ons beroepsonderwijs) óf je neemt een tussenjaar.
De één had al gymnasium afgerond en begon nu aan een tussenjaar, een ander zat al in het tweede tussenjaar. Die jaren besteden ze goed: werken, cursussen volgen, de wereld én zichzelf ontdekken.
Ze vinden het een goed systeem. Zo kunnen ze goed ontdekken wat ze willen en de juiste keuzes maken.

De wereld ontdekken.
Dat doen ze! Begin twintig, nooit zoiets gedan en nu op weg naar Portugal. Bij Bellingwolde fietsten ze Nederland binnen. “En direct was alles anders! Wat een mooie fietspaden, alles zo netjes en strak. Wat een luxe, echt heerlijk!”.
We hebben wel verteld dat er niet alleen maar fietspaden zijn. Maar dat we in Nederland bevoorrecht zin, dat is een feit.

Welke route?
Hoe ze de route uitstippelden is niet helemaal duidelijk geworden. Misschien op basis van beschikbare overnachtingsplekken. Hoogeveen ligt dan aardig op de route.
Vier slaaplplaatsen kan best eens lastig zijn. Maar de tent biedt natuurlijk altijd uitkomst.
Eerstvolgende doel was Amsterdam. Hoe je daar komt? Hun idee was om via de polders te gaan.
We hebben uitgelegd hoe het fietsknooppuntensysteem werkt en geadviseerd om vanaf Meppel de LF routes NAP en Zuiderzee te gaan volgen. Erik heeft nog een paar kaarten geprint en meegeven en een link naar een gpx gedeeld.

Vrijdagmorgen. Ontbijt, de route doornemen, bidons vullen, het beetje bagage weer in de fietstassen en gáán!

Zo snel als ze kwamen, zo snel zijn ze weer weg. Vier leuke Deense meiden. Die weten wat ze willen. De wereld zien en heel veel meemaken.
Hoogeveen kunnen ze afvinken.

We gaan ze natuurlijk volgen via instagram: fra.aarhus.nok.til.lissabon
( van aarhus naar lissabon?)