Mountainbiken op de Col du VAM

Op 30 april en 1 mei 2022 was onze Col du Vam het strijdtoneel van de top van internationale mountainbikers. Hier werden 3 nations wedstrijden verreden.
Eeerlijk is eerlijk, we zijn niet echt goed ingevoerd in het mtb, maar Erik wist wel wat namen van toppers te noemen. Een aantal van hen verscheen aan de start.

We waren wel benieuwd hoe échte moutainbikers zouden knallen over de flanken van de berg. Zondagmiddag namen we een kijkje.


Zelf ook fanatieke mtb-ers

Ooit waren we zelf fanatiek mountainbikers. Crossen door de bossen, smalle paadjes pakken en een regen- of sneeuwbui was geen probleem. De Col du VAM hebben we nooit kunnen bedwingen omdat die ‘vroeger’ nog niet toegankelijk was voor fietsers en wandelaars.
Maar vanaf ons huisadres in Hoogeveen zaten we in 10 minuten op de mtb-route bij Echten/Ruinen.Of we reden iets verder richting Zuidwolde en stapten daar op de route.

Met vrienden maakten we regelmatig uitstapjes, een dagje ergens in Nederland, of een weekend in de Ardennen of de Harz.

Bergop in Oostenrijk

Jaren achtereen kampeerden we in de zomervakantie in Oostenrijk.
Wat hebben we er veel gewandeld. Toppen beklommen. Maar nadat we het mountainbiken ontdekten, namen we de fietsen mee en maakten prachtige tochten over de de alpen. Dit was natuurlijk het echte werk!


Van mtb naar trekking

Inmiddels staan er andere fietsen in de schuur. De trekkingfietsen hebben de plaats ingenomen van de mountainbikes omdat onze interesse naar langere fietstochten ging.
Maar met deze Santos-fietsen pakken we nog regelmatig een stukje mtb-route mee. Dat kunnen ze wel aan en wij vinden dat gewoon heerlijk om te doen. Even knallen!
Sowieso is fietsen over onverharde wegen heerlijk, want gravel- , grind- zandpaden maken het nét even wat avontuurlijker.
Wanneer we bepakt en bezakt onderweg zijn, dan zijn verharde wegen natuurlijk wel erg prettig om over te rijden. Maar (gelukkig) zijn die er niet overal. 🙂


3 nations cup

Terug naar de Col du VAM. Met de fiets te beklimmen via keurig geasfalteerde wegen, een kasseienstrook én er ligt een heel mooi mtb-parcours. De wandelaars volgen slingerende paadjes naar de 48 meter hoge top.
Voor de wedstrijden Op Fietse MTB Race – LJC & XLC 3 Nations Cup was een speciaal parcours uitgezet. De snelste mannen deden ongeveer een kwartier over een ronde. Bergop, bergaf, grind, gravel, zand en flinke obstakels van keien. Smalle paadjes door het bos, over bruggetjes en ook nog een stukje asfalt.
We keken onze ogen uit. Wat een geweld, wat een tempo en durf!
Erg leuk om te zien.

Dit is mountainbiken! Van een iets ander niveau dan onze tochtjes, ooit. Maar ik denk dat zij en wij minstens even plezier hadden én hebben!

We maakten een korte impressie.