Bezoek de Bosbergtoren!

Het was er nog nooit van gekomen…
De keren dát we aan de voet van de Bosbergtoren stonden, was het óf geen mooi weer óf de toren was gesloten, o.a. vanwege Corona.
Maar nu, onderweg tijdens een fietstoschtje Diever – Appelscha – Diever was het moment daar: stralend weer én “Geopend”!

Klimmen
Een bezoek aan de Bosbergtoren in Appelscha begint met een korte klim de berg op. Op de website van de Bosbergtoren (www.debosbergtoren.nl) lezen we dat dit stuifduin het hoogste punt van het Friese vasteland is, 20 meter hoog.

De toegang bedraagt 2 euro per persoon. Pinnen gaat gemakkelijk en via de draaipoort schuifelen we naar binnen. Daar kun je kiezen: neem je de trap of pak je de lift. Wij kiezen voor gemak en zoeven naar boven, naar de 1e en enige etage.

Geweldig!
Daar schuiven de liftdeuren open en…… we weten niet wat we zien!
Wát een geweldig uitzicht over de drie noordelijke provincies. Wat kunnen we vér kijken! Herkenbare punten, zoals de DOMO in Beilen, de politietoren in Assen, de televisiemast bij Smilde. En dankzij de plaatjes op de railing ontdekken we nog meer.


Balkon
Zonder angst betreden we de glazen balkons. Dat geldt niet niet voor iedereen overigens. We zien iemand stapje voor stapje de glazen vloer opgaan, behoedzaam de voeten op de naden plaatsend.
Wij stappen onbevreesd rond, genietend van het uitzicht en de machtige toren.
Blij dat we hier nu toch eens gestaan hebben.
Een must do!!

Rondje Drenthe en Rondje Friesland
Beide routes passeren de Bosbergtoren, net ten zuiden van Appelscha. Je ziet ‘m eigenlijk niet vanaf de weg, dus let goed op de borden. Een reden waard om even af te stappen!
www.rondjedrenthe.nu en www.rondjefriesland.nu

De legende van de oerboom
Op de plek waar de Bosbergtoren staat, leeft ook een reusachtige ondergestoven eik van ruim 300 jaar oud. Wat jarenlang een volksverhaal was, bleek na recent onderzoek echt waar te zijn. De drie hoofdtakken van deze kolossale boom zijn zichtbaar naast de toren. De rest van de boom is onzichtbaar, verdwenen onder de stuifduin, de Bosberg.
(bron: www.debosbergtoren.nl)


Adres:
Bosberg 2a
8426 GJ Appelscha