Fietsen is ontmoeten! #2

“De Achterhoek is mooi, Brabant natuurlijk ook, maar Drenthe is echt prachtig!”
Jos en José Bakker komen uit Koudekerk aan de Rijn en zijn heel stellig. Voor hen is Drenthe dé fietsprovincie. Ze hebben hier dan ook al heel wat vakanties en weekendjes doorgebracht

Ervaren fietsers
We spreken hen aan een picknicktafel tijdens één van de stops van Trappen, happen en stappen. Aan het accent is goed te horen dat ze niet ‘van hier’ zijn.
We zijn nieuwsgierig. Wat brengt ze hier, naar Drenthe?
We hebben al snel door met heel ervaren fietsers aan tafel te zitten. Ze vertellen met plezier over hun fietservaringen.
Jos en José: “Ieder jaar plannen we een aantal fietsvierdaagses, zoals deze. We logeren meestal in een Bed and Breakfast. Zo hebben we fietsend al heel wat van Nederland gezien. Als het ons ergens goed bevalt komen we nog eens terug en dan zet Jos zelf routes uit, o.a. via knooppuntroutes.”

Tijdens de vakanties en weekendjes fietsen ze vanaf hun overnachtingsadres elke dag een route. De afstand ligt altijd zo rond de 50 kilometer. Met de elektrische fietsen is dat goed te doen. “Maar toen we laatst de 10-dorpenroute reden, was het wel zo’n 80 kilometer. Dat vind ik veel te ver. Maar ja, ik fiets mee hè, bemoei me niet met de route, dus mag ook niet klagen.” zegt José lachend.

Rondje Drenthe?
Drenthe vinden ze prachtig, vooral door de afwisseling van landschappen. Ze vertellen enthousiast over “al die mooie dorpjes”: Ruinen, Dwingeloo, Orvelte, Odoorn, Assen en omgeving. Het Dwingelderveld vinden ze fantastisch.

Wanneer we vertellen over ons Rondje Drenthe worden ze enthousiast. Ondanks dat het een rondje is van meer dan 300 kilometer, toch iets meer dan 50, 60 of 80 kilometer… je bent zo een dag of vijf onderweg.
Maar ze zien direct mogelijkheden wanneer we er meer over vertellen. Fietsen van plaats naar plaats, elke dag een andere plek om te slapen. Twee fietstassen, paar setjes kleding, nog wat spulletjes en weg. Lekker slapen bij Vrienden op de Fiets, een B&B of een hotelletje. Best leuk eigenlijk!

Wat een rust
Ze logeren deze week in Fluitenberg. Jos en José: “Echt een heel mooi B&B in een rustig dorp. Drenthe is sowieso heel rustig. Een snelweg of autoweg zie je hier bijna niet. Dat is bij ons zo anders. En soms zijn de winkels op maandag gesloten. Het overkwam ons laatst nog in Tiendeveen. Geen probleem hoor, maar voor ons best bijzonder

Dank Jos en José voor de leuke ontmoeting. Geniet van het fietsen en van Drenthe!

Fietsen is ontmoeten!