Rondje Ronde Hoep

Ronde Hoep fietsen fietsroute

De Ronde Hoep is voor wielrenners een favoriete route van zo’n 16 kilometer over de dijken van de polder Rondehoep.
Daar kwamen we al snel achter toen we op een zonovergoten zomerse zondagochtend in september vanaf ons B&B in Waver op de pedalen stapten.
Vanuit Amsterdam is hun rondje zo’n 16 kilometer fietsplezier. Wij plakten er een stukje bij aan. Met een bezoek aan de Vinkeveense plassen komen we op zo’n 30 kilometer.

Start in Ouderkerk aan de Amstel
We beschrijven de route hier vanaf Ouderkerk aan de Amstel, net buiten Amsterdam. Maar je kan natuurlijk op elk willekeurig punt opstappen.

Langs de Amstel fietsen we zuidwaarts en het is meteen een andere wereld. De rust van de Amstel met een enkel bootje en vissers. Rechts de akkers, boerderijen en groene weilanden waar koeien liggen te herkauwen.

Pontje bij Nes
Net voorbij Nes aan de Amstel maken we gebruik van het pontje en aan de overzijde van de Amstel slaan we linksaf.
Aan je rechterhand, waar de Amstel en Oude Waver bij elkaar komen zie je fort Waver-Amstel (1911).

We volgen nu de Waver, een lieflijk riviertje. De witte brug is een markant punt op de route. Vanaf de dijk genoten we van de prachtige vergezichten met vandaag de typische hollandse luchten.

Vinkeveen
Bij het gemaal slaan we rechtsaf richting Vinkeveen. We hadden verwacht ook wel iets van de Vinkeveenseplassen te zien, maar dat viel tegen. We hebben ons wel vergaapt aan de prachtige woningen, zij aan zij. Met ongetwijfeld een prachtig uitzicht op de meren!
Langamerhand fietsen we naar het geraas van de A2 en we rijden zelfs een stukje evenwijdig aan de snelweg.

Stokkelaarsbrug
Niet te lang gelukkig! We maken een haakse bocht, zeggen de A2 gedag en duiken het groene landschap weer in. We kronkelen mee met de Winkel, een riviertje die overgaat in de Waver.
Dat gebeurt bij Stokkelaarsbrug, waar de brugwachter het deze ochtend maar druk heeft met het bedienen van de twee bruggen.
Vanaf een knus terrasje bij één van die bruggen zien we de plezierjachten rustig aan ons voorbijgaan.

Knallen
Ook de wielrenners pakken dit knooppunt. En wanneer ze na het wachten voor de opengaande brug weer opstappen is het van klik-klik en zoef. Weg zijn ze weer. Wij doen het rustiger aan, maar we genieten vast allemaal evenveel!
Langs de Waver gaan we terug naar Ouderkerk aan de Amstel. De skyline van Amsterdam komt steeds dichterbij, maar blijft net ver genoeg weg.

En nu zelf de route fietsen? Hier vind je een GPX-bestand:
Rondje Ronde Hoep – Recreatieve fietsroute | RouteYou

Meer weten over Rondehoep? Klik hier.
Meer weten over Fort Waver-Amstel? Klik hier

Korte impressie van de route: