Fietsen is ontmoeten! #1

fietsen ontmoeten derenthe


Hetty deed vandaag een ‘rondje Veeningen’. Ze ging alleen op pad, maar kwam toch met een leuk verhaal thuis.

“Ik was net onderweg, fietste bij de sluis en zag een paar honderd meter voor me twee fietsers met goed gevulde fietstassen. Het leken me vakantiefietsers en dus trapte ik even iets harder. Nieuwsgierig/belangstellend als ik ben naar wie en wat en waar …

In gesprek
Ze fietsten heel relaxed, dat zag ik al van afstand. Gewone kleding, geen wielrenoutfit, geen fietsbroeken, geen klikpedalen. Zij voorop, hij achter en met hem begon ik al fietsend een leuk gesprek.

Hoe je zo’n gesprek begint? Ik haal een beetje in, houd dan de benen stil en geef de ander de kans om te zien wie er ineens naast hem fietst. Dan gaat het al snel over en weer: ‘Hoi, goedemorgen!’ en stel ik de vraag: waar komen jullie nu vandaan, of: waar gaan jullie naar toe?
Dan komen de verhalen wel.

Waar komen jullie vandaan?
In dit geval vertelde hij over hun fietsrondje wat in Gouda begon en ook zal eindigen. Via Noord-Holland, langs de kust naar Den Helder en bij Den Oever met de bus de Afsluitdijk over. Twee dagen Ameland en vervolgens via het Groningerland Drenthe in. Ze kwamen nu vanuit Elp en waren op weg naar Dalfsen. Uiteindelijk weer naar Gouda, eindpunt en woonplaats.

Elke dag leggen ze zo’n 60 tot 80 kilometer af op de elektrische fietsen. Een Stella en Gazelle. Nee, geen Garmin op ’t stuur, elke avond bedenken ze zelf een route via Google, knooppunten en LF-route. Dat wordt een briefje genoteerd en dat is het. Ook zo kun je prima fietsen, zonder boordcomputer.

Even stilstaan
Inmiddels waren we aangekomen op het punt waar ik wilde afslaan. We stopten, bekeken elkaars fietsen nog eens goed en ze vertelden verder over hun eerdere fietstochten en hoe lekker relaxed een fietsvakantie is.
Wat ze van Drenthe vonden? “De mooiste provincie om te fietsen. Zoveel bossen, zoveel fietspaden, alles is hier mooi.” Dat deed me goed. 🙂

Terwijl we daar zo stonden te praten bedacht ik me hoe leuk zo’n ontmoeting toch is en dat ik hierover eens iets zou moeten posten.
Ik vertelde hen over de Drentse Fietsers en het Rondje Drenthe, de website, Facebook en Instagram…. en vroeg of ik een foto van ze mocht maken, voor dit blog. Dat wilden ze wel en ik beloofde hen natuurlijk de foto’s toe te sturen.

Op fietse
Onze wegen scheidden zich. Zij gingen rechtdoor en fietsten Zuidwolde binnen. Ik sloeg af, het fietspad op richting camping de Falieberg en had weer genoeg gehoord en gezien om over na te denken.

Fietsen is ontmoeten!

25 augustus 2019