Rondje Zuidwest-Drenthe

Je kunt dit rondje van 70 kilometer starten op elke willekeurige punt van de route.

Zuidwolde – Meppel – Havelte – Uffelte

Wij zijn begonnen in Zuidwolde en we verlaten Zuidwolde via klinkerweggetjes en een stukje gravelpad. Deze is goed te berijden.
we komen uit op het fietspad langs de Ommerweg uit. Even verderop slaan we af naar het Steenen Pijppad. Dan komen we in het Reestdal.

De Reest vormt de natuurlijke grens tussen Drenthe en Overijssel. We volgen de rivier tot in  Meppel Stap vooral even af bij havezate Havixhorst, net voorbij De Wijk. Daar is een (gratis toegankelijke) Beeldentuin en iets verder vind je er ooievaarsstation de Lokkerij.

Van Meppel naar Uffelte
In de verte zien we Meppel al, ook wel het Mokum van het Noorden genoemd, je ziet snel genoeg waarom. Meppel heeft een knus centrum, met volop horeca en winkels.

We verlaten Meppel aan de noordkant en rijden via Kolderveen naar Nijeveen, een langgerekt dorp met fraaie boerderijen. Nu gaan we op weg naar Havelte en volgen soms kleine, schilderachtige fietspaden naar het Holtingerveld. Aan het begin van het fietspad liggen twee hunebedden, beide met een bijzonder verhaal! Neem de tijd om hier te genieten van een stukje geschiedenis én het mooie uitzicht. Verderop gaat het fietspad op en neer, we moeten een beetje klimmen! Op de splitsing van fietspaden slaan we rechtsaf naar Uffelte.

Genoten van dit deel van de route, vanaf Zuidwolde? Dit stuk maakt ook onderdeel uit van de langeafstandsfietsroute Rondje Drenthe, een fietstocht van ruim 300 kilometer langs de provinciegrens. Kijk voor meer info op www.rondjedrenthe.nu.

Uffelte – Ansen – Ruinen – Zuidwolde

Bij Uffelte steken we de Drentsche Hoofdvaart over, het kanaal wat Meppel met Assen verbindt en fietsen via Rheebruggen naar Ansen, een klein dorp aan de rand van het Dwingelderveld.
Het Dwingelderveld slaan we nu over, maar is een bezoek méér dan waard!

Aan de horizon verschijnt ‘de ui’ van Ruinen. Op en rondom de brink is het goed toeven. Bij de kerk zie je het beeld van Lammechien, het zusje van Bartje. Bekend van de boeken van Anne de Vries én de televisieserie.

Vanuit Ruinen fietsen we dwars door de bossen naar Echten. Daar steken we de Hoogeveense Vaart over, gaan onder de A28 door en langzamerhand naderen we ons beginpunt Zuidwolde. We hebben 70 mooie kilometers achter de rug!

Een impressie van de route

En nog meer beelden!

En nu zelf fietsen!
Hier vind je een GPX bestand van deze route:
Rondje Zuidwest-Drenthe: Zuidwolde, Meppel, Uffelte, Ansen en Ruinen – Fietsroute | RouteYou

Veel plezier!!