Genieten tijdens de 6e Drentse Fietsers Fietstocht!

Met veel plezier kijken we terug op de 6e editie van Drentse Fietsers Fietstocht op 6 oktober 2024.
Deze keer met als thema: de Hondsrug. Enno Bregman fietste deze dag met ons mee, een man die enorm veel weet over de Hondsrug. Hij gaf ons onderweg uitleg over het ontstaan van dit unieke en authentieke gebied in de Oerprovincie van Nederland. De Hondsrug UNESCO Global Geopark is het eerste Geopark in Nederland dat de UNESCO staat toegekend kreeg. Dat zegt wel iets over dit gebied!

Wie gaan er nog meer mee?
We zijn met z’n tienen. We kennen elkaar niet allemaal. Het fietsen en de interesse voor deze regio, dat is wat ons bindt. Precies ook het uitgangspunt van de Drentse Fietsers Fietstocht: het delen van dezelfde passie en gewoon een leuke dag hebben.

De rit ging eerst richting het Hunzedal. Bij het informatiepaneel van LOFAR was de eerste stop waar Enno onder meer vertelde dat de plek waar wij stonden ‘ooit’ 8 meter lager lag.
We staan heerlijk in de zon, uitkijkend over de antennes van LOFAR, maar vooral genietend van het prachtige natuurgebied wat hier is ontstaan is. Natuur én techniek kunnen ook heel goed samen gaan.


We verlaten het Hunzedal en rijden de Hondsrug weer op. We weten nu dat het eigenlijk meerdere ruggen zijn, die op verschillende manieren zijn gevormd. Bovenop de Buunerbult (de bult van Buinen) is een koffiestop. Niet in een restaurantje of café, maar in de vrije natuur, met dank aan Annemiek die deze koffiestop heeft verzorgd
Ook hier een prachtig uitzicht, we kijken nu vér weg. En met een kop koffie en gevulde koek in de hand luisteren we naar de boeiende verhalen van Enno.


Via Gasselte rijden we door de boswachterij Borger. De bossen kleuren deels al in herfsttinten. Er zijn veel wandelaars, met name in de buurt van zwemplas ’t Nije Hemelriek. Niet alleen zomers een fantastische plek om te recreëren! Wij rijden door naar het Boomkroonpad, waar we de tijd nemen voor de lunch. Ook hier is het gezellig druk.


Na de lunch brengt de route ons via Drouwen en Bronneger naar het Hunebedcentrum in Borger.
Onderweg stoppen we natuurlijk bij hunebedden D21 en D22. D22 is met slechts twee dekstenen het kleinste nog bestaande hunebed. D21 is om een andere reden indrukwekkend. Deze heeft slechts drie (maar wel zeer grote) dekstenen, maar oogt fascinerend door de enorme beuk die de functie van één van de draagstenen heeft overgenomen.


Via het kanaal Buinen – Schoonoord fietsen we naar het Hunebedcentrum in Borger.


Zagen we net nog het kleinste hunebed, hier bewonderen we met een lengte van 22,6 meter het grootste hunebed van Nederland.


We volgen het kanaal langs de zuidkant van Borger. Via de Mandelanden en Ees fietsen we terug naar Exloo.

Daar praten we nog even na en kunnen niet anders concluderen dat we hebben genoten van het mooie weer, het prachtige landschap, de informatie van Enno en van elkaars gezelschap.
Het is best bijzonder… om 10 uur ontmoet je elkaar voor het eerst, om 16.00 uur voelt het al heel vertrouwd met elkaar.

Dat is de kracht van fietsen in Drenthe, zullen we maar zeggen! 😊
Dank en tot volgend jaar!

Een impressie van de dag:

Meer weten over de Hondsrug?
Breng een bezoek aan het Hunebedcentrum of neem een kijkje op de website van Geopark de Hondsrug
Nóg meer nieuws over alles wat er te beleven is op de Hondsrug vind je op de website van Hondsrug Drenthe Voor tips over evenementen, uitjes en horeca.

8/10/2024