Rondje Over de Hondsrug

Een fietstocht van 70 kilometer

Het startpunt van de route is in Odoorn. Daar is voldoende parkeergelegenheid.

Als je Odoorn verlaat zie je al snel de keienwegen die je nog veel in Drenthe ziet. We hoeven er niet over want er ligt een prima fietspad naast. Lekker door de  bossen fietsen en dat wordt afgewisseld met open stukken met heide.
Ees is het eerste plaatsje wat we passeren, op weg naar Borger. Wanneer we Borger verlaten fietsen we al snel de boswachterij in van Gieten/Borger. Hier komen we langs het recreatiegebied het Nije Hemelriek, een mooie plek om even op te steken. Verderop richting Eext passeren we een deel van de oude spoorlijn,  die we later nog eens tegenkomen. Even verderop zien we rechts één van de hunebedden we die vandaag tegenkomen.

Na Eext fietsen we naar het volgende esdorp: Anloo, en via een mooi fietspad gaan we naar Annen te Voor Annen komen we op de route van Rondje Drenthe, die volgen we nu helemaal tot aan Exloo.
Vanaf Gieten fietsen we een stuk over het oude spoortracé richting Drouwen. Eerst nog prachtige vergezichten richting de veenkoloniën en verderop, tussen Drouwen en Bronneger, liggen misschien wel de mooiste hunebedden van Drenthe. Eerst twee, en iets verderop nog drie met twee grafheuvels.

Via Bronneger fietsen we de Hondsrug af en gaan op weg naar Buinen, met deels onverharde fietspaden, maar goed te doen!  Als we Buinen uitfietsen gaan we naar een wel bijzonder gebied. We zien Lofar, onderdeel van de grootste radiotelescoop ter wereld. Een gebied waar techniek en natuur heel goed samengaan.

Dan gaan we de Hondsrug weer op, naar Exloo, en vervolgen de weg naar waar we begonnen: Odoorn.

Via Over de Hondsrug – Fietsroute | RouteYou kun je de route downloaden.

Impressie van de route

Wil je heel Drenthe ontdekken? Dat kan! Fiets Rondje Drenthe, ook gemaakt door de Drentse Fietsers en maak kennis met heel Drenthe. Kijk voor meer info op www.rondjedrenthe.nu