Drenthe in VRIJ

VRIJ verkent per fiets de provincie met een rijke geschiedenis

Hiermee begint een artikel over Drenthe in VRIJ, de zaterdagbijlage bij de Telegraaf, van zaterdag 18 april. We wisten dat deze maand een fietsspecial zou verschijnen, waarin ook aandacht voor Drenthe.
Marketing Drenthe kondigde dit aan op hun website: “In het voorjaar komt de Telegraaf al fietsend Drenthe ontdekken”. Toen we dit lazen hebben we meteen contact met hen en de redactie van VRIJ opgenomen en attendeerden hen natuurlijk op Rondje Drenthe. Want als je fietsend Drenthe wilt ontdekken, dan hoef je alleen maar Rondje Drenthe te gaan fietsen, of een stukje ervan.

Zaterdag lag het blad in de bus. Met mooie verhalen, zeker! Onder andere over Jan Janssen en over de Alpe Adria, een fietsroute vanuit Oostenrijk naar Italië.
En over Drenthe dan? Ach, we hadden er meer van verwacht. Gehoopt vooral. Met onze tip is niets gedaan in ieder geval.

Bekend terrein
Eén fotopagina en een pagina redactioneel, waar de kop ‘In de Drentse tijdmachine” direct de toon zet. Logisch blijkt, want het artikel lijkt te horen bij een serie, er staat namelijk ook: “Op pad met… directeur van het Hunebedcentrum.

En dus vertelt de verslaggeefster over haar bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger en een dag later aan Museum de Proefkolonie in Frederiksoord. Prima informatie, heel erg oerdrenthe, maar jammer dat weer voor deze bekende musea gekozen is. Er zijn zoveel meer bekende en onbekende plekken te ontdekken. Tuurlijk , de keuze is reuze, maart toch!

Op fietse!
Gelukkig werd er ook gefietst door de schrijfster, want daar ging het toch om? Eén alinea gaat over de Flintenroute: “..een fietsroute van 41,5 kilometer door de Honsdsrug – Hunzevallei, die je langs 52 (!) andere hunebedden, boerderijen en schaapskooien voert. Wij tellen er achttien en genieten onderweg ook van de prachtig uitgestrekte velden waar vele vogels zijn neergestreken.”

Omdat de schrijfster in Borger al één hunebed gezien had heeft ze het hier over “52 (!) andere”. Maar… 52 hunebedden op de Flintenroute? Dat klopt niet. Misschien de informatie net even verkeerd overgenomen van de website?

Fredriksoord
De tweede dag gaat de verslaggever van Exloo naar Frederiksoord: “We rijden in een uurtje naar Frederiksoord.” Met de auto nemen we aan.
In Frederiksoord bezoekt ze het museum en gaat ze nog fietsen. Ze vertelt dat ze halverwege de fietstocht neerploft en geniet van het uitzicht: “… op de velden en boerderijen, waar mensen uit de steden bijna 200 jaar geleden aan het werk waren. Ik kom als stadsmens zeker terug.”

Dát horen we graag!

En hopelijk worden ook de lezers van dit artikel in VRIJ enthousiast. Kom maar! Ga de rijke geschiedenis van Drenthe, maar ook het Drenthe van nú fietsend verkennen en ontdekken en neem daarvoor iets meer tijd.

Wij weten nog wel een leuke route.