Het is de zondag van de TT. Het jaarlijks motorsportevenement, waar de brullende motoren veel sportliefhebbers in vuur en vlam zullen zetten. Motorsport-minnend Nederland rept zich dan ook rap naar Assen deze ochtend.

Wij mengen ons ook op de A28, tussen de snelle jongens en een enkele dame op hùn motoren.

Bij Dwingeloo verlaten we de snelweg en gaan via de N855 richting Dwingeloo, steken bij Dieverbrug de Drentse Hoofdvaart over en komen dan in Diever. Startpunt van óns rondje. We parkeren de auto achter de kerk, maken de fietsen klaar, Garmin op ’t stuur en wegwezen. Even een stukje fietsen.

Rondje Diever op de zondagmorgen

Het is bijna 9.30 uur, we zijn mooi op tijd. In Diever heerst zondagmorgenrust. Via een smal fietspad verlaten we het dorp. We gaan vandaag ook een aantal caches zoeken. Erik heeft de coördinaten ingevoerd in zijn Garmin, deze zijn de basis voor de fietsroute vandaag. Niet zo’n lange route dit keer. Een mooi ommetje.

Onze eerste stop is bij Onderduiksershol Diever . Een vorige keer hadden we al eens een bord zien staan met verwijzing hiernaar. Nu gaan we er een kijkje  nemen. Diep verscholen in het bos. Als je ’t niet weet…dan zie het niet. En dat was natuurlijk ook de bedoeling.

We lopen naar binnen, moeten erg wennen aan de donkerte, zien bijna geen hand voor ogen. Onbegrijpelijk dat zich hier soms wel twintig mensen hebben schuilgehouden. Goed dat dit in stand wordt gehouden. je beseft eens te meer hoe gruwelijk de oorlogstijd is geweest, ook zo dichtbij huis.

Het is een heerlijke zondagmorgen. Drenthe is topvorm vandaag! Zon, strak blauwe lucht! Groene bossen, akkers vol wuivend graan en mais.

We begroeten nu steeds vaker wandelaars en fietsers. Er op uit! Wandelen, fietsen en flierefluiten.

En spelen op een hunebed. Bij Diever ligt hunebed D52. Er is een discussie gaande over hoe je met een hunebed omgaat. Mogen kinderen er op spelen? Of is dat gebrek aan eerbied, het was immers een graf? Hier in Diever werd er volop gespeeld.

Geocachen

We vinden vandaag een aantal leuke caches. Er is werk van gemaakt!

Bij De Steenkist van Diever gaat het natuurlijk om de archeologische opgravingen die hier in 1929 zijn gedaan. Notabene door Albert Egges van Giffen, die in zijn jeugd in Diever woonde. Leuk gedaan, met echte scherven in het blikje.

Hier vlakbij, diep in het bos vinden we De laagvlieger.

Het Eekhoornvriendje is weer een oppikkertje, maar leuk uitgevoerd.

Weer terug in Diever stuiten we op een grote stenen bank. Hier gaan we op zoek naar Een kei van een cache. Nou dat was het zeker, voor ons best een lastige. Bijna opgegeven, maar dan toch, ineens, dan zie je het..

Het gaat hier trouwens om de Burgemeester van Os bank. Zit vast een mooi verhaal achter, zoeken we nog eens goed op.

Wel even een plaatje van vroeger, gevonden op Dievers Archief.

De laatste cache vinden we in hartje Diever, Het gouden ei.

Inmiddels is het volop zondag. Terrassen zitten vol, de ijscoboer kan het bijna niet aan en fietsers schieten je links en rechts voorbij. Wij lopen nog een rondje over de rommelmarkt. Er zijn best leuke spullen te koop. Deze hebben we laten hangen, maar het was best origineel. Kan me voorstellen dat liefhebbers van trekkers er gek op zijn.

Wil je deze route zelf fietsen?

De route is te vinden via routeyou.com. Het is echt een leuk rondje voor een paar uurtjes fietsen. ’s Avonds na het eten, of op een zondagmorgen. Ga je ook geocachen, dan ben je iets langer onderweg.