Rondje Westerbork

Wij fietsten deze route van 40 kilometer op een mooie zomeravond. Omdat het voor ons redelijk bekend terrein is, hebben we vlot doorgefietst. Voor wie hier voor het eerst komt: neem alle tijd voor de bezienswaardigheden!

Westerbork

Westerbork is een brinkdorp in de gemeente Midden-Drenth en iedere Nederlander kent de plaats van naam vanwege het voormalige Kamp Westerbork. Kamp Westerbork ligt ongeveer 10 km van het centrum van Westerbork. We hebben deze historische plek in de route opgenomen.

In Westerbork is voldoende parkeergelegenheid voor de auto. Het dorp is een toeristische trekpleister en de terrassen zitten bij mooi weer al snel vol.

Orvelte en boswachterijen
Wij beginnen onze avondrit met een kop koffie op één van die terrassen en daarna fietsen we oostwaarts door een rustig, open landschap. We komen aan in Orvelte, een museumdorp en dat zie en voel je meteen. Afstappen dus: ga even terug in de tijd!

Door een akkerbouwgebied fietsen we naar het Oranjekanaal. Het 48 km lange kanaal is tussen 1853 en 1861 aangelegd ter ontsluiting van de veengebieden in Zuidoost Drenthe Wij volgen het tot aan Wezuperbrug en gaan dan de bossen in. We passeren de prachtige boswachterijen Sleenerzand en Hart van Drenthe.

Kamp Westerbork en radiotelescopen
In boswachterij Hart van Drenthe ligt het Kamp Westerbork. In de Tweede Wereldoorlog werden hier vandaan meer dan 100.000 mensen gedeporteerd naar vernietigingskampen. Kamp Westerbork is opengesteld voor publiek. Een indrukwekkend terrein, altijd weer.

Even indrukwekkend zijn de schotels van de Radiosterrenwacht Westerbork, op hetzelfde terrein.

Als we het bos en het Kamp verlaten fietsen we richting Hooghalen, maar net vóór Hooghalen slaan we af, een fietspad op. Verderop gaan we richting Zwiggelte en volgen we opnieuw een stukje het Oranjekanaal. Hiervandaan fietsen we rustig terug naar het centrum van Westerbork.

Een impressie van de route:

En nu zelf fietsen? Hier vind je het GPX-bestand: Rondje Westerbork Midden Drenthe – Recreatieve fietsroute | RouteYou

Veel plezier!!